Χανιά | “Ο Μητσοτάκης εξυπηρετεί ολιγάρχες του φυσικού αερίου” – Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για ΑΠΕ και ενεργειακή δημοκρατία

Για την ενεργειακή κρίση και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπισή της μίλησε την Παρασκευή στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά ο Χάρης Δούκας, καθηγητής στο ΕΜΠ και γραμματέας του τομέα Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δούκας τόνισε ότι σήμερα όλοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση προς το συμφέρον τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πορεύεται χωρίς πλάνο

και απέναντι στην κοινωνία της:

“Από όλη αυτή την ιστορία δεν έχουν κερδίσει μόνο η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Είναι και οι Νορβηγοί, είναι και οι Αμερικανοί. Το διακύβευμα είναι αν είμαστε με την κοινωνία ή με τους κερδοσκόπους και η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν πάει με την κοινωνία, με τους κερδοσκόπους πάει. Πάει χωρίς σχέδιο. Οι υπόλοιπες χώρες αξιοποιούν την κρίση επίσης, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι ευρωπαϊκοί λαοί. Ενώ οι Γερμανοί πάνε με το δόγμα Τραμπ, πρώτα η Γερμανία.”

Ο κ. Δούκας εξήγησε ότι απαιτείται στροφή στους ενεργειακούς πόρους της χώρας, για να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες:

“Το 80% της κατανάλωσης είναι από εισαγόμενα καύσιμα. Μόλις το 20% προέρχεται από εγχώριους πόρους. Πως μιλάει κανείς για ενεργειακή ανεξαρτησία;  Χρειάζεται άλλη προσέγγιση στην ενεργειακή μας πολιτική, να βασιστούμε στους εγχώριους πόρους, τις ΑΠΕ, τον λιγνίτη που τον ξεφτιλίσαμε.  Όταν ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο λιγνίτης ήταν στο 60% και τώρα είναι στο 10% και προσπαθούμε να τον φτάσουμε στο 20%.

Ο Μητσοτάκης εξυπηρετεί ολιγάρχες που φτιάχνουν σταθμούς φυσικού αερίου, το ίδιο έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιους σταθμούς φτιάχνουν τέσσερις πολύ μεγάλες εταιρίες και όποιος προωθεί το φυσικό αέριο, αυτές τις εταιρίες προωθεί“.

Η πολιτική αυτή, ανέφερε ο κ. Δούκας, απλά μεταφέρει την εξάρτηση από τον έναν πόλο στον άλλο:

“Τα χρήματα πάνε στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο έρχεται από την Αμερική, την Αλγερία, το Κατάρ. Δηλαδή να απεξαρτηθούμε από τον Ρώσο και να κλειδώσουμε στον Αμερικανό ή τον Καταριανό. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η χώρα πρέπει να δώσει βάση στον λιγνίτη αρχικά για τη μετάβαση και μετά όταν τον κλείσουμε, στις ΑΠΕ. Με ενεργειακή δημοκρατία, όχι μόνο με φαραωνικά πάρκα και ο απλός πολίτης να είναι αποκλεισμένος και να μην προχωρούν οι ενεργειακές κοινότητες. Διάχυση των πηγών ενέργειας σε όλους ώστε η χώρα να γίνει ένας πόλος παραγωγής και εξαγωγής καθαρής ενέργειας.

Πρέπει να υπάρξει μια ενεργειακή επανάσταση,  που θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να γίνουν αυτοπαραγωγοί και να μειώσουν έτσι το ενεργειακό τους κόστος. Δεύτερον, απαιτείται εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν υπάρχουν προγράμματα που να προωθούν κάτι τέτοιο, υπάρχει μόνο το “Εξοικονομώ” στα σπίτια που πάει πάρα πολύ αργά, διότι οι τιμές που προβλέπει είναι προ πολέμου και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εμείς λέμε, θέλει κάποιος να βάλει ΑΠΕ; Μείωση φόρου!

Η Κρήτη μπορεί να διασυνδεθεί και με την Αφρική, ενώ το βόρειο κομμάτι της χώρας με την κεντρική Ευρώπη. Εμείς το λέγαμε τόσα χρόνια, και ο Γιώργος ο Παπανδρέου και ο Γιάννης Μανιάτης, τότε το έλεγαν κάποιοι “πράσινα άλογα”. Είχαν γίνει σημαντικά βήματα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν προχώρησαν και έτσι χάσαμε τον χρόνο για τη μετάβαση και τώρα βρισκόμαστε σε αυτή τη δεινή θέση”.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ακόμα ότι στην Κρήτη δεν πρέπει να περιμένει κανείς θαύματα από τα κοιτάσματα πετρελαίου:

“Για την Κρήτη, μιλούν για πετρελαϊκούς θησαυρούς που θα λύσουν τα προβλήματα. Λες και αν έρθει εδώ μια πετρελαϊκή εταιρία θα δώσει τα λεφτά στους κατοίκους. Δηλαδή ο Μπάιντεν παρακαλάει τις πετρελαϊκές εταιρίες του να μειώσουν τα υπερκέρδη που αποκομίζουν στις ΗΠΑ και αυτές δεν κάνουν τίποτα. Και περιμένουμε ότι θα δώσουν κάτι στον ελληνικό λαό;”

zarpanews.gr

The post Χανιά | “Ο Μητσοτάκης| “Ο Μητσοτάκης εξυπηρετεί ολιγάρχες του φυσικού αερίου” – Προτάσεις ΠΑΣΟΚ για ΑΠΕ και ενεργειακή δημοκρατία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα