Χανιά | Κυκλοφόρησε το νέο διπλό τεύχος του Ερείσματος

Κυκλοφόρησε το νέο διπλό τεύχος του Ερείσματος (τεύχος 55-56). Το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί η ελαιογραφία του κορυφαίου Ρώσου ζωγράφου Βασίλι Γκριγκόριεβιτς Χουντιακώφ, με τίτλο «Σφαγή Χριστιανών», έργο εμπνευσμένο από τους διωγμούς και τις σφαγές των Ελλήνων από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

«Στην ιστορία της Ακρόπολης των Χανίων» αναφέρεται ο Μιχάλης Ανδριανάκης στο εμπεριστατωμένο κείμενό του επιχειρώντας «μία όσο το δυνατόν πληρέστερη παρουσίαση των οψιμότερων φάσεων της ακρόπολης των Χανίων από την παλαιοχριστιανική περίοδο

μέχρι σήμερα».

Μια δεύτερη ανάγνωση των πηγών και της ερμηνείας τους για τον Ιμπραήμ Αληδάκη και τον πύργο του στον Εμπρόσνερο Αποκορώνου έχουμε με το άρθρο του Γιώργου Λιμαντζάκη. «Η ιστορία του Αγά του Αποκόρωνα διασώθηκε χάρη σε ένα δημοτικό τραγούδι που περιγράφει τη σύγκρουσή του με τους Σφακιανούς και αποδίδεται στον Γιώργη Πάτερο».

Ο Μανόλης Βουρλιώτης αναφέρεται σε έναν «άγνωστο» Κρητικό, τον Θεοχάρη Λευθεραίο ο οποίος έδρασε στα χρόνια της επανάστασης του 1821 «όχι ως άνθρωπος των όπλων, αλλά κυρίως ως γραμματέας των επαναστατικών διοικήσεων του νησιού».

Τον πρόξενο της Βρετανίας Τόμας Σάντουιθ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής διπλωματίας του 19ου αιώνα στην Κρήτη, και την κατοικία του στα Λενταριανά παρουσιάζει ο Μανώλης Μανούσακας.

«Η ποίηση είναι παγκόσμια υπόθεση», επισημαίνει η Χριστίνα Λιναρδάκη στο άρθρο της, παρουσιάζοντας Αζέρους ποιητές και αντιπροσωπευτικά δείγματα του ποιητικού τους έργου.

Στον «αφανή» εκδότη και διευθυντή του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού περιοδικού «Αλεξανδρινή Τέχνη» αλλά και στο ίδιο το περιοδικό του καβαφικού κύκλου της Αλεξάνδρειας αναφέρεται ο Χρήστος Μαχαιρίδης στο αποκαλυπτικό και τεκμηριωμένο κείμενό του, αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας στα αρχεία και στις πηγές μιας αστείρευτης «κρυμμένης» γνώσης και μιας κρυμμένης μοναξιάς.

Της μοναξιάς του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη που λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος στην εποχή του από τους συγχρόνους του για την ερωτική του ζωή και το έργο του».

zarpanews.gr

The post Χανιά | Κυκλοφόρησε| Κυκλοφόρησε το νέο διπλό τεύχος του Ερείσματος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Κυκλοφόρησε, Ερείσματος,chania | kykloforise, ereismatos