Χανιά | «Φαντάσματα», «ψηφίσματα» και «παραιτήσεις» στο Δημοτικό Συμβούλιο | Photos + Videos

Κάτω από την σκιά του νέου νόμου που «παγώνει» την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών από το Ενετικό Λιμάνι και με τα «φαντάσματα»… στην αντεπίθεση, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το απόγευμα της Πέμπτης, με τον Δήμαρχο να μην καταφέρνει να περάσει ψήφισμα που θα ζητούσε να εξαιρεθούν τα Χανιά και δύο παραιτήσεις που δεν έγιναν.Σκουλάκης: Δεν πήρατε χαμπάρι τι γινόταν

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε από τον Δήμαρχο να πάρει θέση απέναντι σε όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Μιχάλης Βλαχάκης μιλώντας στον SUPER FM 89,6 για παρεμβάσεις από «φαντάσματα του παρελθόντος». «Με βάφτισε φάντασμα στενός σας συνεργάτης κι εσείς δεν απαντήσατε. Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό; Αν όχι, τι κάνατε για να ανακληθεί;» ανέφερε, ζητώντας ακόμα να μάθει τι λέει για όλα αυτά ο γενικό γραμματέας του Δήμου, τον οποίο αποκάλεσε «νεοδημοκρατική συνιστώσα».

«Ο κύριος Βλαχάκης δεν ονόμασε κανένα» απάντησε ο κ. Βάμβουκας, επιμένοντας πως δεν υπήρξαν χαρακτηρισμοί και ζήτησε με τη σειρά του από τον κ. Σκουλάκη να ανακαλέσει για τα όσα είπε για τον γραμματέα, με τον ίδιο να απαντά πως είναι γνωστή η εργασία του στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Μη με αναμειγνύεται με την αναφορά του ονόματός σας, αυτή έγινε από τον δημοσιογράφο» απάντησε ο κ. Βλαχάκης, ο οποίος μιλώντας για το νέο νόμο ανέφερε πως «το παράνομο γίνεται νόμιμο και το νόμιμο παράνομο».

Ακούστε ξανά την επίμαχη συνέντευξη στον SUPER FM 89,6 ΕΔΩ

Δεν πέρασε ψήφισμα ο Δήμαρχος

Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου να βάλει εκτός ημερησίας διάταξης ψήφισμα με το οποίο θα ζητούσαν «νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο ναυτιλίας από κοινού και σε συνεννόηση με τους τέσσερις βουλευτές των Χανίων, οι οποίοι όλοι έχουν δημόσια τοποθετηθεί υπέρ, για να εξαιρεθεί η χερσαία ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων και όποιων άλλων λιμένων είχαν εγκεκριμένες μελέτες σκιαδίων πριν την ψήφιση του εν λόγω νόμου».
Μετά από έντονη αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, θετικά ψήφισαν μόλις 23 σύμβουλοι από τους 25 που απαιτούνταν. «Κατά» ψήφισε η παράταξη Σκουλάκη, με τον ίδιο να σχολιάζει: «Εγώ βέβαια σαν φάντασμα δεν ξέρω πως μπορώ να βοηθήσω στις πιέσεις σας».

«Αποχή» δήλωσε η παράταξη Παπαδογιάννη με τον ίδιο να καταγγέλλει πως μέσα στο συμβούλιο παίχτηκε «θέατρο του παραλόγου». Νωρίτερα είχε έρθει σε έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΔΛΤ Χανίων, Μιχάλη Βλαχάκη αφού κατηγορήθηκε πως επί των ημερών του απουσίαζε η πολιτική βούληση για παρεμβάσεις στο Λιμάνι. «1,4 εκ. ευρώ ταμείο βρήκατε» του είπε ο κ. Παπαδογιάννης, με τον κ. Βλαχάκη να απαντά σε έντονο ύφος: «17.500 κλήσεις χωρίς βεβαιωτικούς καταλόγους βρήκαμε. Αυτές αντιστοιχούν σε 700.000 ευρώ. Αυτό παραλάβαμε».

Θετικά ψήφισε η παράταξη Σαρρή με τον κ. Βουλγαρίδη να διαπιστώνει πως το ψήφισμα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αποχή δήλωση η παράταξη Παπαντωνάκη και «λευκό» η παράταξη Ρίζου.

Από την παράταξη Βάμβουκα διαφοροποιήθηκαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι.

Τελικά ο Δήμαρχος είπε πως θα στείλει στο Υπουργείο επιστολή που θα μεταφέρει την πολιτική θέση, η οποία εκφραζόταν μέσα στο ψήφισμα.

Δείτε στιγμιότυπα από την ένταση που επικράτησε:

Δύο παραιτήσεις που δεν ήρθαν

Ανάμεσά τους, ο κ. Κεμεσίδης ο οποίος κατήγγειλε υποκρισία από τη μεριά των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, πέραν τούτου δεν προχώρησε σε δήλωση παραίτησης μετά τις πρωινές δηλώσεις του Δημάρχου, όπως ορισμένοι πιθανολογούσαν.

Ένταση επικράτηση και για την παραίτηση Βλαχάκη, καθώς δεν τέθηκε προς ψηφοφορία στο Σώμα, παρότι ο ίδιος είπε πως την έχει καταθέσει εδώ και 6 ημέρες στην γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δήμαρχος πάντως επανέλαβε την πρόθεσή του να μην δεχτεί την παραίτηση.

Ο νέος νόμος

Πάντως, όλες οι παρατάξεις εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον νέο νόμο, με τον Δήμαρχο να μεταφέρει στο συμβούλιο πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό ότι θα υπάρξει τροποποίηση για την περίπτωση των Χανίων. Εξήγησε πως το πνεύμα του νόμου είναι να δώσει δύο χρόνια περιθώριο στις περιοχές που δεν διαθέτουν μελέτες να τακτοποιήσουν τις λιμενικές τους ζώνες και ότι η περίπτωση των Χανίων αποτελεί μία «παράπλευρη απώλεια» που όμως θα διορθωθεί.

Όπως εξήγησαν οι Μιχάλης Βλαχάκης και Γιώργος Ξανθουδάκης, ο νόμος όπως ψηφίστηκε και ισχύει, δημιουργεί -πέρα από τα σκιάδια- μια σειρά από προβλήματα στη διαχείριση της χερσαίας λιμενικής ζώνης αφού ουσιαστικά επιτρέπει την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα για τα δύο αυτά χρόνια. «

«Ήμασταν για πρώτη φορά κοντά σε πραγματική λύση» τόνισε ο κ. Βλαχάκης, εξηγώντας πως η μελέτη που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο «είναι η πρώτη εφαρμόσιμη πρόταση ανάμεσα σε τόσες», όπως είχαν πει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, παραδεχόμενοι πως αποτελούσε την «χρυσή τομή» ανάμεσα στα «θέλω» τους και τους περιορισμούς της Αρχαιολογίας.

Από τη μεριά των καταστηματαρχών τον λόγο πήρε το μέλος της δημοτικής κοινότητας, κ. Καμηλάκης, που κάλεσε τους συμβούλους «να κουλάρουν, για να βρουν μια άκρη». «Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, ο νόμος αυτός μας καλύπτει όλους. Σας ζητάω να το τελειώνουμε το θέμα» ανέφερε.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα