Χανιά | Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μελωδία Χρωμάτων» από την καλλιτεχνική ομάδα Ninemia

Τέσσερις γυναίκες, που ζουν και δραστηριοποιούνται στα Χανιά, δημιούργησαν την καλλιτεχνική ομάδα Ninemia. Η Κατερίνα Παπαγιαννάκη, η Τζέτα Δουλαβέρη, η Tara Γονίδη και η Σταυρούλα Μαυροματάκη, τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο όμοιες στη δίψα τους να μοιραστούν τις εσωτερικές αναζητήσεις τους μέσα από το χρώμα και το πάθος, αποτελούν την καλλιτεχνική αυτή ομάδα που δημιουργήθηκε το 2017 και καταγράφει μέχρι σήμερα, πέντε εκθέσεις στο ενεργητικό της στα Χανιά.

2017

“Γιαλί Τζαμισί¨Χανιά,
2018  “Παρθεναγωγείο Βάμου” Αποκόρωνας Χανίων,
2019 “Ιστιοπλοικός Όμιλος Χανίων”,
2021 “Χαμάμ οδού Κατρέ”
και 2022 Αγ.Ροκκος, Σπλάντζια.

Έτσι, η καλλιτεχνική ομάδα “ΝΙΝΕΜΙΑ” ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού της για το 2022 στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μελωδία Χρωμάτων» που θα φιλοξενηθεί στον Άγιο Ρόκκο στην πλατεία της Σπλάντζιας από Παρασκευή 28 έως και Τετάρτη 31 Αυγούστου από τις 18.30 έως 23.30, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, του Δήμου Χανίων ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.

Η Ζέτα Δουλαβέρη μας ξεναγεί σε περιπάτους των παιδικών της χρόνων σε μια διαφορετική γη.

Η Τάρα Γονίδη αναδύεται από τις πιέσεις για τις αποχρώσεις του μπλε.

Η Σταυρούλα Μαυροματάκη που ζει με τις εκφράσεις και τις αισθήσεις των προσώπων μετά από την αναγέννηση την πολυχρωμία.

Η Κατερίνα Παπαγιαννάκη μπερδεύεται αμφίρροπα στο χρόνο καις το θέμα μέσα και έξω από τους προβληματισμούς.

Στόχος τους η δόνηση της εικόνας να γίνει ήχος, συζήτηση, μουσικό μοτίβο και τελικό μια μελωδία χρωμάτων.

Η Ninemia, συνώνυμο της ηρεμίας και της γαλήνης που αισθάνεται κάποιος κοντά στη θάλασσα, των κυμάτων που βρίσκονται σε μια συνεχή αντιπαλότητα και που ασταμάτητα χτυπούν ήρεμα και διαδοχικά την ακτή.

Η Ninemia, η ηρεμία της βραδινής αύρας που φυσάει απαλά για να ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα και σκέψεις. Η Ninemia, ο ήχος και το χρώμα του ουρανού κατά τη δύση του ηλίου, όταν ο ήλιος αγγίζει τρυφερά τα νερά και σπάει σε έναν ωκεανό χρωμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Κατερίνα Παπαγιαννάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Την δεκαετία του 1990 σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκεί περιπλανήθηκε σε μουσικά μονοπάτια συμμετέχοντας δημιουργικά σε μπλέ δρόμους έκφρασης και ελευθερίας.

Την δεκαετία του 2000 την προβλημάτισε μια νέα σκληρή εικόνα. Εξειδικεύτηκε στην Ιατρική Απεικόνιση στην Αθήνα.

Γοητεύτηκε από την ψηφιακά επεξεργασμένη γκρίζα εικόνα του σώματος, που παράγεται από ιοντίζουσες ακτίνες. Εικόνες ανάκλασης από διαφορετικούς υπερήχους, σιγανούς που προκαλούν αντιφατικά εκρηκτικά συναισθήματα πόνου, ανησυχίας, χαράς της γέννησης και στατικότητας του τέλους.

Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ¨Ninemias¨ απο το 2017.

[email protected]

ΤΖΕΤΑ ΔΟΥΛΑΒΕΡΗ

Η Τζέτα Δουλαβέρη από μικρή θυμάται ότι η ματιά της ξεχνιόταν στο απέραντο του ουρανού και στην ομορφιά των χρωμάτων της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Ρουμανίας. Κουβαλώντας ως πολύτιμες αποσκευές αυτές τις εικόνες, ήρθε σε τούτον τον μαγικό τόπο που έλαχε να νοηματοδοτήσει την ζωή της εκ νέου … το συνοδοιπόρο της στην ζωή και τα δύο της παιδιά.

Η ιατρική της ειδικότητα δεν ήταν τυχαία. Είναι δερματολόγος αφροδισιολόγος ειδική στην αισθητική δερματολογία. Εκφράζει την βαθιά επιθυμία της να ρίχνει -ως νεραιδονονά- πινελιές χρυσόσκονης στις ζωές των ανθρώπων για να ζωγραφίζονται χαμόγελα στο πρόσωπό τους..

Aνακάλυψε ότι μπορεί σε ένα καμβά να δώσει χρώμα στην σκέψη και την φαντασία της, η συγκίνηση ήταν υπέρτατη… Όταν ζωγραφίζει ξαναβρίσκει την παιδικότητά της και αισθάνεται πως αφήνει ανεξίτηλο στον χρόνο το αποτύπωμα της ψυχής της.

Είναι ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Ίριδες” απο το 2015 και ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας ¨Ninemias¨ απο το 2017.

[email protected]

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
Η Σταυρούλα Μαυροματάκη γεννήθηκε στα Χανιά | Έκθεσητο 1973. Σπούδασε στην Αθήνα στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο ΑΚΤΟ και στο κολλέγιο Middlesex University του Λονδίνου Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου– Διακόσμηση (BA in Interior Architecture – Design).
Δραστηριοποιείται ως Interior Designer από το 1998 στην Αθήνα και στα Χανιά.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης την τέχνη της αρχιτεκτονικής, την δύναμη της γραμμής και των υλικών αποτυπώνει αφαιρετικά και με ογκοπλαστική διάθεση τη φύση, το υγρό στοιχείο.
Σκληρότερες ανησυχίες οδηγούν την οπτική της σε πιο ελεύθερες φόρμες δημιουργώντας μια σειρά, από έργα με την χρήση ακρυλικού χρώματος, και πυρογράφου σε ξύλο καθώς και πηλού πάνω σε σκουριασμένη λαμαρίνα.

Υπήρξε ιδιοκτήτρια της αίθουσας τέχνης “Mitropolis”, όπου και έγινε η πρώτη της ατομική έκθεση.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στα Χανιά, Ρέθυμνο και την Αθήνα ως ενεργό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Σύλλογος φίλων της τέχνης” απο το 2003 και ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Ninemia” απο το 2017.
Με την ανάλαφρη και θετική διάθεση των έργων της αντιτίθεται στην ροή του σήμερα.

[email protected]

ΤΑΡΑ ΓΟΝΙΔΗ

Η Tara Γονίδη γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη. Ήταν εκπαιδευτικός της Αγγλικής Γλώσσας στα Χάνια επί 35 χρόνια. Από τα πρώτα κιόλας βήματα της παιδικής της ηλικίας ασχολείται με την τέχνη της ζωγραφικής έχοντας την βαθιά ανάγκη, να αποτυπώνει στον καμβά την διαφορετικότητα και την πολυχρωμία της ζωής.

Βασική πηγή της έμπνευσης της είναι η κατάσταση της Ελευθερίας, που εντοπίζεται τόσο στο στοιχείο του νερού, όσο και στα καθημερινά στιγμιότυπα, που δημιουργούν οι απλές συνήθειες των ανθρώπων.

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις με την καλλιτεχνική ομαδα “Σύλλογος φίλων της τέχνης” από το 2000 και είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας “Ninemia” από το 2017.

[email protected]

Το Μυστικό της Νηνεμίας

(…) Σε μία στιγμή έκστασης σήκωσες τα χέρια σου σε ανάταση. Έγινες ψηλότερος. Άγγιξες για λίγα χιλιοστά του χρόνου έναν Μπλε Θεό.

Η θάλασσα, σαν μάνα προστάτευσε την Γέννησή σου κρατώντας κλειστά τα υδάτινα πέπλα της. Δεν άφησε κανένα κύμα να ταράξει το όνειρό σου. Γλάροι και αστερισμοί σου κράτησαν μια αλλιώτικη συντροφιά ψιθυρίζοντας στο αυτί σου ανείπωτα μυστικά.
Εκείνη η βραδιά έμελλε να είναι μια στιγμή, που θα καθόριζε όλη σου την ζωή.
Η νύχτα παρέδωσε το σκοτάδι της στις χρυσές αχτίδες της ημέρας. Κρουσταλλένια νερά δρόσισαν τα φτερά σου.

Ξύπνησες. Κοίταξες ολόγυρα με μάτια καθαρά. Εκείνο το πρωινό είχε μια παράξενη ηρεμία, μια ασυνήθιστη γαλήνη, που ρίζωσε μέσα στην καρδιά σου.
Εκείνη η θαλασσινή Νηνεμία, θα σε συντρόφευε σιωπηλά μέχρι και σήμερα. Θα σου ζωγράφιζε ακανόνιστα και πολύχρωμα το Τώρα και το Αργότερα.

Χριστίνα Βεριβάκη.

The post Χανιά | Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μελωδία Χρωμάτων» από την καλλιτεχνική ομάδα Ninemia appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα