Χανιά | Διήμερο Συνέδριο από την ΕΛΕΠΑΠ: «Σύγχρονα δεδομένα στην Πρώιμη Παρέμβαση»

Η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 χρόνων συνεχής λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ πανελλαδικά σε παιδιά και ενήλικες µε ιδιαίτερες νευροαναπτυξιακές ανάγκες διοργανώνει Επιστηµονικό Συνέδριο µε θέµα «Σύγχρονα δεδοµένα στην Πρώιµη Παρέµβαση», την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο ΚΑΜ, με ομιλητές εξέχοντες γιατρούς από Νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας, καθώς και φορείς της πόλης όπως το Κέντρο Ψυχικής υγείας

παιδιών και εφήβων Χανίων, το ΚΕΔΗ Χανίων.

Η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, κέντρο παροχής υπηρεσιών θεραπείας και αποκατάστασης παιδιών με νευροαναπτυξιακά προβλήματα, έχει στα προγράμματά της αυτή τη στιγμή 160-170 παιδιά σε μηνιαία βάση σύμφωνα με την πρόεδρο του παραρτήματος ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, Μάγκυ Αρσενίδη-Μανουσέλη σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.Η Λένα Σκουτέλη, Παιδονευρολόγος, επιστημονική υπεύθυνη τμήματος βρεφών ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας και εθελοντής, ήρθε στην πόλη μας με το μότο «80 χρόνια ΕΛΕΠΑΠ-100.000 παιδιά στην αγκαλία μας» και όπως είπε «οργανώνουμε και στα Χανιά το τμήμα βρεφών που προς το παρόν εξυπηρετεί 25 βρέφη που δέχονται πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης. Το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπιστεί η βλάβη που υπάρχει προγεννητικά. Δεν καλύπτει συνολικά ο προγεννητικός έλεγχος στο να εντοπίσει πάντα τα προβλήματα, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος στην προορότητα γέννησης. Εδώ έρχεται και ο ρόλος του τμήματος βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ να αποκαταστήσει τα θέματα που παρουσιάζουν τα νεογνά και να προλάβουν πολλές περιπτώσεις».Η Προϊσταμένη Φυσιοθεραπείας και Υπεύθυνη θεραπευτικών προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας, Ευγενία Σταυροπούλου, τόνισε ότι «τα νεότερα δεδομένα στην πρώιμη παρέμβαση είναι η αντικατάσταση του ιεραρχικού μοντέλου αποκατάστασης των οργάνων της κίνησης που διέπονται από την κινητική μάθηση. Προσπαθούμε να κατορθώσουμε, τα παιδιά να φεύγουν περπατώντας, να είναι λειτουργικά και να ζουν με αξιοπρέπεια στην κοινωνία. Η πρώιμη παρέμβαση είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται ωστόσο από όλη την οικογένεια, με τον γονέα συμπαραστάτη που η ΕΛΕΠΑΠ κατορθώνει να συνεπικουρεί τον γονέα στην ανάπτυξη της κινητικότητας του παιδιού τους».

Ο Αριστείδης Στουρνάρας, Ψυχίατρος παιδιών και Εφήβων υπεύθυνος τμήματος πρώιμης εκπαιδευτικής παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, ξεκαθάρισε ότι «η καλύτερη πιθανότητα δράσης και αποτελέσματος υπάρχει στην αποκατάσταση των παιδιών με ενδεχόμενες νευραναπτυξιακές και κινητικές λειτουργίας και εκεί στρέφεται η πρώιμη παρέμβαση, που ο κεντρικός θεραπευτής είναι η οικογένεια που εκπαιδεύεται για αυτό το λόγο».

Ο Παναγιώτης Δρακακάκης, Φυριοθεραπευτής στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων, είπε πως «η καλύτερη δυνατή εξέλιξη στην υγεία και τη ζωή ενός ατόμου με τέτοιες δυσκολίες έρχεται με την πρόληψη και την εφαρμογή της πρώιμης παρέμβασης»

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της Διημερίδας της ΕΛΕΠΑΠ Χανίων

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα