Χανιά | Αραχωβίτης: Θα εφαρμοστεί άμεσα το νέο τέλος κατανάλωσης του νερού

Για τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο των αγροτών αλλά και την εφαρμογή τέλους στο νερό, συζήτησε ο Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, με τους αγρότες, στην επίσκεψη του στα Χανιά, σήμερα το μεσημέρι.
Ειδικότερα, οι αγρότες κατέθεσαν τα προβλήματα τους και τις ανησυχίες τους στον κ. Αραχωβίτη και στην Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, οι οποίοι άκουσαν προσεκτικά

και συζήτησαν μαζί με τους αγρότες, ενώ τους ανακοίνωσαν τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση ώστε να δοθεί ώθηση στα συνεργατικά σχήματα μέσω φορολογικών κινήτρων.
Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο θέμα του νερού και στα τέλη που θα επιβάλλονται σε όσους ξεπερνούν τα προβλεπόμενα κυβικά. Μάλιστα, εξήγησε ότι κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2000/60 η οποία ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2003, έπρεπε να έχει μπει σε εφαρμογή το μέτρο της κοστολόγησης του νερού, το οποίο έχει να κάνει με την εφαρμογή ενός τέλους που θα είναι ως κίνητρο για την εξορθολογιστική χρήση του νερού και ένας πόρος ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα, της προστασίας των υπόγειων υδάτων και της παροχής διαρκούς και ποιοτικού νερού προς τους παρόχους. «Θα επιβάλλεται στους φορείς που διαχειρίζονται γεωτρήσεις και δεν πρόκειται για χαράτσι γιατί δεν αφορά τις επιφανειακές υδροληψίες, δεν αφορά τα πηγάδια, αφορά μόνο τις γεωτρήσεις και έχει να κάνει μόνο με την υπέρβαση των κυβικών που προβλέπονται για την καλλιέργεια.

Στην Κοινή Υπουργική απόφαση περιγράφεται ο τρόπος πώς καθορίζεται το τέλος και έχει να κάνει με την επάρκεια της περιοχής από τις υδρολογικές μελέτες, όσο και με την ποιότητα του πόρου. Συνδυάζεται με το είδος της καλλιέργειας που αρδεύεται και βγαίνει ένα ποσοστό και η υπέρβαση αυτού του ποσοστού οδηγεί σε καταβολή φόρου», πρόσθεσε ο κ. Αραχωβίτης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα