Χανιά | Απόγνωση για το ΕΠΑΛ Κισάμου: «Βιώνουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις» – «Τα παιδιά μας κινδυνεύουν» | Video + Photos

| Video + Photos

Μάθημα σε ακατάλληλες συνθήκες μέσα σε λυόμενα και χωρίς εργαστήρια εξακολουθούν να κάνουν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Κισάμου, 1,5 χρόνο μετά την «έξωσή» τους από το παλιό κτήριο, την ώρα που πανάκριβος εργαστηριακός εξοπλισμός έχει αφεθεί στο έλεος του καιρού και του χρόνου. Γονείς και μαθητές που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του σχολείου, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μεταφέροντας το αίτημα να προχωρήσει ο εργολάβος στην

κατασκευή των αιθουσών που είχε σχεδιαστεί να αποτελέσουν «προσωρινή λύση» μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων σχολικών κτηρίων.

«Αν δεν υπάρχει το ΕΠΑΛ Κισσάμου και δεν λειτουργεί έτσι όπως πρέπει θα πρέπει οι μαθητές της γεωπονίας, των ηλεκτρολόγων, των μηχανολόγων, να αναζητήσουν την φοίτησή τους σε σχολεία των Χανίων. Κανείς δεν θέλει τέτοια μετανάστευση» σημείωσε από τη μεριά του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης, Ιώαννης – Παναγιώτη Αμπελάς.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο  του 15μελούς Πασναγιώτα Παναγοπούλου, «Η κατάσταση στο ΕΠΑΛ είναι ένα χάλι. Αυτά που βιώνουμε κάθε μέρα είναι ένας τεράστιος κίνδυνος. Παιδιά από την τρίτη τάξη δεν έχουν κάνει την κατάλληλη πρακτική για να φοιτήσουν. Πολλοί από τους αρμόδιους φορείς, η δευτεροβάθμια, η αντιπεριφέρεια, δεν έχουν δει πως είναι η κατάσταση όταν βρέχει στα ΠΡΟΚΑΤ. Τα εργαλεία έχουν ήδη σκουριάσει».



Η «προσωρινή λύση» που φαίνεται να έχει γίνει «μόνιμη» τα τελευταία χρόνια.

«Δυστυχώς, βιώνουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις εν έτει 2023. Ένα σχολικό χώρο ο οποίος φιλοξενεί 160 παιδιά χωρίς να έχει χωρους άθλησης, χωρίς να έχει υπόστεγα προφύλαξης από την βροχή, χωρίς εργαστήρια που είναι το ζητούμενο της κατάληψης. Έχει ξεκινήσει ένα μεταλλικό κτίριο από τον Οκτώβριο του 2021 το οποίο συνεχώς παίρνει παρατάσεις σε ότι αφορά την παράδοσή του» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής ΕΠΑΛ Κισσάμου, Νεκτάριος Ζουριδάκης.



Κραυγή αγωνίας και από τους γονείς – «Είναι θέμα ασφάλειας – Τα παιδιά μας κινδυνεύουν»

«Είμαστε αγανακτισμένοι. Είμαστε δίπλα στα παιδιά μας. Δεν θα σταματήσουμε» είπε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων ΕΠΑΛ Κισσάμου, Γεωργία Ρηγάκη αναφερόμενη στην κατάληψη. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Τρία χρόνια έχουν περάσει. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, δεν υπάρχει ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Τα παιδιά μας κινδυνεύουν άμεσα στους χώρους που κάνουν εργαστήρια. Από ηλεκτροπληξία, από πολλά. Δεν γίνεται σωστή η εκπαίδευση! Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των καθηγητών, τα παιδιά μας κινδυνεύουν. Βρέχονται και αυτά και τα μηχανήματα και όλος ο εξοπλισμός. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΕΠΑΛ Κισσάμου, Γιώργος Τζανακάκης.



««Έχει ανοίξει μία συζήτηση, δυστυχώς, που λέει ότι τρέχουμε από την μία σύμβαση στην άλλη, παίρνουμε τη μία παράταση μετά την άλλη και πάλι, περιμένουμε να έρθει… η κακιά στιγμή. Αυτή πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν πρόκειται να έρθει  Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην αντιμετωπίσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Δεν διανοούμαστε ότι το 2023 τα παιδιά μας μπορεί να φεύγουν για το σχολείο το πρωί και να μην επιστρέφουν το μεσημέρι» τόνισε η Μαρία Γιαννάκη, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.



Η απάντηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων, Γιάννης Αμπελάς δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και να αναδείξει τα ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν εις βάρος της δομής, επαγγελματικής κατάρτισης στο μέλλον.

«Το ΕΠΑΛ Κισσάμου, καλύπτει όλο το δυτικό μέτωπο των Χανίων. Αν δεν υπάρχει το ΕΠΑΛ Κισσάμου και δεν λειτουργεί έτσι όπως πρέπει θα πρέπει οι μαθητές της γεωπονίας, των ηλεκτρολόγων, των μηχανολόγων, να αναζητήσουν την φοίτησή τους σε σχολεία των Χανίων. Κανείς δεν θέλει τέτοια μετανάστευση.

«Δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τις δευτεροβάθμιας, ωστόσο, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί (…)  . Αν δεν υπάρχει το ΕΠΑΛ Κισσάμου και δεν λειτουργεί έτσι όπως πρέπει θα πρέπει οι μαθητές της γεωπονίας, των ηλεκτρολόγων, των μηχανολόγων, να αναζητήσουν την φοίτησή τους σε σχολεία των Χανίων. Κανείς δεν θέλει τέτοια μετανάστευση» δήλωσε ο ίδιος.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Απόγνωση| Απόγνωση για το ΕΠΑΛ Κισάμου: «Βιώνουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις» – «Τα παιδιά μας κινδυνεύουν» | Video + Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Απόγνωση, ΕΠΑΛ Κισάμου, Βιώνουμε, – Τα, | Video + Photos,chania | apognosi, epal kisamou, vionoume, – ta, | Video + Photos