Απομάκρυνση του Αμερικανού επικεφαλής της αντι-ISIS συμμαχίας ζητεί η Τουρκία

Την απομάκρυνση του Αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος συντονίζει το έργο τής υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους ζήτησε η Τουρκία, κατηγορώντας τον ότι ενισχύει ανοικτά το παράνομο PKK και τις σύμμαχές του δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Το παράνομο στην Τουρκία, αποσχιστικό κουρδικό Kόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση τόσο από τις ΗΠΑ

όσο και από την Ε.Ε., έχει αδελφικές σχέσεις με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, καθώς και τα δύο αναγνωρίζουν ως κοινό ηγέτη τους τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Το PYD διαθέτει ένοπλα σώματα στη βόρεια Συρία, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τα οποία ενισχύονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ σε όπλα για τη μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Μπρετ ΜακΓκερκ υποστηρίζει ανοικτά το PKK και τις YPG. Θα ήταν χρήσιμο εάν αυτό το πρόσωπο αντικαθίστατο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το 2016, ο κ. ΜακΓκερκ επισκέφθηκε μέλη των YPG τα οποία έλεγχαν τη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπάνι και είχε λάβει αναμνηστική πλακέτα, γεγονός το οποίο εξόργισε την Άγκυρα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει οργισμένα από την Ουάσινγκτον – τότε – να επιλέξει ανάμεσα στη χώρα του και στους «τρομοκράτες».
Οι YPG συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο μέτωπο με Σύρους Άραβες αντάρτες, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες θεωρούνται από τις ΗΠΑ ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος στο έδαφος ενάντια στους τζιχαντιστές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα