Αλλεργική ρινίτιδα: Πού οφείλεται – Τα βασικά συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε – Τι λέει ο γιατρός Μιχάλης Τζανακάκης

Για την αλλεργική ρινίτιδα που απασχολεί πολύ κόσμο ιδιαίτερα αυτή την εποχή, μίλησε ο στο Zarpa Radio 89.6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη ο γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος Μιχάλης Τζανακάκης.

“Η αλλεργική ρινίτιδα δεν απειλεί την ζωή μας, είναι όμως μια πάθηση που αφήνει ένα αρνητικό αποτύπωμα στην καθημερινότητά μας. Ένα πάρα πολύ διαδεδομένο πρόβλημα, με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Σε μελέτες που γίνονται στον δυτικό κόσμο και αφορούν τα οικονομικά της αλλεργικής ρινίτιδας,

τα νούμερα είναι τρομακτικά. Περίπου το 20 – 30% του πληθυσμού και το 18% στην Ελλάδα πάσχει από αυτή την αλλεργία. Η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο και η πάθηση είναι πιο συχνή σε παιδιά, των οποίων οι γονείς πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα. Αυτά τα παιδιά εμφανίσουν κατά 80% μεγαλύτερες πιθανότητες.”

“Το βασικότερο είναι η ποιότητα ζωής που κάνουμε. Χαλάει όταν δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας. Ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αλλεργία του και στην προσπάθειά του, μπορεί να πάρει ένα σπρέι, να απευθυνθεί κάπου, να ακούει απόψεις και τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση είναι λανθασμένη.”

“Δεν σημαίνει ότι όποιο παιδί έχει αλλεργικούς γονείς, θα εμφανίσει απαραίτητα αλλεργική ρινίτιδα, αλλά είναι σαφώς πιο συχνό. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, τα οποία μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα και τα εισπνέουμε. Τι είναι η αλλεργία; Η αλλεργία είναι μια κατάσταση όπου το σώμα αντιδρά σε μια ασυνήθιστη ευαισθησία σε μια ορισμένη ουσία και ονομάζεται αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα είναι φυσικές ουσίες, τα οποία όταν μπαίνουν σε ένα οργανισμό που δεν είναι ευαισθητοποιημένος, δεν προκαλούν καμία ενόχληση, όπως τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη των δέντρων, των λουλουδιών, τριχώματα ζώων, όπως του σκύλου, της γάτας. Όταν εισέρχονται σε ευαισθητοποιημένα άτομα τότε παράγουν άλλο έργο και δημιουργούν ένα σωρό συμπτώματα.”

“Υπάρχουν πολλά είδη αλλεργικής ρινίτιδας, η εμμένουσα και η διαλείπουσα. Έχει να κάνει με την εποχικότητα, αλλά δεν είναι όλα εποχικά. Τα εποχικά αλλεργιογόνα είναι η γύρη, ενώ τα ολοετή είναι τα ακάρεα της σκόνης, που μας συντροφεύουν σε κάθε στιγμή, η υγρασία, η μούχλα και τα επιθήλια των ζώων, όπως το τρίχωμα. Στην εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η οποία έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις την άνοιξη, τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας, την μόλυνση του περιβάλλοντος και καταστάσεις οι οποίες δεν είναι ίδιες με τις προηγούμενες γενιές. Παρατηρείται σε διάφορες μελέτες μια αύξηση των επιπέδων γύρεων σε χρονικές συνθήκες που δεν θα έπρεπε να παρατηρηθούν. Η εποχή αυτή δηλαδή είναι μεγαλύτερη.”

“Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκινήσει να κάνει κανείς είναι να μπει στη διαδικασία της σωστής διάγνωσης. Είναι λάθος να μένουν αδιάγνωστοι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα. Στατιστικά, 2 στους 4 που έχουν αυτή την πάθηση, δεν έχουν διαγνωστεί ποτέ, γιατί δεν έχουν επισκεφτεί κάποιον ειδικό, δεν έχουν κάνει ποτέ δερματικές εξετάσεις για να δουν αν υπάρχει αλλεργία.”

“Διαλείπουσα χαρακτηρίζεται μια αλλεργική ρινίτιδα όταν διαρκεί λιγότερο από 4 μέρες την εβδομάδα ή συνολικά λιγότερο από 4 εβδομάδες. Εμμένουσα όταν διαρκεί παραπάνω από 4 μέρες ή συνολικά πάνω από 4 εβδομάδες.”

“Τα βασικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι ρινική συμφόρηση δηλαδή μπούκωμα, η ρινική καταρροή δηλαδή να «βρέχει» η μύτη μας, ένα αίσθημα κνησμούς, φαγούρας στη μύτη και οι πταρμοί, το φτέρνισμα δηλαδή. Μια σειρά από πράγματα σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα. Ο λόγος που «φωνάζουμε» για την σωστή και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση στα παιδιά είναι για να προλάβουμε κάποιες μετέπειτα συνέπιες όπως το βρογχικό άσμα.

“Μια σειρά από άλλα συμπτώματα που αφορούν κοντινά όργανα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως οι παραρίνιες κοιλότητες και τα ιγμόρεια, είναι πάρα πολύ μεγάλη η συσχέτιση της χρόνιας ή οξείας ρινοκολπίτιδας με την αλλεργική ρινίτιδα. Όταν κάποιος έχει μια κακή ρινική αναπνοή και επειδή η μύτη ως κέντρο, συνδέεται με όλα τα ανώτερα του αναπνευστικού είναι το πρώτο πράγμα που κανείς θα πρέπει να ελέγξει ακόμα και για συμπτώματα που ξεκινάνε από τα αυτιά. Έτσι, δεν μπορείς να κοιμηθείς καλά το βράδυ, να αποδώσεις την επόμενη μέρα και τα παιδιά έχουν πρόβλημα στις σχολικές τους επιδόσεις.”

“Οι βασικοί άξονες στους οποίους στηριζόμαστε για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας είναι τρεις. Το πρώτο είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων, δηλαδή μια σειρά από οδηγίες που περιλαμβάνουν διάφορα μέτρα τροποποίησης του περιβάλλοντος του οποίου ζούμε, όσο μπορούμε δηλαδή να μειώσουμε το αλλεργικό φορτίο. Το δεύτερο είναι η φαρμακοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, που προσφέρει ανακούφιση αλλά δεν αποσκοπεί στην θεραπεία της νόσου. Μπορεί να δοθεί για συγκεκριμένη διάρκεια και δεν αφορά θεραπεία εφόρου ζωής. Η φαρμακοθεραπεία βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες: τα ρινικά σπρέι και τα αντισταμινικά. Όλοι περιμένουμε να μπουκώσουμε πρώτα και μετά να ξεκινήσουμε την φαρμακευτική αγωγή, πράγμα που είναι λάθος. Το τρίτο είναι η ανοσοθεραπεία, τα εμβόλια απευαισθητοποίησης για την αλλεργία. Είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της νόσου.”

“Η διάγνωση είναι η αρχή των πάντων. Βασίζεται κυρίως στην προσεκτική λήψη του ιστορικού του κάθε ασθενή. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο να ρωτήσουμε για τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, να καταλάβουμε πότε ξεκινάνε τα συμπτώματα, αν υπάρχει εποχικότητα. Βασιζόμαστε στην κλινική εξέταση, απαραίτητη προϋπόθεση για να συσχετίσουμε αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης με το ιστορικό. Η επόμενη διαδικασία βασίζεται στις δερματικές εξετάσεις, οι οποίες είναι ταχείς, ασφαλείς, εύκολες και μας βοηθούν να ανιχνεύσουμε πολλά αντιγόνα όταν και εφόσον υπάρχει ευαισθητοποίηση.”

“Για να προστατευθούμε από την αλλεργική ρινίτιδα, θα πρέπει αρχικά να κάνουμε πράγματα για το περιβάλλον μας. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και όλοι αναρωτιούνται γιατί. Η απάντηση βρίσκεται στο ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οι παρατεταμένοι περίοδοι ξηρασίας και τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, έχουν δημιουργήσει συνθήκες που αν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε, πιστέψτε με θα έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα αέρα και άρα λιγότερο ποσοστό αλλεργικής ρινίτιδας.

“Συμβουλή μου λοιπόν ως γιατρός είναι να βγαίνουμε έξω! Να χρησιμοποιούμε λιγότερο το αυτοκίνητό μας, να βάλουμε κι εμείς το δικός μας μικρό λιθαράκι στο να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.”

zarpanews.gr

The post Αλλεργική ρινίτιδα: Πού οφείλεται – Τα βασικά συμπτώματα και πώς θα προστατευτούμε – Τι λέει ο γιατρός Μιχάλης Τζανακάκης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα