Αδειάζει από προσωπικό η Εφορία Χανίων – Παραμένει η ταλαιπωρία για εργαζόμενους και φορολογούμενους

Αδειάζει από προσωπικό η Εφορία Χανίων, λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας αλλά και η ποιοτική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων. Αυτό δήλωσε μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Χανίων – Ρεθύμνου, Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη.

Στα Χανιά, όπως δήλωσε η κ. Μπερτσουλάκη, οι οργανικές θέσεις ανέρχονται

σε 110 ωστόσο αυτή την στιγμή, η ΔΟΥ Χανίων λειτουργεί περίπου με 80 άτομα. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται, δεν αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις ενώ και οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται είναι χρονοβόροι και οι θέσεις που διατίθενται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των οικονομικών υπηρεσιών:

«Το θέμα το μεγάλο είναι η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη στελέχωσης των υπηρεσιών, σε βαθμό που οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο έργο που τους ανατίθεται. Το προσωπικό των ΔΟΥ μειώνεται λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις. Εμείς ζητάμε συνεχώς προσωπικό. Κάνουμε συνεχώς αιτήματα για νέες προσλήψεις, οι οποίες γίνονται μόνο μέσω γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, οι οποίες είναι χρονοβόρες. Ένας διαγωνισμός που είχε εξαγγελθεί από πέρυσι και πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και αυτός θα δώσει πανελλαδικά στις υπηρεσίες 380 άτομα, αυτό πραγματικά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις που γίνονται. Τώρα φεύγουν οι παλαιότεροι συνάδελφοι που είναι και έμπειροι, χωρίς να αναπληρώνονται. Φέτος υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και θα είναι ακόμη πιο έντονο γιατί φεύγουν πολλοί συνάδελφοι».

Ηλεκτρονική γραφειοκρατία στα θέματα μητρώου – Ταλαιπωρία για όλους 

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι η ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν βοηθήσει στην μείωση του συνωστισμού στις εφορίες, η κ. Μπερτσουλάκη κάνει λόγο για μια ημιτελή διαδικασία, που σε ορισμένες περιπτώσεις κάνει την γραφειοκρατία ακόμη χειρότερη:

«Τα τμήματα μητρώου ταλαιπωρούνται έτσι κι αλλιώς με απίστευτο κόσμο, ο οποίος περίμενε στις ουρές. Τώρα η διαδικασία εξυπηρέτησης στα τμήματα μητρώου από την εφαρμογή «Τα αιτήματά μου» έχει δημιουργήσει ένα κυκεώνα αιτημάτων, τα οποία δεν είναι ολοκληρωμένα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι συνάδελφοι και οι φορολογούμενοι. Η διαμαρτυρία των εργαζομένων στις ΔΟΥ είναι να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των φορολογουμένων, σε ότι αφορά το κομμάτι των επιστροφών, στην έκδοση των πιστοποιητικών και σε οτιδήποτε άλλο ακόμα χρειάζεται συναλλαγή με τις ΔΟΥ αλλά και στους εργαζόμενους των τμημάτων ελέγχου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις που τους ανατίθενται. Η ηλεκτρονικοποίηση ορισμένων υπηρεσιών είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων, γιατί πολλά πράγματα θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρούνται πρώτα οι πολίτες και μετά οι εργαζόμενοι. Κάποια βήματα έχουν γίνει, δεν μπορούμε να μην τα αναγνωρίσουμε, όπως για παράδειγμα το ότι ο φορολογούμενος μπορεί με ένα απλό πάτημα να εκδώσει μια βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας που έχουν πληρωθεί που ως τώρα έπρεπε να ταλαιπωρείται στους γκισέδες και στις ουρές. Έχουν ωστόσο γίνει κάποια βήματα αλλά δεν έχουν εξελιχθεί πλήρως και έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη γραφειοκρατία σε ορισμένες περιπτώσεις αντί να επιλύουν το πρόβλημα».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Χανίων – Ρεθύμνου Κλεοπάτρα Μπερτσουλάκη υπογράμμισε ότι η ταλαιπωρία παραμένει για όλους μέχρι το κεντρικό κράτος να λύσει το πρόβλημα.

«Μας λένε από την διοίκηση ότι όλο αυτό θέλει τον χρόνο του να τακτοποιηθεί και να εξελιχθεί, όμως μέχρι να γίνει αυτό, εμείς οι εργαζόμενοι θα βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο. Να είμαστε και αποδέκτες των φορολογουμένων που ταλαιπωρούνται και των ανώτερων στελεχών του υπουργείου που μας πιέζουν να διεκπεραιώνουμε γρήγορα τα αιτήματα. Με μειωμένο προσωπικό, με αυτές τις ημιτελείς διαδικασίες, ταλαιπωρούμαστε όλοι».

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και να κάνουν συναλλαγές στις εφορίες Χανίων – Ρεθύμνου, καθώς θα παραμείνουν κλειστές, λόγω της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων.

zarpanews.gr

The post Αδειάζει από προσωπικό η Εφορία Χανίων – Παραμένει η ταλαιπωρία για εργαζόμενους και φορολογούμενους appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αδειάζει, Εφορία Χανίων – Παραμένει,adeiazei, eforia chanion – paramenei