20 λόγοι να βγεις και να περιπλανηθείς έξω από την πόλη των Χανίων | Photos

Είναι δύσκολο να αποχωριστεί κανείς την υπέροχη πόλη των Χανίων, αλλά σε όλον τον νοµό υπάρχουν µέρη µοναδικής οµορφιάς, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε!

Εµείς περιπλανηθήκαµε, «χαθήκαµε», είδαµε και ανακαλύψαµε τους λόγους για να βγείτε εκτός! ακολουθηστε µας σε ενα ταξιδι σε γνωστα σηµεια του πανέµορφου αυτού τόπου, καποια περισσοτερο και καποια λιγοτερο, που δεν µπορούν παρα να σας γοητευσουν!

1. Νήσος Γαύδος

Στο νοτιότερο

άκρο της Ευρώπης, στο Λιβυκό Πέλαγος, ένα ιδιαίτερο νησί µπορεί να σας χαρίσει µοναδικές εµπειρίες, µε βασικό χαρακτηριστικό την απόλυτη επαφή και ταύτιση µε τη φύση.

Διάσπαρτοι µικροί οικισµοί, µοναδικές παραλίες µε πεντακάθαρα νερά, όπως του Άι-Γιάννη, του Σαρακίνικου, του Κόρφου, ξωκλήσια, µια πανδαισία από χρώµατα, αρώµατα και ηλιοβασιλέµατα, όλα αυτά συνθέτουν τη µοναδική προσωπικότητα του νησιού!

Tip: Μπορείτε να φτάσετε µε καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων ή από την Παλαιοχώρα, όµως δεν υπάρχουν καθηµερινά δροµολόγια.

2. Νησίδα Σούδας

Αν και οι πιο πολλοί ξέρουν το φυσικό λιµάνι της Σούδας, λίγοι γνωρίζουν ότι εντός του κόλπου βρίσκεται το οµώνυµο νησάκι µε το βενετσιάνικο φρούριό του και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου.

Η νησίδα συνδέεται µε τους αγώνες των Κρητικών για ένωση µε την Ελλάδα, καθώς εκεί υψώθηκε η Γαλανόλευκη την 1/2/1913. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, για στρατιωτικούς λόγους, απαγορευόταν η πρόσβαση, αλλά πλέον είναι ανοιχτή στο κοινό.

3. Σφακιά

Από τα λίγα χωριά της Ελλάδας που είναι γνωστά σε κάθε γωνιά της χώρας! O ηρωικός και εµβληµατικός αυτός τόπος ξεχωρίζει για την αυθεντική κρητική ατµόσφαιρα και φιλοξενία.

Απλώνεται σε µια ορεινή, άγρια, αλλά πανέµορφη τοποθεσία (ουσιαστικά περιλαµβάνει ένα µεγάλο µέρος του όγκου των Λευκών Ορέων) που δηµιουργεί µια έντονη αντίθεση µε τη γαλήνη της θάλασσας…

4. Γραµβούσα – Μπάλος

Μία από τις πιο όµορφες εξορµήσεις είναι αυτή στο ακρωτήρι της Γραµβούσας, µε το επιβλητικό κάστρο και την υπέροχη θέα από τον 137 µ. βράχο του!

Με αφετηρία το λιµάνι της Κισσάµου, µέσα σε µία ώρα, το καραβάκι ρίχνει άγκυρα… για να βυθιστείτε στα πεντακάθαρα νερά µιας από τις πιο δηµοφιλείς παραλίες της χώρας!

Ύστερα από δίωρη παραµονή, σαλπάρετε για την περίφηµη παραλία του Μπάλου, όπου φτάνετε µόλις σε 15΄. Τα σµαραγδένια νερά της θάλασσας, ο εξωπραγµατικός, απαράµιλλης οµορφιάς βράχος κερδίζει τις εντυπώσεις µε την πρώτη µατιά. Ένας από τους τελευταίους παραδείσους επί γης, όπου µάλιστα θα συναντήσετε τέσσερα είδη φυτών που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσµο!

5. Λίµνη Κουρνά

Σε απόσταση 43 χλµ. ανατολικά των Χανίων και µόλις 2,5 χλµ. από την παραλία της Γεωργιούπολης βρίσκουµε τη συγκεκριµένη λίµνη. Το τοπίο που την περιβάλλει είναι ακαταµάχητο!

Είναι η µοναδική φυσική λίµνη του νησιού, η οποία περικυκλώνεται από ψηλά µε καταπράσινα βουνά και ελαιώνες, ενώ είναι ο πιο σηµαντικός υδροβιότοπος που φιλοξενεί χέλια, χρυσόψαρα και νεροχελώνες.

Λόγω των σκοτεινών νερών της, κυκλοφορούσε ο θρύλος πως η λίµνη δεν έχει πυθµένα, τον οποίο όµως κατέρριψε η µέτρηση του µέγιστου βάθους στα 22,5 µ.

Το παραδεισένιο αυτό µέρος είναι γεµάτο από τουριστικές ανέσεις, όπως η δυνατότητα για θαλάσσιο ποδήλατο, αλλά και οι µοναδικές γευστικές προτάσεις της Αµβροσίας -από τα τραπεζάκια της η θέα είναι απερίγραπτη!

Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το οµώνυµο χωριό και το πανέµορφο σπήλαιο Κουρνά ανάµεσα στο χωριό και τη λίµνη.

6. Λουτρό

Ενα µικροσκοπικό ψαροχώρι, αποµονωµένο γεωγραφικά, καθώς ένας απόκρηµνος βράχος ορθώνεται ακριβώς από πίσω του, καθιστώντας την επικοινωνία ακόµα και µε τα διπλανά χωριά δυνατή µόνο διά θαλάσσης (µε το καραβάκι της γραµµής Σφακιά-Λουτρό-Αγία Ρουµέλη).

Δεν ενδείκνυται για υπερπολυτελείς υπηρεσίες και παροχές, όµως αποζηµιώνει τον επισκέπτη µε την ηρεµία του τοπίου, τη γαλήνη της θάλασσας, τους ήσυχους ρυθµούς και είναι ιδανικό για χαλαρές διακοπές!

Tip: Καθηµερινά πραγµατοποιούνται δροµολόγια µε καραβάκι από τα Σφακιά, διάρκειας µόλις 15΄. Εναλλακτικά, µπορεί κανείς να φτάσει πεζός ακολουθώντας ένα παραθαλάσσιο µονοπάτι.

7. Επαρχία Αποκόρωνα

Μια περιήγηση στην επαρχία του Αποκόρωνα, η οποία αν και είναι κοντά στην πόλη δεν έχει αλλοτριωθεί από τον µαζικό τουρισµό, είναι ιδανική για να γνωρίσετε την ύπαιθρο του νοµού Χανίων!

Η πρωτεύουσα της επαρχίας, ο Βάµος, µε τον µοναδικό στο είδος του παραδοσιακό οικισµό, όπου κτίσµατα προηγούµενων αιώνων έχουν µετατραπεί σε όµορφους ξενώνες, και οι Αρµένοι, µε τον ναό του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, είναι δύο από τα πιο δηµοφιλή χωριά, ενώ το Γαβαλοχώρι, το Πρόβαρµα και πολλά ακόµα θα σας προσφέρουν τη γαλήνη του τοπίου και την επαφή µε αυθεντικούς και φιλόξενους ανθρώπους.

8. Milia Mountain Retreat

Πρόκειται για έναν πρότυπο ορεινό οικισµό στην επαρχία Κισσάµου (περίπου µία ώρα από τα Χανιά), χτισµένο σε µια καταπράσινη κοιλάδα, που προσφέρει γαλήνη και ηρεµία στον επισκέπτη από την πρώτη στιγµή!

Προχωρώντας στο δάσος συναντάµε 15 πέτρινα σπίτια που σε συνδυασµό µε τη µαγεία της φύσης εγγυώνται µια αξέχαστη και ξεκούραστη διαµονή. Ακόµα όµως κι αν δεν µείνετε εκεί, αποτελεί µια άριστη αφορµή για µια µίνι εκδροµή, όπου θα συνδυάσετε εξοχή και εκπληκτικό φαγητό.

9. Βοτανικό Πάρκο

Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων µια έκταση 200 στρεµµάτων µάς αποκαλύπτει το θαύµα της φύσης.

Πρέπει να το επισκεφθείτε οπωσδήποτε όχι µόνο λόγω της ιδιαιτερότητάς του -είναι το µόνο µε τέτοια βιοποικιλία στην Ευρώπη- αλλά και λόγω της γαλήνης και της απαράµιλλης οµορφιάς του τοπίου…

Μεθυστικά αρώµατα, πολύχρωµες εικόνες, παράξενες ονοµασίες φυτών µάς κάνουν να νιώθουµε σαν να έχουµε µεταφερθεί στον κήπο της Εδέµ!

Στα συν του, το πιστοποιηµένο µε το Κρητικό Σύµφωνο Ποιότητας εστιατόριό του, που αναβιώνει τις παλιές κρητικές συνταγές.

10. Φαράγγι της Σαµαριάς

Το πέρασµα του συγκεκριµένου φαραγγιού θεωρείται εµπειρία ζωής, καθώς είναι το πιο διάσηµο της Ελλάδας!

Πρέπει να πάτε οπωσδήποτε κατάλληλα εξοπλισµένοι, καθώς πρόκειται για µια κακοτράχαλη διαδροµή 14 χλµ., όπου θα απολαύσετε την πλούσια βλάστηση να δίνει σταδιακά τη θέση της σε ένα γυµνό, άγριο τοπίο ιδιαίτερης οµορφιάς.

Θα νιώσετε δέος αντικρίζοντας το στενότερο σηµείο του φαραγγιού, τις Σιδερόπορτες, ενώ πρέπει να κάνετε µια στάση απαραιτήτως στο εγκαταλειµµένο χωριό της Σαµαριάς. Στο τέλος της -οµολογουµένως κοπιαστικής- διαδροµής τα καταγάλανα νερά της Αγίας Ρουµέλης είναι ένα λυτρωτικό θέαµα και µια καλή επιλογή για λίγη δροσιά βουτώντας στην αγκαλιά τους!

Tip: Η κατάβαση ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Οµαλού (φτάνετε µε αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ από τα Χανιά).

11. Οινοποιία Μανουσάκη

Το όνοµα Μανουσάκη έχει ταυτιστεί µε τη µυσταγωγία στα κρητικά µονοπάτια του κρασιού και συγκεκριµένα σε αυτά νότια του χωριού Βατόλακκος, 15 χλµ. νοτιοδυτικά των Χανίων, γενέτειρα του δηµιουργού της οινοποιίας, Θεόδωρου Μανουσάκη.

Μια περιήγηση -και φυσικά γευσιγνωσία- εκεί είναι µια πραγµατική εµπειρία! Η οινοποιία ξεκίνησε δυναµικά το 1993 µε την καλλιέργεια από εκλεκτές ποικιλίες όπως Syrah, Grenache, Mourvedre και Roussanne.

Γι’ αυτό, άλλωστε, τα κρασιά της οινοποιίας, τα ηνία της οποίας από το 2007 έχει αναλάβει η κόρη του Αλεξάνδρα, ακούνε σε ονόµατα Nostos

12. Παλαιοχώρα

Στις νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης, 70 χλµ. από την πόλη των Χανίων, ξεπροβάλλει µια χερσόνησος, όπου συναντάµε µια κωµόπολη µε πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο και ακόµη πλουσιότερο τουριστικό ενδιαφέρον.

Η Παλαιοχώρα, λοιπόν, στις άκρες της έχει το προνόµιο να φιλοξενεί δύο γραφικούς κολπίσκους, στους οποίους χρωστάει την αναπτυξιακή της εξέλιξη λόγω των παραλιών της και των διαφόρων επιχειρήσεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω γύρω, από τις οποίες µπορεί κανείς να χαθεί στη θέα του Λιβυκού Πελάγους…

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου εκτείνεται η περιοχή της Παχειάς Άµµου, που αποτελεί σηµείο αναφοράς και ο λόγος είναι η πεντακάθαρη παραλία της που το αποδεικνύει άλλωστε και η επιβράβευσή της µε Γαλάζια Σηµαία.

Η ανατολική πλευρά της απέχει πολύ µορφολογικά, αλλά όχι όσον αφορά τη µαγεία του τοπίου. Βότσαλα και βράχια κυριαρχούν, για αυτόν τον λόγο κιόλας ονοµάστηκε από τους ντόπιους Χαλίκια.

Η περιοχή έχει κερδίσει επίσης το ενδιαφέρον των απανταχού surfers, λόγω των ούριων ανέµων που πνέουν. Άλλες παραλίες που µπορεί κανείς να απολαύσει τις οµορφιές της περιοχής είναι στα ανατολικά, στην περιοχή Γιανισκάρι, και στα δυτικά οι παραλίες Ψιλός Βόλακας, Πλακάκι και Καραβόπετρα. Κάντε µια στάση… αξίζει!

Τέσσερα χιλιόµετρα δυτικά βρίσκεται το Γραµµένο, µια χερσόνησος µε κέδρους όπου µπορείτε να κάνετε camping και να κολυµπήσετε ανάµεσα στα µικρά κολπάκια είτε να επιλέξετε ανάµεσα σε βότσαλα και άµµο. Στα 10 χλµ. περίπου βρίσκεται η παραλία Κριός που καλύπτεται από βότσαλο. Ό,τι και να διαλέξετε, το σίγουρο είναι πως θα σας αποζηµιώσει, καθώς το ήπιο µεσογειακό κλίµα και η απαράµιλλη οµορφιά του φυσικού τοπίου που πλαισιώνει την Παλαιοχώρα δίκαια της δίνουν το αναφαίρετο δικαίωµα να αποκαλείται «Νύµφη του Λιβυκού».

Όταν ο ήλιος ξεκινήσει να πέφτει, η Παλαιοχώρα προσφέρεται για απογευµατινή και βραδινή βόλτα στους παραλιακούς δρόµους και το κέντρο, όπου οι δρόµοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και µετατρέπονται σε πεζοδρόµους. Μπορείτε να επιλέξετε ανάµεσα στα διάφορα µπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες και να ταξιδέψετε µε τους ρυθµούς της κρητικής παράδοσης.

13. Σεϊταν Λιµάνια

Συναντάµε τη συγκεκριµένη ακτή σε απόσταση 22 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων και 2 χλµ. ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, ανατολικά από το Ακρωτήρι.

Ονοµάζεται επίσης και Παραλία του Στεφάνου. Λωρίδες θάλασσας εισχωρούν στους κάθετους άγριους βράχους δηµιουργώντας κολπίσκους.

Ένας από αυτούς είναι και η εν λόγω παραλία, που χάρη στα υπέροχα, καταγάλανα νερά της αποτελεί µια τοποθεσία απαράµιλλης φυσικής οµορφιάς. Για να βρεθείτε εδώ (περίπου 15΄ από τα Χανιά )θα κατευθυνθείτε προς το αεροδρόµιο και κατόπιν θα ακολουθήσετε το δύσβατο µονοπάτι µε τα πόδια (περίπου 10΄).

14. Ελαφονήσι

Ένα ροδαλό χαλί από µικρά κοχύλια, κρυστάλλινα, ρηχά νερά και χρυσή αµµουδιά εξηγούν το γιατί αυτή η παραλία είναι µια από τις πιο αγαπηµένες της Κρήτης. Η διαδροµή είναι λιγάκι δύσκολη, καθώς έχει πολλές στροφές, αλλά αξίζει τον κόπο!

Στα συν, οι οµπρέλες και οι ξαπλώστρες, που είναι διαθέσιµες για όποιον ενδιαφέρεται. Θα φτάσετε εδώ πηγαίνοντας προς Κίσσαµο και θα ακολουθήσετε τις ταµπέλες για Ελαφονήσι ( περίπου µιάµιση ώρα).

15. Φαλάσαρνα

Δυτικά από τα Χανιά, σε απόσταση περίπου 60 χλµ., συναντάµε την παραλία της Φαλάσαρνας.

Η λευκή, ψιλή άµµος, τα κρυστάλλινα νερά αλλά και το µεγάλο µήκος της είναι αυτά που την κάνουν µοναδική σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ τα πελώρια κύµατα που σηκώνονται συχνά εδώ µας κάνουν να νιώθουµε και πάλι παιδιά!

Για να προσεγγίσετε τη Φαλάσαρνα θα πάρετε την E.O. προς Κίσσαµο θα κατευθυνθείτε προς τον Πλάτανο. Μετά θα ακολουθήσετε τις ταµπέλες µε την ένδειξη «Φαλάσαρνα».

16. Μπάλος

Εδώ το τοπίο θυµίζει εξωτικά νησιά του Ειρηνικού, αλλά συνδυάζει ταυτόχρονα την οµορφιά της ελληνικής φύσης αποτελώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό για τα δεδοµένα της χώρας!

Ανάµεσα στο ακρωτήριο της Γραµβούσας και το µικρότερο στο Τηγάνι, τα γαλαζοπράσινα νερά γίνονται «ένα» µε τον ουρανό και τους πετρώδεις σχηµατισµούς, δηµιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες που σε κάνουν να ερωτευθείς τον Μπάλο µε την πρώτη… βουτιά!

Ακολουθώντας την Ε.Ο. Χανίων-Καστελλίου, θα φτάσετε στον χωµατόδροµο που οδηγεί στην παραλία µετά από 46 χλµ. Συνεχίζετε στον χωµατόδροµο για ακόµα 8 χλµ. και µετά θα κατεβείτε το µονοπάτι, που απέχει περίπου 20΄ από τη θάλασσα.

Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η κλίση είναι αρκετά απότοµη. Εναλλακτικά, κάθε µέρα από το λιµάνι της Κισσάµου πραγµατοποιούνται και ηµερήσιες κρουαζιέρες µε καραβάκι.

17. Κεραµειά

Τα Κεραµειά είναι ένας πρώην δήµος που έχει ενταχθεί µε τον Καλλικράτη στον Δήµο Χανίων και αποτελείται από έξι κοινότητες και 14 χωριά.

Είναι το κατάλληλο µέρος για αγροτουρισµό και ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει δοµές ανάπτυξης, µε παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες, πρότυπα οινοποιεία, µνηµεία ιστορικής σηµασίας, ορειβατικά µονοπάτια, φαράγγια κ.ά.

Από τα must visit σηµεία είναι τα παρακάτω σε ολόκληρη την περιοχή είναι τα παρακάτω:

Δρακόνα: Οι δύο παραδοσιακές πιστοποιηµένες ταβέρνες καθιστούν τη συγκεκριµένη κοινότητα σε ένα κέντρο γαστροµαγείας. Η διαφορά δεν είναι τόσο τα υλικά όσο ο τρόπος µαγειρέµατος, που παραπέµπει σε «παλιές» και παραδοσιακές τακτικές.

Τα µονοπάτια: Μικρά και όµορφα πεζοπορικά µονοπάτια µε καταπράσινα δάση από κυπαρίσσια µάς δίνουν τη δυνατότητα να πάρουµε µια γεύση από το µεγαλείο της κρητικής υπαίθρου. Στην κοινότητα Δρακόνα µπορεί κανείς να βρει κατάλυµα στους παραδοσιακούς ξενώνες, ανακαλύπτοντας έτσι έναν πιο εναλλακτικό τρόπο για να περάσει τις διακοπές του. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββάτο του Αυγούστου ο πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής διοργανώνει ετήσια γιορτή µελιού.

Κάµποι: Στο ιστορικό χωριό των Κάµπων δεσπόζει το µνηµείο για τη µάχη των Κάµπων, υπέρ των θυµάτων της 8ης Μαΐου 1944 και λοιπών αγωνιστών που συµµετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.

Στην περιοχή συναντάτε τα παραδοσιακά µιτάτα ή αλλιώς Κούµοι, δηλαδή πετρόχτιστα µικρά σπίτια που αποσκοπούν στην ξεκούραση και προφύλαξη των βοσκών, για αποθήκευση ακόµα και σαν µικρές στάνες για άρµεγµα.

Στη γειτονική Τσακίστρα ξεδιπλώνεται ένας παραδοσιακός οικισµός µε σήµα κατατεθέν την εκκλησία, που είναι αφιερωµένη στον Άγιο Ιωάννη τον Ερηµίτη, ενώ σε υψόµετρο 1.450 µ. στα βόρεια Λευκά Όρη το οργανωµένο καταφύγιο Βόλικα (παλαιότερο στην Κρήτη) στέκει προκειµένου να φιλοξενήσει όσους επέλεξαν την πεζοπορία.

Τέλος, παραµονή του εορτασµού της Παναγίας (14/08), ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διοργανώνει πανήγυρη.

Κοντόπουλα: Παραδοσιακές ταβέρνες, ξενώνες, οινοποιεία (επισκέψιµα). Παρόµοιο σκηνικό και σε αυτή την κοινότητα.

Στην περιοχή µπορείτε να επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Νέστορα και Αγίου Δηµητρίου που συνυπάρχουν στο ίδιο µέρος.

Η γιορτή σέλινου στο Κατωχώρι Κεραµειών αποτελεί θεσµό εδώ και χρόνια για την περιοχή και γίνεται µε αφορµή το πρώτο σέλινο που βγαίνει κάθε χρόνο, ενώ και η εορτή Κωσταντίνου και Ελένης τιµάται όπως της αρµόζει.

Δίπλα από το χωριό ξεκινάει το φαράγγι του Δικτάµου σε υψόµετρο 300 µ. και καταλήγει 8 χλµ. ανατολικά στο χωριό Φαράγγι, δίπλα στο χωριό Στύλος.

18. Ακρωτήρι

Το Ακρωτήρι είναι µεγάλη χερσόνησος που εκτείνεται βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων. Στην ευρύτερη περιοχή συναντάµε σηµεία µε ιδιαίτερα πολιτιστικό, ιστορικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Χτισµένα στα νότια του Ακρωτηρίου, τα Κουνουπιδιανά αποτελούν µια κωµόπολη που κρύβει τουριστικά θέρετρα και παραθαλάσσιους οικισµούς, όπως ο Σταυρός 17 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων στο βορειότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Στην περιοχή υπάρχουν δύο παραλίες.

Η κύρια µε τη Γαλάζια Σηµαία, την άσπρη άµµο και τα γαλαζοπράσινα νερά βρίσκεται στις παρυφές του βουνού. Περιπατητικές διαδροµές στους πρόποδες του βουνού στον Σταυρό ενδείκνυνται για όσους θέλουν να περιπλανηθούν στη µαγεία του φυσικού τοπίου!

Η παραλία του Καλαθά βρίσκεται 11 χλµ. βορειοανατολικά των Χανίων στη δυτική ακτή της χερσονήσου και είναι µια µεγάλη οργανωµένη παραλία, που είναι γνωστή για το νησάκι που βρίσκεται στα 200 µ. από την ακτή και είναι πολύ εύκολα προσβάσιµο από τους λουόµενους ακόµα και κολυµπώντας!

Η φυσική της γοητεία, σε συνεργασία µε την ευγενική της εκµετάλλευση, της έχουν χαρίσει τη Γαλάζια Σηµαία. Επίσης, στη δηµοτική ενότητα Ακρωτηρίου βρίσκεται και το µικρό παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Ονούφριου, µόλις 8 χλµ. βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων.

Η παραλία χαρακτηρίζεται από ψιλή άµµο και είναι προστατευµένη µέσα σε έναν κόλπο όπου βρίσκεται και το λιµανάκι. Σε µικρή απόσταση από το χωριό των Στερνών, οι παραλίες Μαράθι και Λουτράκι αποτελούν ιδανική εξόρµηση! Η παραλία στο Μαράθι βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου.

Αποτελείται από δύο υπέροχες ακτές, που βρίσκονται δίπλα-δίπλα και έχουν ολόλευκη άµµο αλλά και ρηχά καταγάλανα νερά. Είναι δύο πλήρως οργανωµένες πλαζ, που είναι σχεδόν πάντα απάνεµες και χωρίζονται µεταξύ τους από ένα µικρό λιµανάκι και την προβλήτα του. Δίπλα από τις παραλίες στο Μαράθι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μινώας και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η παραλία στο Λουτράκι βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαράθι. Ήρεµη και πανέµορφη, µε ψιλή άµµο και γαλανά ρηχά νερά, είναι πολύ καλά οργανωµένη και προσφέρει όλες τις ανέσεις για την απόλυτη χαλάρωση!

Δίπλα από τις παραλίες στο Μαράθι βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μινώας και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η παραλία στο Λουτράκι βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαράθι. Ήρεµη και πανέµορφη, µε ψιλή άµµο και γαλανά ρηχά νερά, είναι πολύ καλά οργανωµένη και προσφέρει όλες τις ανέσεις για την απόλυτη χαλάρωση!

19. Ελ. Βενιζέλος

Βορειονατολικά του νοµού, ελάχιστα χιλιόµετρα από την πόλη των Χανίων (περίπου 4 χλµ.) συναντάµε την περιοχή Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου το φυσικό κάλλος περισσεύει µε σηµεία πανοραµικής θέας και µορφολογικών αντιθέσεων.

Εκεί, ο παλιός οικισµός των Μουρνιών έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται, καθώς αποτελεί γενέτειρα του εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου. Το πέτρινο δίπατο σπίτι, όπου γεννήθηκε, πλέον κοσµεί την περιοχή σαν µουσείο.

Περνώντας τον δρόµο προς το Βάντε, σε µία τοποθεσία φυσικού κάλλους ανάµεσα σε πλατάνια και νερό στέκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Το ερειπωµένο µοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου του 16ου αιώνα, όπου βαπτίστηκε ο µέγας πολιτικός, και η Μονή Μεγίστης Λαύρας, το ιστορικό διατηρητέο µνηµείο του οποίου η ύπαρξη µαρτυρείται από τα χρόνια της Ενετοκρατίας, ανήκουν στα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε!

20. Θέρισο

Η διαδροµή µέσα από το θερισιανό φαράγγι -µήκους 6 χλµ.- αποζηµιώνει πρόωρα τον επισκέπτη για την επιλογή του να φτάσει µέχρι το ιστορικό χωριό Θέρισο.

Από εκεί ξεκίνησε το 1905 η κινητοποίηση που εξαπλώθηκε σε όλο το νησί, διεκδικώντας επίσηµα την ένωση της Κρήτης µε την Ελλάδα.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ανδριάντας του µεγάλου Έλληνα πολιτικού Ελ. Βενιζέλου, ενώ µια επίσκεψη αξίζουν και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτήριο που χρησίµευε ως στρατηγείο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο εκτίθενται κειµήλια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ταραγµένη εκείνη περίοδο.

Το Θέρισο, ωστόσο, είναι γνωστό στους απανταχού καλοφαγάδες. Εξαιρετικές οικογενειακές ταβέρνες, που φηµίζονται για τα κρεατικά, έχουν αναγάγει την περιοχή σε δηµοφιλή γαστρονοµικό προορισµό ντόπιων και επισκεπτών. Παραδοσιακό απάκι, σύγκλινο και καπνιστά λουκάνικα, αρνάκι τσιγαριαστό, στάκα, φρικασέ µε σταµναγκάθι και µαραθόπιτα, σε συνδυασµό µε ντόπιο κρασί και τσικουδιά αποτελούν το πιο αντιπροσωπευτικό δείγµα γευστικής παράδοσης και κουλτούρας.

Από την πόλη των Χανίων και ξεκινώντας τη διαδροµή για το ιστορικό χωριό του Θερίσου, πρώτη στάση είναι στο χωριό Περιβόλια, µία κωµόπολη στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Αφού κάνετε µία παύση στην πλατεία Ηρώων, όπου τιµάται η µνήµη των 33 αµάχων Περιβολιανών που εκτελέστηκαν από τους Γερµανούς το 1941, συνεχίστε προς τα Μπουτσουνάρια (ιστορικός αρχαιολογικός χώρος).

Μία ατµοσφαιρική διαδροµή στον χρόνο και στη φύση που θα σας αποζηµιώσει µε τη θέα του στην κορυφή, καθώς το βλέµµα χάνεται στον ορίζοντα.

Επόµενη στάση το χωριό Βαρύπετρο. Ένας τόπος µε πυκνή βλάστηση που ενδείκνυται για πεζοπορία και περίπατο, καθώς διαθέτει φυσικά µονοπάτια. Άξια αναφοράς η Ι.Μ. Χρυσοπηγής στην περιοχή του Καστέλλου, ένα από τα γνωστότερα γυναικεία µοναστήρια που κρατάει από την τελευταία περίοδο της Βενετοκρατίας.

travelstyle.gr

Keywords
photos, photos, εν λόγω, ελευθέριος βενιζέλος, το νησι, βγείτε, ταξιδι, ξωκλήσια, ελλαδα, χανια, κτελ, ηνία, κρητη, camping, μαΐου, βενιζελος, σταση εργασιας, αξια, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, ξωκλήσια, βγείτε, ποδηλατο, ηνία, ακρωτηρι, αυτοκινητα, αυτοκινητο, γωνια, εικονες, θαλασσα, θρυλος, κριος, λουτρακι, νησι, νησια, ξαπλωστρες, σφακια, φρικασε, φυσικη, ωρα, αγκαλια, αγριο, αγωνες, αξιζει, αλεξανδρα, αρνακι, βγαινει, βουνα, βορεια, βρισκεται, φαγητο, γευση, γινει, γινεται, γινονται, γοητεια, δασος, δευτερο, δεος, δυνατοτητα, δυτικη, ευκολα, εκκλησια, ελευθέριος βενιζέλος, εν λόγω, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, εστιατορια, ευρωπη, ζωης, ιδιο, ειδος, ηλιος, υπηρεσιες, θεα, ηπιο, ιστορικο, κυρια, κλιση, κοχυλια, κρητικα, κρασι, κρασια, κυπαρισσια, ελαφονησι, λευκη, λευκα, λογο, μαΐου, μπορειτε, νερο, ξεκουραση, παντα, ο ηλιος, οπωσδηποτε, ορη, πεζοπορια, ρηχα νερα, σαββατο, σελινο, σιγουρο, σπηλαιο, σπιτι, σπιτια, ταβερνες, τηγανι, φυση, φυσικα, φυσικο, χερσονησος, χρυση, camping, ειδη, ενωση, γιορτη, χωρα, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κηπο, κοιλαδα, κρητικες, νησος, ποδια, ταξιδι, υλικα, υλικο, υπεροχη, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα