Υποχώρηση των αποδόσεων για τα ακίνητα logistics «βλέπει» η «Δανός / BNP Paribas»

Αναμφισβήτητα οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics συγκαταλέγονται στους κλάδους της οικονομίας που ξεχωρίζουν από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα.

Η τάση για μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες αποθήκες είναι εμφανής, όπως και η ανάγκη για αποδοτικότερη συνεργασία όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι αποθηκευτικοί χώροι γνωρίζουν αξιοσημείωτη ζήτηση, με εταιρείες real estate, αλλά και funds να

εστιάζουν στον συγκεκριμένο κλάδο.  

Οι αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης προϊόντων, λόγω της εκτόξευσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και η ανάγκη για αποτελεσματικότερο έλεγχο των αποθεμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για logistics, ιδιαίτερα για μεγάλους χώρους υψηλής ποιότητας και με χρήση αυτοματισμών.

Από την άλλη μεριά, η προσφορά των χώρων παραμένει περιορισμένη, δεδομένης της απουσίας ακινήτων logistics πρώτης κατηγορίας, ενώ συνεχίζονται έργα ανάπτυξης νέων χώρων.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της «Δανός / BNP Paribas», το ενοίκιο για τις αποθήκες logistics διαμορφώνεται σε 5 ευρώ ανά τ.μ. και μειώνεται σε 3,5 ευρώ ανά τ.μ. για δεύτερης κατηγορίας αποθήκες.

Η εταιρεία εκτιμά υποχώρηση αποδόσεων, τάση που καταγράφεται, όταν υπάρχει ενισχυμένη ζήτηση και κατ’ αντιστοιχία περιορισμένη προσφορά.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, όπου το ποσοστό κενών χώρων τοποθετείται στο 6%, επενδύθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους 50,4 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα, η Prodea απέκτησε συγκρότητα εμπορικών αποθηκών 59.015 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, προς 38,1 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Trastor εξαγόρασε, προς 9,65 εκατ. ευρώ, το 100% της Πηλέας, που έχει στην ιδιοκτησία της υψηλής ενεργειακής απόδοσης συγκρότημα αποθήκευσης και διανομής, συνολικής επιφάνειας 22.234 τ.μ.

Το άρθρο Υποχώρηση των αποδόσεων για τα ακίνητα logistics «βλέπει» η «Δανός / BNP Paribas» εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
ypochorisi-ton-apodoseon-gia-ta-akinita-logistics-vlepei-i-danos--bnp-paribas.htm
Τυχαία Θέματα