Οι προτάσεις της ΚΕΕΕ, εν όψει ΔΕΘ, για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα

Υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις, αναφορικά με το κομμάτι της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη χώρα μας, απέστειλε προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, εν όψει της διεξαγωγής της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ

άλλων, ζητείται η προώθηση συνεργασιών για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς-κλειδί όπως είναι οι μεταφορές, η αξιοποίηση του μοντέλου των ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών, καθώς και κίνητρα για την ύπαρξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Αναλυτικότερα, προτείνονται τα εξής:

– Εφαρμογή σταθερής βιομηχανικής, τουριστικής και ενεργειακής πολιτικής, με ενίσχυση δυναμικών κλάδων και κίνητρα για επένδυση στην καινοτομία.

– Αξιοποίηση του μοντέλου της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών:

~Περαιτέρω αξιοποίηση της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης, για σημαντικά έργα μεταφορών.

~Συνεργασίες για την υλοποίηση επενδύσεων σε τομείς-κλειδί, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια.

~Στρατηγικές συμπράξεις σε θέματα αρμοδιότητας των Δήμων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες.

~Ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την άμεση εκτέλεση περιβαλλοντικών έργων και έργων οδοποιίας.

– Θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών δόμησης, λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τουριστικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

– Δημιουργία ενιαίου ηλεκτρονικού χάρτη, με βάση το Κτηματολόγιο, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικά χαρακτηρισμένες ζώνες: δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης

– Διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και σύνδεση του ύψους του κατώτατου μισθού με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

– Ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις:

~Ενθάρρυνση των επενδύσεων για την αξιοποίηση της καινοτομίας και την εστίαση σε εμπορεύσιμους τομείς, ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης.

~Δημιουργία δομών για την ενημέρωση και διάχυση των πληροφοριών στις ΜμΕ και την υποστήριξη των αναπτυξιακών τους αναγκών.

~Αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας και ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα μεγέθη της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.

~Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

~Κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων

~Κατοχύρωση του Μακεδονικού Σήματος για τις 3.000 και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν.

~Αποφασιστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη μείωση του κόστους της ενέργειας και ειδικά των βιομηχανικών τιμολογίων.

~Αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου και των Κοινοτικών Πόρων για την στήριξη επενδύσεων και δικτύων πώλησης και προβολής των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

The post Οι προτάσεις της ΚΕΕΕ, εν όψει ΔΕΘ, για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στη χώρα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα