Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των 10 μεγαλύτερων σηράγγων του ΟΣΕ με “έξυπνα” συστήματα ΙοΤ

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ, συνολικού μήκους 64,94 χλμ. με τη χρήση σύγχρονων “έξυπνων” συστημάτων ΙοΤ.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν έχουν να κάνουν με την:

1. ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων

πυρανίχνευσης πυρασφάλειας, μέσω της εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε κεντρικό πίνακα ελέγχου,

2. ανάπτυξη έξυπνών σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM)

3. εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνου φωτισμού των σηράγγων και την σύμφωνα με τον νόμο φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης.

Όπως τονίζεται, στόχος είναι η επίλυση επιτακτικών ζητημάτων ασφάλειας των σηράγγων σε ότι αφορά την έλλειψη πυρανίχνευσης – πυρασφάλειας, έλλειψη φωτισμού, καθώς και την έλλειψη παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας τους.

Αναφορικά με τα ζητήματα ασφάλειας των εν λόγω σηράγγων -όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση- έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν ελλείψεις βασικών υποδομών ασφάλειας, όπως:

– Η έλλειψη ή ανεπάρκεια υποδομών σύγχρονων και λειτουργικών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας,

– Η έλλειψη φωτισμού και σήμανσης εξόδων κινδύνου,

– Η έλλειψη μηχανισμού επιθεώρησης, συντήρησης και παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας των σηράγγων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το έργο θα υλοποιηθεί σε 2 υποέργα, ως εξής:

– Αναβάθμιση των Υποδομών Ασφάλειας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών Σηράγγων του ΟΣΕ με χρήση “έξυπνων” ΙοΤ συστημάτων

– Μηχανισμός Υποστήριξης για την αποτελεσματική υλοποίηση του έργου.

Τέλος, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 38.576.373,96 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο δ’ τρίμηνο του 2025.

Το άρθρο Στο Ταμείο Ανάκαμψης η αναβάθμιση των 10 μεγαλύτερων σηράγγων του ΟΣΕ με “έξυπνα” συστήματα ΙοΤ εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα