«Ναι» από Κομισιόν στο γερμανικό πλάνο διάσωσης 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa

Το «πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλάνο του γερμανικού κράτους να συνεισφέρει το ποσό των 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Deutsche Lufthansa AG (DLH), μητρικής του ομίλου Lufthansa.

Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 19 Μαρτίου 2020, όπως τροποποιήθηκε στις 3 Απριλίου και 8 Μαΐου

2020.

Η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης που περιλαμβάνει επίσης κρατικό δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο η Γερμανία σκοπεύει να χορηγήσει στην DLH.

Σε δηλώσεις της η Margrethe Vestager, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, ανέφερε ότι «Η Γερμανία θα συνεισφέρει 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa, μαζί με κρατικό δάνειο 3 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό θα βοηθήσει τη Lufthansa να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τον τομέα των αερομεταφορών.

Ωστόσο, θα συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς κρατικής αμοιβής και περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η Lufthansa έχει δεσμευτεί να διαθέσει χρονοθυρίδες (slots) και πρόσθετα assets στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, όπου η Lufthansa έχει σημαντική θέση στην αγορά.

Αυτό θα δώσει στους ανταγωνιστές της την ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές τις αγορές, εξασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένη επιλογή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Το γερμανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης

Σύμφωνα με τα όσα κοινοποίησε η Γερμανία στην Κομισιόν, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, ύψους 6 δισ. ευρώ, για την DLH, περιλαμβάνει τα εξής:

(i) συμμετοχή 300 εκατ. ευρώ μέσω της εγγραφής νέων μετοχών από το κράτος, που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της DLH,

(ii) 4,7 δισ. ευρώ συνεισφοράς με τα χαρακτηριστικά ενός μη μετατρέψιμου μετοχικού τίτλου,

(iii) 1 δισ. ευρώ συνεισφοράς με τα χαρακτηριστικά ενός μετατρέψιμου χρεωστικού οργάνου.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (Wirtschaftsstabilisierungsfond), ένα ειδικό ταμείο που ιδρύθηκε από τη Γερμανία προκειμένου να παράσχει οικονομική υποστήριξη σε γερμανικές εταιρείες που επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Κατά το β’ τρίμηνο του 2020, τα κράτη-μέλη και οι τρίτες χώρες έχουν εφαρμόσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην υγεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ταξιδιών, με σημαντική επίδραση σε ολόκληρη τη βιομηχανία αεροπορικών ταξιδιών, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορέων του ομίλου Lufthansa: Deutsche Lufthansa, Swiss International, Brussels Airlines, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Eurowings, Germanwings, Edelweiss Air και SunExpress Deutschland.

Τέλος, η DLH διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη γερμανική οικονομία, κυρίως επειδή εξασφαλίζει βασικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας εντός της Γερμανίας μέσω ενός εκτεταμένου εγχώριου δικτύου. Εξασφαλίζει επίσης διεθνή συνδεσιμότητα μέσω ενός δικτύου αεροπορικών εταιρειών που βασίζονται σε μεγάλα hubs όπως τα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φρανκφούρτης.

Βάσω Βεγ.

The post «Ναι» από Κομισιόν στο γερμανικό πλάνο διάσωσης 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα