Έγινε η πρώτη οδική μεταφορά εμπορευμάτων από τη Σαουδική Αραβία στα Ην. Αραβικά Εμιράτα με τη “βοήθεια” του TIR-EPD

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη οδική μεταφορά εμπορευμάτων από τη Σαουδική Αραβία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό το καθεστώς τελωνειακής διαμετακόμισης TIR.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Με ένα έγγραφο τελωνειακής διαμετακόμισης και με μία μόνο εγγύηση, η Almajdouie Logistics μετέφερε περίπου 25 τόνους αλουμινίου εκτός συνόρων, εκμεταλλευόμενη την εφαρμογή TIR-EPD (Electronic Pre Declaration – Ηλεκτρονική

Προδήλωση), μειώνοντας το χρόνο αναμονής στα τελωνεία από 2 ημέρες σε μόλις 4 ώρες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU), «έχοντας την υποστήριξη και των δύο κυβερνήσεων η Saudi Automobile and Touring Association (Σ. Αραβία) και το Automobile and Touring Club (ΗΑΕ) συνεργάστηκαν στενά για να εκτελέσουν επιτυχώς το εν λόγω εγχείρημα.

Το TIR θα διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου (GCC), ενισχύοντας παράλληλα τη θέση τους στο παγκόσμιο εμπόριο.

Με το Ομάν να θέτει σε λειτουργία το TIR, οι μεταφορείς στην περιοχή του GCC μπορούν να αναμένουν περαιτέρω μειώσεις του χρόνου μεταφοράς και του κόστους εμπορευμάτων.

Η εφαρμογή του συστήματος TIR έχει ήδη μειώσει τον χρόνο μεταφοράς από το Ντουμπάι, στο Αμάν και την Ιορδανία από 8 ημέρες σε μόλις 4, ενώ όλες οι χώρες του GCC έχουν αναγνωρίσει την αυξημένη απόδοση που προσφέρει το TIR και έχουν δεσμευτεί να το χρησιμοποιούν».

Όπως τονίζεται, «η μείωση του κόστους μεταφοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι η έκθεση επιπτώσεων της IRU για τον COVID-19 αποδεικνύεται ότι οι ταμειακές ροές θα αποτελέσουν βασική επιχειρηματική πρόκληση στη Μέση Ανατολή μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και των Ην. Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να μειωθεί κατά 5%, ενώ μόνο στη Μέση Ανατολή ο κλάδος των οδικών μεταφορών αναμένεται να υποστεί ζημίες κοντά στα 24 δισ. δολ.».

The post Έγινε η πρώτη οδική μεταφορά εμπορευμάτων από τη Σαουδική Αραβία στα Ην. Αραβικά Εμιράτα με τη “βοήθεια” του TIR-EPD appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα