Δυσοίωνες οι προοπτικές του κλάδου πετρελαιοειδών: -14,4% η βενζίνη, -35% τα ναυτιλιακά και -67,9% τα αεροπορικά καύσιμα στο 9μηνο

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών λόγω των συνεπειών της πανδημίας του Covid – 19 στις μετακινήσεις.

Σε αντίθεση με το 2019, τα αποτελέσματα της εφετινής χρονιάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο και κατ’ επέκταση για τα κρατικά έσοδα.

Οι προοπτικές του κλάδου, μετά την ανακοίνωση και των νέων αναγκαίων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι αρνητικές.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι τον Απρίλιο, σε συνθήκες σχεδόν ανάλογες με τις σημερινές, οι πωλήσεις βενζίνης μειώθηκαν 57% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο.

Συνολικά στο εννιάμηνο

του 2020, οι πωλήσεις σε όλα τα προϊόντα παρουσίασαν σημαντική μείωση.

Οι βενζίνες -14,4%, το πετρέλαιο κίνησης -10,7%, το μαζούτ -13,3%, τα ναυτιλιακά καύσιμα -35% και τα αεροπορικά -67,9%.

Στασιμότητα στην αγορά καυσίμων το 2019

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, οριακές ήταν οι αλλαγές στα μεγέθη της αγοράς για το 2019, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,1%, σε σχέση με το 2018, φτάνοντας τα 11,8 δισεκ., ενώ ο όγκος αυξήθηκε οριακά από 13.497, σε 13.503 χιλ. μετρικούς τόνους.

Οι εταιρείες του κλάδου συνολικά μετά από φόρους και χωρίς να υπολογιστούν οι πωλήσεις σε αεροπορικά καύσιμα, παρουσίασαν για το 2019 οριακή κερδοφορία 13,3 εκατ. (καθαρό περιθώριο κέρδους 0,11% επί του τζίρου), γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η συνεισφορά στα δημόσια έσοδα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αποτύπωσε σε αριθμούς την συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα.

Παρά την οριακή μείωση (0,9%) σε σύγκριση με το 2018, το 2019 ο κλάδος εισέφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 3,7 δις.

Με αφορμή τη δημοσίευση της μελέτης του ΙΟΒΕ, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Αληγιζάκης, δήλωσε: «Ο κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών αποτελεί σταθερά και αποδεδειγμένα πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, μεριμνώντας για την διασφάλιση της διακίνησης καυσίμων ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ ανέδειξε για ακόμη μια χρονιά τόσο τα ποσοτικά, όσο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνεισφοράς των εταιριών μας στην Οικονομία. Παρά τις νέες, τεράστιες προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία, οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών συνεχίζουν να επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη».

The post Δυσοίωνες οι προοπτικές του κλάδου πετρελαιοειδών: -14,4% η βενζίνη, -35% τα ναυτιλιακά και -67,9% τα αεροπορικά καύσιμα στο 9μηνο appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα