Διαλύθηκαν 4 συμβάσεις του Πάτρα – Πύργος. Οι αντιδράσεις. Ένταξη του οδικού άξονα στην Ολυμπία Οδό επιθυμεί το υπ. Υποδομών

Στη διάλυση 4 συμβάσεων του Πάτρα – Πύργος προχώρησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο επιθυμεί τη διάλυση όλων των συμβάσεων και την ένταξη του οδικού άξονα στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, με την οποία έχει έρθει σε συμφωνία.

Συγκεκριμένα, διαλύθηκαν οι παρακάτω συμβάσεις:

-Τμήμα 7: Βιομηχανική Περιοχή – Κάτω Αχαΐα (ΧΘ 7+270 έως Χ.Θ. 12+900)», με ανάδοχο την «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ»,

-Τμήμα 6: Κάτω

Αχαΐα – Σαγαίικα (Χ.Θ. 12+900 έως Χ.Θ. 23+060)», με ανάδοχο την «GD INFRASTRUTTURE Ε.Π.Ε.»,

-Τμήμα 5: Σαγαίικα – Βάρδα (Χ.Θ. 23+060 έως ΧΘ. 37+500)», με ανάδοχο την «Κοινοπραξία ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ – ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ»

-Τμήμα 2: Αμαλιάδα – Δουναίικα (Χ.Θ. 57+400 έως Χ.Θ. 66+360)», με ανάδοχο την «INTRAKAT».

Χωρίς αναδόχους είναι τα τμήματα 1 (Δουνάικα – Πύργος), 3 (Αμαλιάδα – Κυλλήνη) και 4 (Βάρδα – Κυλλήνη), ενώ στο 8ο τμήμα (Μιντιλόγλι-Πάτρα) έκπτωση κηρύχθηκε η ιταλική GD Infrastrutture (είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος και στο 6ο τμήμα), η οποία δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Διάλυση όλων των συμβάσεων επιθυμεί το υπουργείο Υποδομών. Οι αντιδράσεις

Εάν η ΕΕ δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη του οδικού άξονα στην Ολυμπία Οδό και δεν υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές, το Πάτρα – Πύργος, όπως εκτιμά το υπουργείο Υποδομών, θα ολοκληρωθεί το 2023 (η εκτίμηση αυτή είναι η αρχική, πριν από την εκδήλωση της επιδημίας του κορωνοιού). Σε αντίθετη περίπτωση, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

“Αυτό το έργο σήμερα που μιλάμε μπορούσε και έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό, το έσπασε σε 8 κομμάτια, έχασε πολύτιμο χρόνο, το έβαλε σε κίνδυνο, για δικούς της πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όμως αυτά τα έχουμε πει πολλές φορές. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

Στην κατάσταση που παραλάβαμε, στις 2 εργολαβίες ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος και σε άλλη μία υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ. Στις άλλες 5 υπήρχαν 3 διαφορετικοί ανάδοχοι. Θα είμαι ειλικρινής, δεν ενέπνεαν όλοι την ίδια εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τα κομμάτια του έργου τους. Στα λόγια μπορούμε να λέμε ότι θα ολοκληρωθεί ένα έργο μέσα σε μια νύχτα, αλλά τα αδιάψευστα γεγονότα άλλα δείχνουν”, υπογράμμισε, στα τέλη Ιανουαρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, παρουσιάζοντας την συμφωνία με την Ολυμπία Οδό.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος δήλωσε ότι «μέσα στο ζόφο και τη νύχτα του κορωνοιού, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών & Μεταφορών προχώρησε στην ολοκλήρωση του πραξικοπήματος της διάλυσης των συμβάσεων του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει, οι παραγγελίες-παραγγελίες».

Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας σχολίασε ότι «χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για την πρόταση της σχετικά με τη μετατροπή του έργου σε ΣΔΙΤ και κατά συνέπεια να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου δημιουργεί τετελεσμένα, ώστε να παρουσιάσει την πρόταση της ως μονόδρομο πλέον».

The post Διαλύθηκαν 4 συμβάσεις του Πάτρα – Πύργος. Οι αντιδράσεις. Ένταξη του οδικού άξονα στην Ολυμπία Οδό επιθυμεί το υπ. Υποδομών appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα