Χωρίς μετρό την Πέμπτη 7/9 από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας

Χωρίς μετρό θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη 7/9, από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω στάσης εργασίας του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Αττικό Μετρό.

Το σωματείο ζητεί αναδρομική αναγνώριση των ασφαλιστικών εισφορών για την κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων των ετών 2001 – 2011.

Η ανακοίνωση του σωματείου

Από το 1999 που προσλήφτηκαν οι πρώτοι ηλεκτροδηγοί έως τον

Δεκέμβριο του 2000 το καθεστώς ασφάλισης των ηλεκτροδηγών ήταν στην ασφαλιστική κατηγορία ΑΜΕΛ ΙΚΑ – ΒΑΡΕΑ ΤΕΑΜ. Όμως από τον Ιανουάριο του 2001 το ΙΚΑΕΤΑΜ επικαλούμενο την έλλειψη ειδικού κωδικού, ήτοι ειδικής κατηγορίας για να μας καταχωρήσει, θεώρησε πως ήταν πρέπον να μας αλλάξει ασφαλιστική κλάση.

Δηλαδή, ενώ υπαγόμασταν στην ασφαλιστική κατηγορία ΑΜΕΛ ΙΚΑ – ΒΑΡΕΑ ΤΕΑΜ μέχρι τότε, από τον Ιανουάριο του 2001 και μετά, χωρίς καμία προς τούτο εξουσιοδότηση, το ΙΚΑΕΤΑΜ μας απένταξε από την ως άνω κατηγορία και μας ενέταξε στην κατηγορία ΑΜΕΛ ΙΚΑ – ΜΙΚΤΑ ΤΕΑΜ, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το παράδοξο όμως συνεχίζει. Ενώ, λοιπόν από το τον Ιανουάριο του 2001 σταμάτησαν να μας καταχωρούνται τα ένσημα της κατηγορίας των βαρέων και ανθυγιεινών, από τον Ιανουάριο του 2012 η καταβολή της ως άνω ασφαλιστικής εισφοράς επανήλθε. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2012 υπαχθήκαμε κανονικά στην κατηγορία ΑΜΕΛ ΙΚΑ – ΒΑΡΕΑ ΤΕΑΜ που για το μεσοδιάστημα 2001-2011 είχαμε απενταχθεί.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι υπάρχει ένα μεσοδιάστημα από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 στο οποίο, ενώ η εργασία μας δεν είχε αλλάξει καθόλου, δεν μας καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν στην κατηγορία των βαρέων και των ανθυγιεινών.

Συνεπώς με το εν λόγω αίτημα επιδιώκουμε να μας καταβληθούν οι εισφορές για το ως άνω διάστημα, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Δεκέμβριο του 2011. Μάλιστα η ως άνω απαίτησή μας ευρίσκει πραγματολογικό έρεισμα στην αναγνώριση της εργοδότριας εταιρίας μας, ΣΤΑΣΥ, η οποία μας παρέχει επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών.

Με άλλα λόγια, παρέχουμε μια εργασία η οποία τόσο από τη φύση της όσο και από τη πλευρά της εργοδότριας εταιρίας μας αναγνωρίζεται ως υπαγόμενη στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η εργασία αυτή παρέχεται αδιάκοπα από το 1999, χρόνος κατά τον οποίο προσελήφθησαν οι πρώτοι ηλεκτροδηγοί για τις δοκιμαστικές διαδρομές του μετρό μέχρι σήμερα.

Αυτή η αδιάκοπη προσφορά εργασίας αλλά και η καταβολή των ενσήμων των βαρέων και των ανθυγιεινών από το 1999 έως το 2001 και στη συνέχεια από το 2012 έως και σήμερα καταδεικνύει το δίκαιο του αιτήματός μας συλλήβδην με το παράνομο της παράλειψης του ΙΚΑΕΤΑΜ, που θεώρησε ότι ελλείψει ειδικής κατηγορίας ηλεκτροδηγών η πρέπουσα ενέργεια είναι να μην μας παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη που δικαιούμαστε.

Μια τέτοια ενέργεια πλήττει σαφώς τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και τις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς τόσο το σωματείο μας όσο και η εργοδότρια εταιρία μας όχι απλώς επιθυμούσαμε την παροχή του ασφαλιστικού προνομίου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αλλά δικαιούμασταν μια παροχή, η οποία αποσιωπήθηκε.

Αυτή την αποσιώπηση θέλουμε να ανατρέψουμε. Αυτό άλλωστε επιτάσσει το κράτος δικαίου και οι αρχές της εύλογης εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση καθώς και η αρχή της νομιμότητας αλλά και της ισότητας.

Δεν ζητάμε απλώς μια αναδρομική αναγνώριση της ασφαλιστικής εισφοράς των βαρέων και ανθυγιεινών που δικαιούμαστε αλλά μια επιβεβαίωση ότι το κράτος δικαίου αναγνωρίζει τις παραλείψεις των διοικητικών του οργάνων σπεύδοντας να τις επιδιορθώσει για να προστατεύσει τον πολίτη και τα δίκαια συμφέροντά του.

Για τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε στα επικείμενα νομοθετήματα αλλαγής του ασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου, να περιλάβετε την ως άνω αναδρομική αναγνώριση της ασφαλιστικής εισφοράς των βαρέων και ανθυγιεινών που δικαιούται ο κλάδος των ηλεκτροδηγών, αναγνωρίζοντας την επί μακρόν πραγματική και κοπιώδη εργασία σε συνθήκες δύσκολες και δυσβάσταχτες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μετά μεγάλης μας λύπης και μετά από ήδη δύο έγγραφες αιτήσεις προς το Υπουργείο Εργασίας, μια το 2016 και μια το 2017, και πολλαπλές προφορικές, δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει αναφορικά με το αίτημα μας.

Για τους παραπάνω λόγους το Σωματείο μας αποφάσισε την προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την Πέμπτη 07.09.17 από τις 21:00μ.μ έως την λήξη της βάρδιας.

The post Χωρίς μετρό την Πέμπτη 7/9 από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα