Αρκετά μένουν να απαντηθούν για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων. Επιφυλακτικοί οι παραχωρησιούχοι

Αρκετά μένουν να απαντηθούν και αποσαφηνιστούν για το ηλεκτρονικό σύστημα αναλογικών διοδίων.

Συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για αναλογικές / χιλιομετρικές χρεώσεις κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εισάγοντας νέες, προηγμένες τεχνολογίες (δορυφορική τεχνολογία με οπτική αναγνώριση).

Ωστόσο, κρίσιμες παράμετροι του εν λόγω σχεδίου δεν έχουν φανερωθεί, με αποτέλεσμα οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων να διατηρούν – σε πρώτη φάση – επιφυλακτική

στάση.

Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα:

-Τι θα γίνει με τους υφιστάμενους μετωπικούς σταθμούς διοδίων; Θα καταργηθούν, παρόλο που έχουν στοιχίσει αρκετά εκατ. ευρώ, απασχολώντας δεκάδες άτομα προσωπικό; Θα γεμίσουν οι αυτοκινητόδρομοι με πλευρικούς σταθμούς ελέγχου;

-Ποιος θα ελέγχει τα έσοδα από τα διόδια; Η νεοσύστατη Υπηρεσία Οδικών Τελών; Πως θα γίνεται ο καταμερισμός;

-Ποιος θα κάνει τους ελέγχους; Έχει επαρκείς δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία, ώστε να «περιφρουρήσει» τη κυκλοφορία σε όλους τους κόμβους των αυτοκινητοδρόμων;

-Ποιος θα αναλάβει τις επενδύσεις για το νέο σύστημα, το οποίο εικάζεται ότι θα στοιχίσει δεκάδες εκατ. ευρώ;

-Θα συμφωνήσουν σε αλλαγή μοντέλου λειτουργίας και είσπραξης διοδίων οι δανείστριες τράπεζες των αυτοκινητοδρόμων;

Πάντως, σε αυτό που συμφωνούν οι χρήστες είναι ότι με το νέο σύστημα θα επιτευχθούν δικαιότερες χρεώσεις, κυρίως γι΄ αυτούς που διεξάγουν τοπικές μετακινήσεις, ενώ θα υπάρξουν κι εναλλακτικές για την πληρωμή διοδίων, όπως με πιστωτική και χρεωστική κάρτα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς διοδίων, με μετωπικούς σταθμούς, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, λόγω των συχνών στάσεων ανά 30-40 χλμ περίπου και με δίκαιες διαμαρτυρίες από τους χρήστες, λόγω της μη αναλογικής χρέωσης, θα αντικατασταθεί από πλήρες Σύστημα Ηλεκτρονικών Διοδίων αδιάλειπτης ροής (free – flow), με το οποίο θα γίνεται ηλεκτρονικά και αναλογικά η χρέωση της διανυθείσας απόστασης και μόνο, με εξαιρέσεις την Αττική Οδό, τη Γέφυρα Ρίου Αντιρίου και τη Ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου, στις οποίες όμως – επίσης – θα γίνεται ηλεκτρονικά η χρέωση του διoδίου τέλους.

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιείται ένα διττό σύστημα επιβολής τελών ήτοι:

1.Τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια “Εποχούμενη Συσκευή” (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS),

2.Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Έτσι, και στις δύο περιπτώσεις, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, καταγράφεται με ακρίβεια η χιλιομετρική απόσταση που τα οχήματα διανύουν στους αυτοκινητοδρόμους, και χρεώνονται αναλογικά με την χιλιομετρική αυτή απόσταση.

Ειδικότερα, η καταγραφή της διαδρομής των επαγγελματικής χρήσεως οχημάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες εφαρμογές ηλεκτρονικής διαχείρισης μεταφορών.

Για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα θα καταγράφεται μόνο η διανυθείσα απόσταση στον αυτοκινητόδρομο (είσοδος – έξοδος), ενώ μετά την είσπραξη του διόδιου τέλους, τα στοιχεία θα διαγράφονται από το σύστημα για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό.

The post Αρκετά μένουν να απαντηθούν για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων. Επιφυλακτικοί οι παραχωρησιούχοι appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα