Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η δημιουργία μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής αγοράς drone

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωπαϊκή στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη των drone, υπό τον τίτλο «European Drone Strategy 2.0».

Η στρατηγική βασίζεται στο πλαίσιο ασφαλείας της ΕΕ για τη λειτουργία και τον καθορισμό των τεχνικών απαιτήσεων των drones, το οποίο είναι το πιο προηγμένο στον κόσμο.

Η νέα στρατηγική καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να επιδιώξει μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις drone, προσφέροντας παράλληλα νέες ευκαιρίες στον τομέα.

«Με την άφιξη

μιας νέας γενιάς ηλεκτροκίνητων αεροσκαφών ικανών να λειτουργούν σε αστικό και περιφερειακό περιβάλλον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, πέρα από τη διατήρηση της ασφάλειας των επιχειρήσεων στον ουρανό μας, οι συνθήκες ανταποκρίνονται τόσο στις εμπορικές ανάγκες των χειριστών όσο και στις προσδοκίες των πολιτών. όσον αφορά το απόρρητο και την ασφάλεια.

Η σημερινή στρατηγική όχι μόνο διευρύνει την ικανότητα της Ευρώπης να επιδιώκει μεγάλης κλίμακας εμπορικές επιχειρήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά προσφέρει επίσης νέες ευκαιρίες, ιδίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με το κατάλληλο πλαίσιο, η αγορά υπηρεσιών drone στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αξία 14,5 δισ. ευρώ και να δημιουργήσει 145.000 θέσεις εργασίας έως το 2030», σύμφωνα με την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina Vălean.

Από θέσεις εργασίας έως νέες λύσεις μετακίνησης

Χάρη στο ολοκληρωμένο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, τα drones έχουν πετάξει με ασφάλεια για εκατοντάδες χιλιάδες ώρες στους ευρωπαϊκούς ουρανούς, για παράδειγμα τοπογραφώντας υποδομές, παρακολουθώντας πετρελαιοκηλίδες ή για δειγματοληψία εδάφους.

Καλή πρόοδο σημειώνουν επίσης τα έργα με τη χρήση drones για παραδόσεις ιατρικού περιεχομένου, τη μεταφορά ιατρικών δειγμάτων μεταξύ υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η εφαρμογή του «U-space» τον Ιανουάριο του 2023, ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των drone με ασφάλεια, θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για αυξημένες λειτουργίες.

Πριν προχωρήσει με αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες, η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει ότι η κοινωνία υποστηρίζει τα drones. Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τον θόρυβο, την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή, το «European Drone Strategy 2.0» καλεί τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς δήμους να διασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες drones ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των πολιτών.

Η εν λόγω στρατηγική προβλέπει ότι οι ακόλουθες υπηρεσίες drone θα γίνουν μέρος της ευρωπαϊκής ζωής έως το 2030:

-Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χαρτογράφηση, απεικόνιση, επιθεώρηση και επιτήρηση εντός των ισχυόντων νομικών πλαισίων από πολιτικά drones, καθώς και επείγουσα παράδοση μικρών αποστολών, όπως βιολογικά δείγματα ή φάρμακα.

-Καινοτόμες υπηρεσίες Air Mobility, όπως τα ιπτάμενα ταξί, που θα παρέχουν τακτικές υπηρεσίες μεταφοράς για επιβάτες, αρχικά με πιλότο, αλλά με απώτερο σκοπό την πλήρη αυτοματοποίηση των λειτουργιών.

Η απελευθέρωση του δυναμικού της αγοράς και των υπηρεσιών των drone της ΕΕ απαιτεί τον εντοπισμό κρίσιμων δομικών στοιχείων τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, οι ημιαγωγοί και οι διαστημικές υπηρεσίες της ΕΕ και οι κινητές τηλεπικοινωνίες. Αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να οικοδομήσει έναν καινοτόμο και ανταγωνιστικό τομέα drone, μειώνοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις.

Επίσης, η στρατηγική προσδιορίζει τους τομείς για συνέργειες μεταξύ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αμυντικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και για αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης drones και ανθεκτικότητα του συστήματος.

19 δράσεις για την μελλοντική αγορά drone

Η Κομισιόν θα ξεκινήσει τώρα τις εργασίες για τις 19 επιχειρησιακές, τεχνικές και χρηματοοικονομικές δράσεις του «European Drone Strategy 2.0» για τη δημιουργία του σωστού ρυθμιστικού και εμπορικού περιβάλλοντος για τον αυριανό εναέριο χώρο και την αγορά των drone:

1.Υιοθέτηση κοινών κανόνων για την αξιοπλοΐα και νέων απαιτήσεων εκπαίδευσης για χειριστές τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους και eVTOL (επανδρωμένο ηλεκτρικού αεροσκάφους κάθετης απογείωσης και προσγείωσης).

2.Χρηματοδότηση της δημιουργίας μιας διαδικτυακής πλατφόρμας για την υποστήριξη των τοπικών ενδιαφερόμενων μερών και της βιομηχανίας που εφαρμόζουν βιώσιμη Καινοτόμο Αεροπορική Κινητικότητα.

3.Ανάπτυξη ενός στρατηγικού χάρτη πορείας για την τεχνολογία Drone για τον εντοπισμό τομέων προτεραιότητας για έρευνα και καινοτομία, για τη μείωση των υφιστάμενων στρατηγικών εξαρτήσεων και την αποφυγή της εμφάνισης νέων.

4.Καθορισμός κριτηρίων για τον εθελοντικό εγκεκριμένο από την κυβερνοασφάλεια χαρακτηρισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Αυτό το έργο θα προετοιμάσει το δρόμο για εμπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας και θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα επωφεληθεί από τις συνέργειες μεταξύ της πολιτικής, ασφάλειας και στρατιωτικής χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των σχετικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των λύσεων αντιμετώπισης drones.

Το άρθρο Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η δημιουργία μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκής αγοράς drone εμφανίστηκε πρώτα στο Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα