Υπόνοιες για παράνομα μονοθέσια στην Formula 1 του 2017

Με τα μονοθέσια της Formula 1 να υπολογίζεται πως το 2018, θα είναι περίπου δύο δευτερόλεπτα ταχύτερα από την σεζόν που μας πέρασε, ένα νέο θέμα απασχολεί αυτήν την εποχή τους τεχνικούς των ομάδων. Η εμπρός ανάρτηση και ο τρόπος που αυτή δούλευε όταν οι πιλότοι έστριβαν το τιμόνι.

Σύμφωνα με τη FIA, η «έξυπνη» ανάρτηση στο εμπρός τμήμα του μονοθεσίου χαμήλωνε το συνολικό ύψος του αυτοκινήτου όταν οι πιλότοι έστριβαν, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα

η αεροδυναμική. Οι ομάδες υποστήριξαν ότι αυτό ήταν συμπτωματικό και μέσα στα όρια που επιτρέπει ο κανονισμός, όμως η FIA έστειλε πριν μερικές ημέρες, τεχνική οδηγία που βάζει όριο στη διαφοροποίηση του ύψους υπό στροφή και στην ουσία απαγορεύει την παρούσα σχεδίαση της ανάρτησης.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά σε συνάντηση των ομάδων με τη FIA, για τους τεχνικούς κανονισμούς της επόμενης περιόδου, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Red Bull διαφωνούσε να αλλάξει ο σχετικός κανονισμός, ενώ στον αντίποδα η Ferrari ήθελε να μην υπάρχει αυτή η επίδραση της ανάρτησης στην αεροδυναμική του μονοθεσίου.

Ο ισχυρός άνδρας της Formula 1 πάντως, ήταν αρκετά καυστικός στο έγγραφο που έστειλε στις ομάδες, το οποίο περιλάμβανε τη σχετική οδηγία. «Έγινε σαφές κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε», έγραψε ο Ουίτινγκ, «Πως κάποιες ομάδες σχεδίαζαν την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης προσπαθώντας να επηρεάσουν το ύψος του μονοθεσίου την ώρα του αγώνα. Παρά το γεγονός πως κάποιες αλλαγές είναι αναπόφευκτες όταν το μονοθέσιο στρίβει, υποψιαζόμαστε πως οι επιρροές ορισμένων συστημάτων, απείχαν πολύ από τις συμπτωματικές τιμές διαφοροποίησης. Πιστεύουμε επίσης πως οποιαδήποτε μη τυχαία διαφοροποίηση στο ύψος του μονοθεσίου επηρεάζει και την αεροδυναμική του».

Με βάση αυτά, η οδηγία της FIA αναφέρει πως οι ομάδες θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι κατά τις στροφές του τιμονιού το ύψος του μονοθεσίου δεν θα αλλάζει περισσότερο από 5 χιλιοστά. Ορισμένοι πάντως θεωρούν πως αυτό είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και κατά συνέπεια να αστυνομευθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία, έτσι οι ομάδες θα το αγνοήσουν.

Πηγή: gazzetta.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα