Υπόγειους κάδους θα αποκτήσει το φθινόπωρο η Θεσσαλονίκη

Στην προμήθεια 80 υπόγειων κάδων προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, μετά και την ψήφιση του σχετικού θέματος σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου, Θωμά Ψαρρά η υπογειοποίηση των κάδων αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2018.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει προκαλέσει διαφωνίες εδώ και αρκετά χρόνια , ωστόσο όπως φαίνεται μπαίνει στην τελική ευθεία και θα συμβάλει στην αναβάθμιση και ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, τη βιώσιμη διαχείριση των αστικών

απορριμάτων καθώς και στις βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.

Ειδικότερα ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τη προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση υπόγειων κάδων, εφεδρικών κάδων για τα υπόγεια συστήματα, εφεδρικούς πύργους τροφοδοσίας, ειδικό όχημα με σύστημα πλύσης κάδων, γερανούς σε έξι απορριμματοφόρα οχήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που ψηφίστηκε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, τα συστήματα αυτά είναι σχεδιασμένα να καλύπτουν τις ανάγκες περιοχών με μεγάλη παραγωγή απορριμμάτων όπως λαϊκές αγορές, υπαίθριες αγορές, κεντρικές αγορές τροφίμων και εμπορικά κέντρα.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, οι υπόγειοι κάδοι έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία θα βοηθήσουν την καθημερινότητα της πόλης. Ο χώρος αποθήκευσης των απορριμάτων να είναι αποκλεισμένος από το περιβάλλον και να μην είναι δυνατή η επαφή ανθρώπων και ζώων με αυτά, έχουν ιδιαίτερα υψηλή αντοχή στο χρόνο, για το πλύσιμο τους απαιτείται μικρή ποσότητα νερού, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη η συνολική διάρκεια συλλογής των απορριμάτων.

Για τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι κάδοι ο δήμος Θεσσαλονίκης έθεσε ορισμένα κριτήρια, όπως την τουριστική και ιστορική αξία της περιοχής, την υποβαθμισμένη ποιότητα του περιβάλλοντος μιας περιοχής, τη δυνατότητα διέλευσης απορριματοφόρου από την περιοχή, τη μη ύπαρξη δικτύων ωφέλειας καθώς και τη συχνή διέλευση πεζών και κυρίως μικρών παιδιών.

Θα τοποθετηθούν στην περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας, στα Λαδάδικα (Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου, Κατούνη), στη νησίδα της Αριστοτέλους, στην πλατεία Άθωνος, στην Ερμού, στην Αριστοτέλους, στην Κομνηνών, στην περιοχή της πλατείας Χρηματιστηρίου (Δωδεκανήσου, Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού, Συγγρού), στην Κομνηνών, στην Αλεξάνδρου Σβώλου, στην Καρόλου Ντηλ, στην Τσιμισκή, στην Κούσκουρα και την Ίωνος Δραγούμη.

Η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού είναι συνολικά 1.306.960 ευρώ και θα διενεργηθεί ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός. Το 1.200.000 ευρώ θα δοθεί το 2018 και το υπόλοιπο ποσό το 2019.

Το έργο θα χρηματοδοτήθεί κατά 75% από το δάνει που έχει πάρει από την ΕΤΕΠ ο δήμος Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο 25% από τα ανταποδοτικά τέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα