Ξεκινά σήμερα ο "Σεπτέμβριος όπως... Πολιτισμός" του Δήμου Παύλου Μελά

Ξεκινά σήμερα στο Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας ο φετινός "Σεπτέμβριος όπως... Πολιτισμός" του Δήμου Παύλου Μελά, το πολυδύναμο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που προετοίμασε και παρουσιάζει το τμήμα Πολιτισμού στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλες τις ημέρες, χωρίς κανένα αντίτιμο, δεκαοκτώ πολιτιστικά δρώμενα, ενταγμένα σε τέσσερις μεγάλες ενότητες εκδηλώσεων, με έμφαση σε όλα τα είδη μουσικής,

το χορό, το θέατρο, το θέατρο σκιών, το τσιρκοθέατρο, την αφήγηση παραμυθιών.

Εκδηλώσεις

στα πρώην στρατόπεδα Παύλου Μελά και Καρατάσιουστα Ανοιχτά Θέατρα Βυζαντινών Νερόμυλων Πολίχνης, Ευκαρπίας και Κρύας Βρύσηςστις πλατείες Ελευθερίας Άνω Ηλιούπολης, Εδέσσης Τερψιθέας Σταυρούπολης, Μετεώρων Πολίχνης, Συνταγματάρχη Κατσιά Εργατικών Κατοικιών Ευκαρπίαςστο Πάρκο Σόλωνος δίπλα στο Βοτανικό Κήπο στην Άνω Ηλιούπολη και στο 6ο Γυμνάσιο της Νικόπολης.

Καλλιτέχνες και Δημιουργοί που θα εκφραστούν, θα επικοινωνήσουν το έργο τους, θα ψυχαγωγήσουν και κυρίως ΘΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

Το Ανοιχτό Θέατρο της Ευκαρπίας στο επίκεντρο της πόλης

Το διήμερο πρόγραμμα 1 και 2 Σεπτέμβρη με το οποίο ξεκινά ο φετινός πολιτιστικός Σεπτέμβρης, περιλαμβάνει το μουσικό πάντρεμα δύο σπουδαίων μουσικών σχημάτων την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο θα αναβιώσουν οι ημέρες λαϊκού πολιτισμού ΚΑΡΠΙΑ, που αποτελούσαν κορυφαίο θεσμό στην Ευκαρπία πριν τη συνένωση του Καλλικράτη.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων της Ευκαρπίας: 20.30.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/9:

Στους σκοπούς και τα τραγούδια των λαών της Μαύρης Θάλασσας, συναντιούνται επί σκηνής, η ΑΡΓΑΤΕΙΑ και οι STRINGLESS, για μια δυναμική παράσταση, που θα φέρει το θεατή κοντά στην πολυπολιτισμικότητα του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή της Φιλόξενης Θάλασσας! Κατ΄ ευφημισμόν, μια που το πέρασμά της από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν δύσκολο. Τα νερά της χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη δυτική Ασία.

Ενώνουν όμως τις ανάσες και τα τραγούδια, πολλών λαών στις ακτές της. Από την Κωνστάντζα, τη Βάρνα, το Μπουργκάς μέχρι την Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, τη Ριζούντα ως το Μπατούμι και το Σοχούμι, σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, οι κάτοικοί της, τραγουδούν ίδιους καημούς και χαρές.

Η μεν ΑΡΓΑΤΕΙΑ , το μουσικό σχήμα με ρεπερτόριο τους σκοπούς κατά κύριο λόγο του Πόντου, αλλά και τραγούδια τούρκικα, αρμένικα, λάζικα, ενώ οι STRINGLESS το acapella πολυφωνικό σχήμα, με παραδοσιακά τραγούδια των Βαλκανίων και πέραν αυτών.

Αργατεία είναι οι: Φίλιππος Κεσαπίδης - ποντιακή λύρα, Στέλλα Καμπουρίδου - καβάλ, Θανάσης Κουλεντιανός – κανονάκι, Γιάννης Καρακαλπακίδης - μπάσο, λαούτο, κιθάρες, Χρήστος Τάσιος – κρουστά, Έλσα Μουρατίδου – τραγούδι, Κώστας Καλούσης – τραγούδι, Onur Senturk - λύρα, παντούρι, ταμπουράς, τραγούδι.

Η ομάδα εμπλουτίζεται με διάφορους μουσικούς και όργανα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανάλογα με τις ανάγκες και το concept της συναυλίας.

Οι StringLess είναι: Αλμπένα Κούτοβα, Βασιλική Αλεξίου, Δωροθέα Μιχαήλ, Έλσα Μουρατίδου, Κατερίνα Μαυροφρύδου.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας του σχήματος είναι η Χριστίνα Κωστάκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/9:

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν γερά στηρίγματα της παράδοσης γιατί διατηρούν και προβάλλουν το λαϊκό πολιτισμό και τον μετατρέπουν από ένα μουσειακό είδος σε ζωντανό κύτταρο.

Συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς, μουσική και τραγούδια:

Οι Σύλλογοι του Δήμου Παύλου Μελά

Λαογραφικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας ΄΄ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ΄΄

Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας ΄΄ΟΥΣΑΚ΄΄

Σωματείο Ένωση ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄ Ν. Ευκαρπίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων ΄΄ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ΄΄

Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ΄΄ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΄΄

Και οι φιλοξενούμενοι

΄΄ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ΄΄, Έλληνες Ρομ

΄΄ΑΡΓΩ΄΄, Γεωργία

΄΄ΠΡΟΟΔΟΣ΄΄, Αλβανία

Κέντρο Νεότητας ΔΗΜΟΥ ΡΟΥΣΕ, Βουλγαρία

Πολιτιστικός Σύνδεσμος GLAS Μποσίλεγκραντ, Σερβία

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Το Ανοιχτό Θέατρο Ευκαρπίας Δήμου Παύλου Μελά, έχει χτιστεί σε εξαιρετική τοποθεσία, στην οδό Αγίου Δημητρίου και Κολοκοτρώνη, κοντά στην περιοχή Πλατανάκια και τους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου και Αγίου Κωνσταντίνου.

Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 750 θεατές και να διασφαλίσει άνετη στάθμευση για αυτοκίνητα και πούλμαν στο πάρκινγκ του θεάτρου.

Για τους επισκέπτες υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και με την αστική συγκοινωνία, Γραμμή 38 του ΟΑΣΘ, στάση παλιός παιδικός σταθμός.

Πραγματικό κόσμημα για το πολιτιστικό τοπίο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ανακαινίστηκε από τη Διοίκηση Δημήτρη Δεμουρτζίδη και επαναλειτούργησε, με την ευκαιρία της έναρξης των εκδηλώσεων ΄΄Σεπτέμβριος όπως … Πολιτισμός΄΄ την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, με ένα διήμερο αφιέρωμα στο έντεχνο, λαϊκό τραγούδι αλλά και στην παράδοση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Κέντρο Πολιτισμού ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Λαγκαδά 221, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

2313 302835, 936, 833

Keywords
Τυχαία Θέματα