Βρετανία: Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών

Σε 68,7% -ποσοστό μεγαλύτερο κατά 2,6 ποσοσταίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015- ανήλθε η συμμετοχή στις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά αποτελέσματα, κανένα από τα κόμματα δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία των 326 -σε σύνολο

650- εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έχασαν το προπύργιό τους, του Κένσινγκτον, στο ανατολικό Λονδίνο, με τους Εργατικούς να επικρατούν με διαφορά 20 ψήφων.

Η κ. Μέι πάντως, το κόμμα της οποίας απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας. Η ηγέτιδα των Συντηρητικών τόνισε ότι μαζί με τους «φίλους του DUP» θα αρχίσουν να εργάζονται για την πραγματοποίηση του Brexit. Η Αρλίν Φόστερ επιβεβαίωσε ότι μίλησε με την κ. Μέι και ότι θα συζητήσουν περαιτέρω ώστε να ερευνήσουν «πώς θα γίνει εφικτό να φέρουμε σταθερότητα στο έθνος, σε αυτή την εποχή των μεγάλων προκλήσεων». Μολονότι το κόμμα της έχει ως σημαία του την καλύτερη δυνατή συμφωνία εν όψει Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, η Α. Φόστερ τόνισε ότι το DUP έχει πάντα στην καρδιά του το συνολικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Tα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία και οι διαφορές εδρών σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2015:

Συντηρητικό κόμμα: 318 έδρες - Έχασε 12 έδρες
Εργατικοί: 262 έδρες - Κέρδισε 30 έδρες
Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP): 35 έδρες - Έχασε 21 έδρες
Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα: 12 έδρες - Κέρδισε 4 έδρες
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 10 έδρες - Κέρδισε 2 έδρες
Sinn Féin: (Βόρεια Ιρλανδία): 7 έδρες - Κέρδισε 3 έδρες
Plaid Cymru (Κόμμα της Ουαλίας): 4 έδρες - Κέρδισε 1 έδρα
Πράσινο Κόμμα: 1 έδρα - Καμία διαφορά
SDLP: 0 έδρες - Έχασε 3 έδρες
Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (UUP): 0 έδρες - Έχασε 2 έδρες
UKIP: 0 έδρες - Έχασε 1 έδρα
Ανεξάρτητοι: 1 έδρα - Καμία διαφορά

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ωστόσο, δηλώνει ότι είναι ο «πραγματικός νικητής», καθώς αύξησε κατά 29 τις έδρες του, ενώ οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, διά του ηγέτη τους Τιμ Φάρον τόνισαν ότι η Τερέζα Μέι θα έπρεπε να ντρέπεται που συνεχίζει στην πρωθυπουργία μετά από ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα.
.
Βαρύ το κλίμα για τη Μέι

Η Τερέζα Μέι δέχεται πάντως καλέσματα να παραιτηθεί και από το ίδιο της το κόμμα, με τη βουλευτή Άννα Σάουμπρι να δηλώνει ότι η καμπάνια της πρωθυπουργού ήταν «καταστροφική» και ότι πλέον πρέπει να σκεφτεί την παραμονή της ή μη στην ηγεσία κυβέρνησης και Συντηρητικών.
Άλλοι βουλευτές, ωστόσο, όπως ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, την καλούν να παραμείνει στη θέση της, θεωρώντας ότι ένας εσωκομματικός αγώνας για την ηγεσία θα ήταν αυτή τη στιγμή ολέθριος.

Ανησυχία στην Ε.Ε.

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε ό,τι αφορά το Brexit, ενώ ο διαπραγματευτής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. Γκι Φέρχοφστατ, έκανε λόγο για αυτογκόλ το οποίο έκανε τις διαπραγματεύσεις πιο περίπλοκες.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να κάνει στην άκρη ώστε να αναλάβει μία κυβέρνηση η οποία να είναι «πραγματικά αντιπροσωπευτική του λαού της χώρας», ενώ δήλωσε στο BBC ότι «είναι ξεκάθαρο ποιος κέρδισε αυτές τις εκλογές», υπονοώντας τον ίδιο και τους Εργατικούς. Ξεκαθάρισε δε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν θα εισέλθει σε παζάρια συμμαχιών με άλλα κόμματα.

Το Πράσινο Κόμμα εκτίμησε ότι μια κυβέρνηση Συντηρητικών με τη στήριξη του δεξιού DUP θα αποτελέσει «συμμαχία του χάους».

Η κ. Μέι έχει δικαίωμα να μείνει στην εξουσία και να ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων την έγκριση του ετήσιου Λόγου του Βασίλισσας, στις 19 Ιουνίου, πράγμα που θα έχει ισχύ ψήφου εμπιστοσύνης.
Ακέφαλο το UKIP, ηττημένοι οι Σκωτσέζοι εθνικιστές

Ο ηγέτης του δεξιού – αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Πολ Νιούταλ, εξάλλου, υπέβαλε την παραίτησή του μετά την απώλεια της μοναδικής έδρας του κόμματος στη Βουλή, αλλά και την μεγάλη πτώση των ποσοστών του σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στη Σκωτία, ωστόσο υπέστη δεινή ήττα, χάνοντας 21 έδρες προς τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου την περίοδο 2010 – 2015 και πρώην ηγέτης των τελευταίων, Νικ Κλεγκ, έχασε την έδρα του, ενώ και ο νυν αρχηγός τους, Τιμ Φάρον, κέρδισε οριακά τη δική του.

Keywords
Τυχαία Θέματα