Βγάζει το Facebook δήμαρχο; Η "ακτινογραφία" Ζέρβα- Ταχιάου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης!

Social media και εκλογές. Τι ρόλο παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την προεκλογική περίοδο; Πόσο μπορούν να βοηθήσουν τους υποψηφίους να προωθήσουν τις θέσεις τους αλλά και να "χτίσουν" το προφίλ τους;

Τελικά βγάζει το facebook δήμαρχο; Η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης φυσικά και δεν είναι αυτή που αναδεικνύει τον κατάλληλο τοπικό άρχοντα, δίνει,

ωστόσο, τη δυνατότητα στους υποψηφίους να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους, να κάνουν γνωστή την ατζέντα τους, αλλά και να πάρουν πληροφορίες για όσα οι ίδιοι οι πολίτες ενδιαφέρονται να ακούσουν στο πλαίσιο μιας προεκλογικής συζήτησης.

Με αφορμή τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης, το Thestival, με τη βοήθεια του αναλυτή Social Media, Δημήτρη Δημητριάδη, σκιαγραφεί το προφίλ των δύο τελικών μονομάχων, του Νίκου Ταχιάου και του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Αναλύει την παρουσία τους στα social media και καταγράφει ποιος... κερδίζει στα σημεία. Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στο facebook πολύ πριν αποφασίσουν να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, ωστόσο, όπως είναι λογικό, τα facebook pages τους πήραν φωτιά όταν μπήκαν για τα καλά στην προεκλογική μάχη.

Διαβάστε την ανάλυση του Δημήτρη Δημητριάδη για την παρουσία των κυρίων Ζέρβα και Ταχιάου στο Facebook:

Την πρώτη Κυριακή των εκλογών θέσαμε το ερώτημα "Αν τα facebook pages ήταν η τελική κάλπη ποιο θα ήταν το δίδυμο της δεύτερης Κυριακής".

Η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών των σελίδων μας επαλήθευσε και είδαμε την δυναμική των κοινωνικών δικτύων να αποτυπώνεται στην εκλογική κάλπη.

Πάμε τώρα να δούμε μια "ακτινογραφία" της Facebook παρουσίας των δυο "μονομάχων" της ερχόμενη Κυριακής.

Σε απόλυτους αριθμούς ο Νίκος Ταχιάος την στιγμή της μέτρησης (30/05) δείχνει ότι υπερέχει αριθμητικά σε fans.

Βλέπουμε ότι σε αλληλεπιδράσεις, που είναι και το χαρακτηριστικό που καθρεφτίζει την συσπείρωση των ψηφοφόρων που ακολουθούν τους δυο υποψήφιους δημάρχους στα social media, οι δυο υποψήφιοι είναι πολύ κοντά και μοιράζονται σχεδόν σε όλες τις θέσεις της λίστας με μέσο όρο τις 719 αλληλεπιδράσεις.

Εντύπωση προκαλεί και το ποσοστό ανάπτυξης στο σύνολο των αλληλεπιδράσεων, με το κοινό των δυο υποψηφίων να δίνει στον Νίκο Ταχιάο ρυθμό ανάπτυξης 182% και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να ακολουθεί με 152%.

Αν τώρα χωρίσουμε τις αλληλεπιδράσεις ανά δημοσίευση θα δούμε ότι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει μεγάλη ποιοτική διαφορά με πάνω από 480 αλληλεπιδράσεις ανά δημοσίευση με μόνο θετικά σχόλια, με τον Νίκο Ταχιάο να ακολουθεί στις 280.

Ο μέσος όρος δημοσιεύσεων για τους δυο υποψηφίους τις τελευταίες 28 ημέρες, ήταν 3 post ανά ημέρα, με την Τετάρτη την πιο έντονη μέρα και τις Παρασκευές να έχουν τις λιγότερες δημοσιεύσεις.

Στη μάχη για την καλύτερη προώθηση των δραστηριοτήτων τους, οι δυο υποψήφιοι επέλεξαν κυρίως τις φωτογραφίες (images) και τα videos, καθώς το 45.8% ήταν images και το 33.9% videos, με τα links να έχουν μόνο το 14.3% του περιεχομένου.

Δημοφιλέστερη φωτογραφία, έως τώρα είναι η δημοσίευση του Νίκου Ταχιάου για τα αδέσποτα με 1.790 reactions

Το δημοφιλέστερο video ήταν αυτό του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που συγκέντρωσε 2.025 reactions και δεύτερο καλύτερο το video του ίδιου με το ευχαριστήριο μήνυμα του, με 1.343 reactions.

Βλέπουμε μια ξεκάθαρη διαφορά στην επιλογή περιεχομένου, με τον Νίκο Ταχιάο να επενδύει στην φωτογραφία και τα γραφιστικά, ενώ τον Κωνσταντίνο Ζέρβα στο video.

Στην λεκτική ανάλυση λέξεων κλειδιών από τις δημοσιεύσεις των δυο υποψηφίων βλέπουμε αναφορές στα προβλήματα της πόλης καθώς και στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

"Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η απήχηση ενός υποψηφίου στο Facebook αντικατοπτρίζει την απήχηση του στον πραγματικό κόσμο σε ένα βαθμό, άρα είναι καταλυτικό για έναν υποψήφιο να χρησιμοποιεί τα social media για να συσπειρώσει και επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους ψηφοφόρους του", καταλήγει ο Δημήτρης Δημητριάδης.

*Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση είναι το https://www.fanpagekarma.com και όλα τα στατιστικά που αναφέρονται είναι από τα δημόσια δεδομένα του Facebook μέσα στο συγκεκριμένο εργαλείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα