Θερινό σχολείο με θέμα ψηφιακός και οπτικοακουστικός γραμματισμός στη Θεσσαλονίκη

Ο ψηφιακός και οπτικοακουστικός γραμματισμός είναι το θέμα του θερινού σχολείου που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και θα χτυπήσει… κουδούνι από τις 3 έως τις 9 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.

Τα μαθήματα με τίτλο «Διδάσκω με τον οπτικοακουστικό λόγο ή με τον οπτικοακουστικό λόγο;» πραγματοποιούνται από το Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ με την υποστήριξη της TV100,

του FM100 και του Ινστιτούτου Γκαίτε, ενώ η πρακτική άσκηση θα γίνει στους χώρους των δημοτικών MME υπό την επίβλεψη στελεχών τους.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με το εκπαιδευτικό ραδιόφωνο, τις ραδιοφωνικές παραγωγές, την τηλεοπτική παραγωγή ψηφιακού υλικού, την ανάλυση του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού λόγου καθώς και τη σημειολογική του προσέγγιση. Ο στόχος του θερινού σχολείου είναι η ανάλυση των οπτικοακουστικών παραγωγών και η εν κατακλείδι παραγωγή ανάλογου υλικού το οποίο οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν στις σχολικές αίθουσες.

Αιτήσεις - Διαδικασία Επιλογής. Αιτήσεις συμμετοχής στο θερινό σχολείο θα κατατίθενται μέσω e-mail στη γραμματεία του ΕΠΠΑΙΚ στη Θεσσαλονίκη. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 25 πτυχιούχοι ΑΕΙ. Επιπροσθέτως θα ληφθεί υπόψη η σχέση των υποψηφίων με την εκπαίδευση καθώς και η γνώση (κατά δήλωσή τους) προγραμμάτων επεξεργασίας video (π.χ. Movie maker, Premier ή αντίστοιχο ΕΛ/ΛΑΚ). Κριτήριο επιλογής θα αποτελέσει, επίσης, η σειρά κατάθεσης της αίτησης συμμετοχής. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι οι επιμορφούμενοι να διαθέτουν στη διάρκεια της επιμόρφωσης προσωπικούς φορητούς υπολογιστές (laptop).

Εκπαιδευτική διαδικασία - Βεβαίωση Παρακολούθησης. Το θερινό σχολείο περιλαμβάνει σεμιναριακή διδασκαλία, πρακτική άσκηση σε στούντιο καθώς και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Τα δια ζώσης μαθήματα θα υποστηριχθούν από μία ηλεκτρονική τάξη στο περιβάλλον e-class του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική τάξη και εκεί θα κατατεθούν και οι εργασίες των επιμορφούμενων. Μετά το τέλος του θερινού σχολείου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, εφόσον παρακολουθήσουν το 90% των μαθημάτων και πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες εργασίες. Οι αιτήσεις με τα βιογραφικά των υποψηφίων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά στην ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected] (τηλ 2310889205 & 2310833708)

Κόστος Συμμετοχής. Το κόστος του προγράμματος θα βαρύνει τους συμμετέχοντες και αποτιμάται στα 120 ευρώ τα οποία θα καταβάλλονται σε ειδικό λογαριασμό της ΑΣΠΑΙΤΕ, μαζί με την κατάθεση της αίτησης. Στο κόστος περιλαμβάνονται οι καφέδες αλλά όχι τα μεσημεριανά γεύματα.

Αξιολόγηση θερινού σχολείου. Η αξιολόγηση του θερινού σχολείου θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα μέσω ερωτηματολογίων που θα δοθούν στους επιμορφούμενους την τελευταία ημέρα των μαθημάτων.

Πρόγραμμα. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται καθημερινά από 9:00 έως 5:00 ενώ από 2:00 έως 3:00 θα γίνεται διάλειμμα για φαγητό.

Δευτέρα 3/7: Παίζοντας με τις εικόνες. Η σημασία του Μοντάζ. Ανάλυση οπτικοακουστικού λόγου και παιδαγωγικές εφαρμογές.

Εισηγητές: Σοφία Ασλανίδου, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκη ειδική σε θέματα ψηφιακού γραμματισμού ([email protected]), και Ανδρέας Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκη ειδικός σε θέματα παιδαγωγικών και διδακτικών εφαρμογών([email protected])

Τρίτη 4/7: Μαθαίνω το ραδιόφωνο. Παιδαγωγικές εφαρμογές του ραδιοφώνου.

Εισηγητές : Ναυσικά Γκράτσιου, δημοσιογράφος, απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, MSc στο Tμήμα

Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ, παραγωγός ραδιοφωνική εκπομπής « το νησί της Ναυσικάς (nafsikagratsiou.blogspot.com)

και Τάσος Ρέτζιος δημοσιογράφος, απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, παραγωγός ραδιοφ. εκπομπής « Πρωινή περίπολος¨» ([email protected]

Τετάρτη 5/7: Δημιουργώντας ψηφιακά με Web 2.0 εργαλεία: κόμικ που αφηγούνται ιστορίες, συννεφόλεξα, χρονογραμμές και αλληλεπιδραστικά εκπαιδευτικά video.

Εισηγήτρια : Κυπαρισσία Παπανικολάου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ ([email protected]). Το επιστημονικό της έργο εστιάζει σε θέματα e-μάθησης. Έχει σημαντική εμπειρία στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών με έμφαση στην ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως Διαδίκτυο, εκπαιδευτικό λογισμικό, εκπαιδευτική ρομποτική, καθώς και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών περιβαλλόντων με βάση σύγχρονες θεωρίες μάθησης και στην ένταξή τους σε μικτά πλαίσια μάθησης. Προσωπικός Ιστότοπος: http://users.aspete.gr/kpapanikolaou/

Πέμπτη 6/7: Προγραμματισμός - σενάριο - σκριπτ ενός οπτικοακουστικού προϊόντος .

Εισηγητές: Φίλιος Στάγκος, δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), ανταποκριτής της ΕΡΤ2 επί δεκαετία στις Βρυξέλλες. Απόφοιτος του πανεπιστημίου ULB Βρυξελλών ([email protected]) και Στέργιος Φουρκιώτης, Σκηνοθέτης στη Δημοτική Τηλεόραση (πρακτική άσκηση).

Παρασκευή 7/7: Παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό θέμα.

Εισηγητές: Ζάχος Σαμολαδάς, Σκηνοθέτης και Σύμβουλος Κινηματογράφου στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, Απόφοιτος Σχολής Χατζίκου, Tμήμα Σκηνοθεσίας και του Τμήματος Motion Graphics, California Institute of the Arts ([email protected])

Κλιάπης Πέτρος, Σχολικός Σύμβουλος, Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκης, ειδικός σε θέματα εκπαιδευτικού λογισμικού ([email protected])

Σάββατο 8/7: Παραγωγή εκπαιδευτικού οπτικοακουστικού υλικού με εκπαιδευτικό θέμα.

Εισηγητές: Ζάχος Σαμολαδάς, Σκηνοθέτης και Σύμβουλος Κινηματογράφου στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, Απόφοιτος Σχολής Χατζίκου, Tμήμα Σκηνοθεσίας και του Τμήματος Motion Graphics, California Institute of the Arts και

Στέργιος Φουρκιώτης, Σκηνοθέτης τηλεοπτικών εκπομπών στην Δημοτική Τηλεόραση (πρακτική άσκηση)

Κυριακή 9/7: Προβολή και αξιολόγηση του οπτικοακουστικού υλικού που παράχθηκε στη διάρκεια του σεμιναρίου. Παιδαγωγικές εφαρμογές του προγράμματος στην καθημερινότητα του σχολείου. Αξιολόγηση σεμιναρίου από επιμορφούμενους.

Εισηγητές: Σοφία Ασλανίδου, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκη ειδική σε θέματα ψηφιακού γραμματισμού ([email protected]), Ανδρέας Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα, ΑΣΠΑΙΤΕ Θεσσαλονίκη ειδικός σε θέματα παιδαγωγικών και διδακτικών εφαρμογών([email protected]), Ελένη Ζησοπούλου, Διδάκτωρ ΑΠΘ, Δασκάλα ([email protected]).

Keywords
Τυχαία Θέματα