Σύγχρονο Media Lab στήνεται στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (ΜΑΚΕΤΕΣ)

Ένας κόμβος δημιουργικότητας και συνεργασίας, ο οποίος θα συνδυάζει τις νέες τεχνολογίες και τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, θα φιλοξενείται στο ξενόγλωσσο τμήμα της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκης.

Ύστερα από 1,5 χρόνο εργασιών, τον Απρίλιο του 2017 η Κεντρική Βιβλιοθήκη άνοιξε ανανεωμένη για το κοινό της πόλης, ωστόσο, από το νέο έτος δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εικόνα.

Το Media Lab, ή αλλιώς «Αμερικανική Γωνιά»

(είναι δωρεά της Αμερικανικής Πρεσβείας) θα αποτελέσει ένα στέκι τεχνολογίας και καινοτομίας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, καθώς θα εγκατασταθούν εργαστήρια στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της ηλεκτρονικής, ενώ θα υπάρχει και ένας μίνι χώρος για συναντήσεις/σεμινάρια.

Οι υπάρχοντες παλιοί υπολογιστές θα αντικατασταθούν με τελευταίας γενιάς και το Tech Lab, θα εξοπλιστεί με κιτ ρομποτικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, στούντιο ήχου/εικόνας, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού, πάνω στα οποία βασιστούν τα εργαστήρια.

Ακόμη, θα μπορούν να σερφάρουν ελεύθερα στο διαδίκτυο, να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο, να συνδεθούν ηλεκτρονικά με άλλα ιδρύματα ή οργανισμούς του εξωτερικού για τελεδιάσκεψη, αλλά και να πραγματοποιήσουν μία μικρή επαγγελματική συνάντηση.

"Το tech lab θα περιέχει τον πιο μοντέρνο εξοπλισμό όπως, 3D printers, θαλάμους ηχογράφησης cds, e-readers και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε" σημείωσε στο Thestival.gr ο υπεύθυνος εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Βόγδανος και πρόσθεσε: "Δεν προβλέπεται στη συγκεκριμένη γωνιά η ύπαρξη πολλών βιβλίων, καθώς τα περισσότερα θα είναι ψηφιακά''.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης, Έλλη Χρυσίδου, υπογράμμισε πως: "Το Media Lab είναι μια παρά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην Κεντρική Βιβλιοθήκη". Η ίδια εκτιμά ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της δωρεάς από το Αμερικανικό Προξενείο, έτσι ώστε να τοποθετηθεί το εργαστήριο τεχνολογίας στον χώρο.

Το προσωπικό της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης θα εκπαιδευτεί πάνω στις νέες τεχνολογίες, για να ενημερώνει και να βοηθά τους αναγνώστες, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια εντελώς δωρεάν.

Στον 1ο όροφο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης πρόκειται να λειτουργήσει, επίσης, επισήμως από τις αρχές του 2018 και το ξενόγλωσσο τμήμα, το οποίο στήνεται εξίσου με την αρωγή δωρεών και χορηγιών από τα προξενεία της πόλης.

"Το ξενόγλωσσο τμήμα έχει ήδη παρά πολλούς τίτλους βιβλίων, για τα οποία γίνεται ο διαχωρισμός. Έχουμε τίτλους βιβλίων από την ισπανική βιβλιοθήκη που είχαμε. Από την Τσεχία πρόσφατα μας έδωσαν 150 τίτλους. Έχουμε επίσης αγγλικά, γαλλικά και γενικώς υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων" τόνισε στο Thestival.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με την ίδια, θα λαμβάνουν χώρα συναντήσεις των μορφωτικών ιδρυμάτων των πρεσβειών, οι οποίες θα έχουν ως θεματικό πυρήνα το βιβλίο. "Κάποια βιβλία δανείζονται και αλλά όχι. Όσα δεν είναι προς δανεισμό, οι αναγνώστες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μέσα στους όμορφους χώρους" εξήγησε.

Η κα. Χρυσίδου επισημάνει πως το ενδιαφέρον των προξενικών αρχών είναι μεγάλο, για να δώσουν βιβλία, τα οποία απευθύνονται κυρίως στους ανθρώπους, που επιθυμούν να αποκτήσουν μια σχέση με τη λογοτεχνία και με τον χώρο του βιβλίου στη μητρική τους γλώσσα.

Δείτε τα σχέδια του media lab της δημοτικής βιβλιοθήκης, που εξασφάλισε τo thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα