Στη Θεσσαλονίκη για το Thessaloniki Summit Τσίπρας – Μητσοτάκης - Βιομήχανοι: Περιμένουμε εξαγγελίες ουσίας

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και υπουργοί, προκειμένου να παραβρεθoύν στο 2ο Thessaloniki Summit, που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Στόχος του Thessaloniki Summit

2017, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ- Delphi Economic forum είναι η επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μέσω πολιτικών για έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας καθώς και η δημιουργία συνεργειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κυβερνήσεις με κεντρικές τράπεζες και επιχειρηματικούς φορείς. Μήνυμα του φετινού Summit είναι «ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο».

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης εξέφρασε την ανάγκη για εξαγγγελίες ουσίας από πλευράς των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες θα δώσουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδος.

«Περιμένουμε εξαγγελίες ουσίας, δηλαδή πλάνα. Κάτι το οποίο μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, να είναι ρεαλιστικό και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα, όπως είναι αυτά που έχουμε επικοινωνήσει επανειλήμμενως, είτε στην κυβέρνηση, είτε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Σαββάκης.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι επισήμανε πως το βασικό πρόβλημα είναι η ρευστότητα, ενώ πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση είναι το brain drain καταξιωμένων στελεχών καθώς σημαντικά στελέχη επιλέγουν επιχειρήσεις του εξωτερικού για να απασχοληθούν. «Η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, να έχει συνέχεια. Από το 2010 δηλώσαμε ότι έξοδος από την κρίση χωρίς βιομηχανία είναι σχεδόν αδύνατη. Επτά χρόνια μετά φαίνεται ότι έχουμε επιβεβαιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τόνισε ότι «κάποιοι κλάδοι είχαν σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με πέρσι. Το τρόφιμο και η αγροδιατροφή πήγε πολύ καλύτερα».

Ο κ. Σαββάκης αναφερόμενος στον σκοπό του Τhessaloniki Summit ανέφερε πως «πρωταρχικός στόχος είναι να εγκαταστήσουμε την βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου της κυβερνητικής πολιτικής. Το Thessaloniki Summit έχει ήδη καταστεί ως μία εξαιρετική πλατφόρμα δημιουργίας συνεργειών μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκόμενων φορέων στην δημιουργία πολιτικής».

«Τα συμπεράσματα του συνεργείου, όπως και πέρσι, στόχος είναι μεταφερθούν στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση ούτως ώστε να καταστούν βάση σύνθεσης μέτρων πολτικής για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας», προσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχει σημειωθεί πρόοδος από τα περσινά συμπεράσματα του Thessaloniki Summit τόνισε ότι «κάποια ελήφθησαν υπόψη, κάποια όχι. Για παράδειγμα, η κουβέντα που έγινε πέρσι για τα ελληνικά χρηματοδοτικά εργαλεία επί της ουσίας υλοποιήθηκε».

Οι θεματικές ενότητες του Thessaloniki Summit 2017 έχουν ως εξής:

Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο: Πως επηρεάζουν την Περιφέρεια

Προς ένα νέο εθνικό οικονομικό σχέδιο και στρατηγική για την ανάπτυξη

Θεσμοί, δημόσιο χρέος και ανάπτυξη

Οδηγοί της ανάπτυξης για την οικονομία της Βορείου Ελλάδος

Χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη

Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην Ελλάδα και τη Νοτιανατολική Ευρώπη

Υποδομές και διασυνδεσιμότητα στην Ελλάδα και την Νοτιανατολική Ευρώπη

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

Υποβοηθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

Η 2η σύνοδος της Θεσσαλονίκης τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ θα παρέμβουν με ομιλίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, σε αντίστοιχα δείπνα.

Η καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης είναι η υλοποίηση σειράς επτά παράλληλων ταυτόχρονων συνεδριακών εκδηλώσεων από τους ακόλουθους φορείς:

1. το Δήμο Θεσσαλονίκης,
2. τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
3. την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας,
4. την Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη,
5. το διαΝΕΟσις
6. την Αμερικανική Γεωργική Σχολή,
7. το Enterprise Europe Network Hellas.

Οι παράλληλες αυτές ενότητες θα αναλύσουν αντίστοιχα τα παρακάτω θέματα:

1. Δήμο Θεσσαλονίκης:

- Ανάπτυξη του τουρισμού: εποικοδομητικές ή «καταστροφικές» δυνάμεις,

- Δημόσια - Ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Είναι εφικτό;

- Δημοτική χρηματοδότηση: Δημόσια ή / και Ιδιωτική;

2. Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Πιο κοντά στην ανάπτυξη δεσμών Κεφαλαιαγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

3. Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Χρηματοδότηση της καινοτομίας

4. Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη: Ισχυρή βιομηχανία για ανάπτυξη και οριστική έξοδο από την κρίση

5. διαΝΕΟσις: Η ελληνική νεολαία: Ένα υπαρξιακό πρόβλημα;

6. Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ευκαιρίες χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

7. Enterprise Europe Network Hellas: Το Enterprise Europe Network Hellas και η παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις

Φέτος συμμετέχουν και παρεμβαίνουν περισσότεροι από 60 διακεκριμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ομιλητές και συγκεκριμένα 40 ομιλητές από την Ελλάδα και 20 από το εξωτερικό.

Το Thessaloniki Summit 2017, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO και του ‘Enterprise Europe Network Hellas.

Keywords
Τυχαία Θέματα