Στέλιος Παππάς: Πρέπει να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία στον ΟΑΣΘ

Την πρώτη της εκδήλωση – συζήτηση πραγματοποίησε σήμερα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Πρωτοβουλία για Δημόσιες Ανθρώπινες Συγκοινωνίες.

Η Πρωτοβουλία μεταξύ άλλων ζητά:

- Ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων αστικών συγκοινωνιών με λεωφορεία,

μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία και τραμ

- Δωρεάν μεταφορά αδυνάμων κοινωνικά ομάδων, επιδότηση εισιτηρίου για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές

- αναβάθμιση στόλου λεωφορείων και σταδιακή αντικατάσταση αυτών με οχήματα εργονομικά

- τιμή εισιτηρίου σταθερή στα σημερινά επίπεδα και προσπάθεια για αναλογικότητα του

- Κάλυψη όλων των περιοχών της αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης

- Επέκταση ωραρίου και πύκνωση δρομολογίων

- Δημιουργία χάρτας δικαιωμάτων των χρηστών

- Αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας για την προμήθεια εξοπλισμού και τη συντήρηση (συνεργασία ΕΛΒΟ)

- Διαφάνεια στις προσλήψεις, προμήθειες και συμβάσεις οργανισμού.

Στέλιος Παππάς: Πρέπει να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία

Σε παρέμβαση του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς μίλησε με σκληρά λόγια για την προηγούμενη κατάσταση στον Οργανισμό, χαρακτηρίζοντας την κόπρο του Αυγεία.

"Με ρωτάνε φίλοι και γνωστοί αν πάμε καλά και τους απαντώ απέχουμε πάρα πολύ από το καλά. Όμως θέλουμε να υπηρετήσουμε αυτό που όλοι θεωρούμε καλό. Έχουμε προστά μας πολύ σημαντικά προβλήματα. Πρέπει να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Τι εννοώ με αυτό; Ένα πελατειακό κράτος το οποίο στοίχιζε ως μηχανισμός και όχι ως φορέας εξυπηρέτησης των δικαιωμάτων των πολιτών", τόνισε ο κ. Παππάς.

"Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι οι εργαζόμενοι να νιώθουν περήφανοι που προσφέρουν κοινωνικό έργο. Γιατί είναι όντως κοινωνικοί λειτουργοί. Αυτοί είναι που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες όχι η διοίκηση", επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Απόστολος Αντωνούδης: O ΟΣΕΘ πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συγκοινωνιών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης τόνισε πως ο ΟΣΕΘ πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα συγκοινωνιών.

"Θα πρέπει στον ΟΑΣΘ να προχωρήσουμε σε μια ανανέωση του στόλου. Να αξιοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό της πόλης.

Να δούμε και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και αν μπορούμε να βάλουμε μια αναλογικότητα μέσα από αυτά.

Ήδη έγιναν κάποια πρώτα βήματα όπως η μετακίνηση των ανέργων", τόνισε ο κ. Αντωνούδης.

"Εμείς βλέποντας την κατάσταση πήραμε την πρωτοβουλία και προσπαθούμε να τη δυναμώσουμε.

Να βάλουμε ανθρώπους, να εμπλουτίσουμε τις ιδέες, τις σκέψεις να κάνουμε προτάσεις και να τις θέσουμε σε διαβούλευση με τον καινούργιο συμβούλιο και να μπορέσουμε να τις υλοποιήσουμε", δήλωσε από την πλευρά του ο Βαγγέλης Πιτσαλίδης εργαζόμενος στον ΟΑΣΘ και μέλος της Πρωτοβουλίας για Δημόσιες Ανθρώπινες Συγκοινωνίες.

Δημήτρης Τσερμενίδης: Oι εργαζόμενοι είναι αρωγοί στην προσπάθεια όλου του νομού Θεσσαλονίκης για συνδυασμένες συγκοινωνίες

Στη διαβεβαίωση ότι οι εργαζόμενοι είναι αρωγοί στην προσπάθεια όλου του νομού Θεσσαλονίκης για συνδυασμένες συγκοινωνίες, προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης στην παρέμβαση του στην εκδήλωση.

"Οι αστικές συγκοινωνίες είναι ένα κοινωνικό αγαθό προς τους πολίτες. Χωρίς τους εργαζόμενους, χωρίς τους φορείς, τους δήμους, την Τροχαία δεν μπορεί να υπάρξει συγκοινωνία.

Από το 1993 ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων έχετε δει καμιά λωρίδα να δουλεύει;

Έγιναν πάρτι. Πρέπει να υπάρξει συνδυασμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς. Ιδιαίτερα από τη νέα διοίκηση και το νέο οργανισμό, τον ΟΣΕΘ. Σε συνεργασία με τη σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία μετά το 2019 θα παραδώσει ένα νέο οργανισμό, στην ΑΣΥΘ, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης", τόνισε ο κ. Τσερμενίδης.

Αναφερόμενος στον στόλο του ΟΑΣΘ είπε το 75% αυτού είναι καινούργια λεωφορεία τα οποία όπως είπε έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος.

"Υπάρχουν παλιά λεωφορεία που έχουν συμπληρώσει 20ετία. Πρέπει τα λεωφορεία αυτά (91-92) να βγούνε γρήγορα στους δρόμους. Η νέα διοίκηση κάνει τεράστιες προσπάθειες να βγάλει αυτά τα λεωφορεία", ανέφερε ο κ. Τσερμενίδης.

Όπως είπε με το θερινό πρόγραμμα που λήγει τον Αύγουστο έπρεπε να κυκλοφορούν 420 λεωφορεία και κυκλοφορούν με μεγάλη προσπάθεια 200-300.

"Από 1 Σεπτεμβρίου η νέα διοίκηση μέσα από αυτό το νέο δημόσιο φορέα, θα πρέπει να κυκλοφορήσουν 525 λεωφορεία. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει μια γενναία επιδότηση για τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και όχι για τους εργολάβους στις συγκοινωνίες. Οι εργαζόμενοι είναι αρωγοί στην προσπάθεια όλου του νομού Θεσσαλονίκης για συνδυασμένες συγκοινωνίες", επισήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Γιάννης Μυλόπουλος: Νέα εποχή με δημόσιες συγκοινωνίες (Μετρό και Λεωφορεία) για τη Θεσσαλονίκη

Για μία νέο εποχή στις δημόσιες συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος.

"Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη δυο ιστορικές αλλαγές:

Η επανεκκίνηση του Μετρό με σαφή, για πρώτη φορά, ορίζοντα ολοκλήρωσης καιη κρατικοποίηση του αμαρτωλού και δήθεν «ιδιωτικού» ΟΑΣΘ.

Οι δυο αυτές αλλαγές έχουν ως συνθετικό αποτέλεσμα έναν νέο και ολοκληρωμένο συγκοινωνιακό χάρτη για την πόλη, όπου Μετρό και λεωφορεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολλών και όχι το κέρδος των λίγων και προνομιούχων που λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα μέχρι πρότινος

Προφανή οφέλη των δύο αλλαγών στις υποδομές και στις συγκοινωνίες στην πόλη είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης σε μια εποχή σφοδρής οικονομικής κρίσης, μια και η αναβάθμιση των συγκοινωνιών θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, το εμπόριο, την αγορά και την επιχειρηματικότητα, καθώς και η βελτίωση του περιβάλλοντος σε μια επιβαρυμένη από την ατμοσφαιρική ρύπανση αστική περιοχή", τόνισε ο κ Μυλόπουλος και πρόσθεσε:

"Όσον αφορά τον δημόσιο, πλέον, ΟΑΣΘ, η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί. Ακόμα κι όσοι αρχικά διατηρούσαν επιφυλάξεις για την ανάγκη οι αστικές συγκοινωνίες, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης και εκτεταμένης ανεργίας, να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, μάλλον θα πρέπει να έχουν ήδη μεταπειστεί μετά τις πρώτες κινήσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του νέου ΔΣ θα εφαρμόζεται στο εξής και στη Θεσσαλονίκη ο νόμος που προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις πόλεις ενώ, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ακυρώνονται τα πρόστιμα που οι ελεγκτές του ιδιωτικού ΟΑΣΘ επέβαλλαν στους ανέργους που δεν είχαν να πληρώσουν και τα οποία η διοίκηση άθροιζε για να διεκδικήσει στη συνέχεια επιπλέον επιχορήγηση από το κράτος. Επιπλέον από τις πρώτες μέρες 70 επιπλέον λεωφορεία που έμεναν ακινητοποιημένα επέστρεψαν στην κυκλοφορία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η μετάβαση του ΟΑΣΘ στο δημόσιο βάζει τέλος σε μια μαύρη σελίδα για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία κέρδιζαν, και μάλιστα εκ του ασφαλούς και σε βάρος του δημοσίου, οι λίγοι και προνομιούχοι μέτοχοι του Οργανισμού".

Keywords
Τυχαία Θέματα