Στ. Πιτσιόρλας για Σκοπιανό: Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε την ένταση που δημιουργείται αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «η κοινή ασφάλεια, η συνανάπτυξη των Βαλκανίων και η σχέση με την FYROM», που διοργάνωσε το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα η πλειοψηφία των

πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμφωνεί στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. «Όλοι το έχουν κατά καιρούς διαπραγματευτεί. Επομένως αυτή η ένταση μου φαίνεται αδικαιολόγητη», σημείωσε ο ίδιος.

Ακόμη, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι είναι απόλυτο συμφέρον της χώρας να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς όπως τόνισε «θα ξεμπλοκαριστούμε σαν χώρα, θα απαλλαγούμε από μία παγίδευση σε ένα θέμα αδιέξοδο, θα ανοίξουν ορίζοντες, προοπτικές και νομίζω ότι μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν από αυτή τη διαδικασία».

Ερωτηθείς για τον αν ο συμβιβασμός μπορεί να είναι έντιμος για όλους σημείωσε «πως προφανώς και μπορεί να είναι για αυτό και τον επιζητούμε. Όσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος. Αν τον κάναμε τον συμβιβασμό το 1992 θα ήταν πολύ πιο εύκολος από ότι σήμερα. Όμως, ο χρόνος δεν δουλεύει για εμάς, ο χρόνος, πρώτον, μας εμποδίζει να κάνουμε πολλά πράγματα στα Βαλκάνια που θα μπορούσαμε και δεύτερον παγιώνει μία κατάσταση: η πλειοψηφία των χωρών αναγνωρίζει τη γειτονική μας χώρα με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία και αυτό σε λίγα χρόνια θα είναι ο κανόνας. Άρα πρέπει τώρα να λυθεί, όσο έχουμε τη δυνατότητα να το διαπραγματευτούμε σοβαρά και πιστεύω επειδή ακόμα και από την άλλη πλευρά έχουν την ανάγκη τη δική μας για να μπουν στους διεθνείς οργανισμούς, θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, θετικά βεβαίως και να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις πριν την έναρξη της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης επανέλαβε τη θέση του για σύνθετη ονομασία.

«Η δική μου θέση είναι σύνθετο όνομα, το οποίο έχει αποφασιστεί ουσιαστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο Βουκουρέστι, το δεύτερο είναι η εφαρμογή των κανόνων της ενδιάμεσης συμφωνίας που λέει πλήρη αποκατάσταση όλων των αλυτρωτικών διαδικασιών. Και αυτό να γίνει σε δυο φάσεις. Η πρώτη είναι να συμφωνηθεί το όνομα και να συμφωνηθεί κι ο οδικός χάρτης ότι σε μια τριετία η σε μια πενταετία, όλα αυτά που προβλέπονται από τη ενδιάμεση συμφωνία να προχωρήσουν».

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση είναι δουλειά της υπεύθυνης κυβέρνησης, δεν μπορούμε να υποδεικνύουμε από τα πεζοδρόμια και από τις αίθουσες πως θα κάνει τη διαπραγμάτευση. Να αποκατασταθεί μια αλήθεια».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας παράλληλα πως αν δεν προχωρήσει «χάνουμε πολλά πράγματα». « Χάνουμε την αξιοπιστία μας ως προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν διευκολύνουμε ένα γείτονα, ο οποίος είναι σαν μικρό παιδί και ψάχνει να βρει την ταυτότητα του. Εμείς τους βρίζουμε γύφτοσκοπιανούς. Είναι συμπεριφορά αυτή;», κατέληξε.

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ με όσους υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει αν εκχωρηθεί ο όρος Μακεδονία με κανένα προσδιορισμό.

«Μέχρι στιγμής ο πολιτικός κόσμος δείχνει μία αδυναμία να συνεννοηθεί, ώστε να υπάρχει μία κοινή εθνική γραμμή. Σε κάθε περίπτωση, ούτε αυτοί που υποστηρίζουν την άποψη ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί η σύνθετη ονομασία είναι πατριδοκάπηλοι, όπως λένε, ούτε αυτοί που υποστηρίζουν μία λύση με γεωγραφικό ή με χρονικό προσδιορισμό ονομασία είναι προδότες. Η θέση ενάντια στον αλυτρωτισμό δεν μπορεί να υπάρξει με διατήρηση ή παραχώρηση του ονόματος. Συνεπώς είμαι υπέρ αυτών που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να εκχωρηθεί το όνομα με κανένα προσδιορισμό», υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης σημείωσε ότι «αυτό που προέχει είναι να έχουμε την συνθήκη που θα επικυρωθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, που θα περιέχει το σύνολο των δεσμευτικών ρυθμίσεων και για το ονοματολογικό ζήτημα αλλά και των συμπληρωματικών δεσμεύσεων. Η σύνθετη ονομασία θα πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να ισχύει για κάθε χρήση, και θα πρέπει να προσδιοριστεί πια είναι η συγκεκριμένη του εμβέλεια. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να φτάσουμε στο μέτρο που είναι αναγκαίο στην τροποποίηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Δεν πρέπει να προτάξουμε την τροποποίηση του συντάγματος. Άμεσα αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν λάβει κανείς τις διαδικασίες που απαιτούνται και τις αποφάσεις που χρειάζονται ».

Δείτε τα βίντεο του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα