Σπύρος Πέγκας: Ντρέπομαι για τον φθόνο και τη μνησικακία

Απάντηση σε όσα μέλη της "Πρωτοβουλίας" άσκησαν κριτική για την παραίτηση της Λίνας Λιάκου έδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook o αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Σημειώνεται ότι η κ. Λιάκου παραιτήθηκε από τη θέση της αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσλαονίκης, για επαγγελματικούς λόγους, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη και Μέση Ανατολή στον οργανισμό των «100 Ανθεκτικών

Πόλεων» (“100 Resilient Cities”), με έδρα το Λονδίνο.

«Λυπάμαι που φεύγει από το δήμο. Χαίρομαι αφάνταστα για την εξέλιξή της.
Νιώθω απέραντη ντροπή για τα σχόλια ανθρώπων που γνωρίζω προσωπικά και που σε κάποιους από αυτούς δίπλα στάθηκα στο παρελθόν. Νιώθω ντροπή για πάρτη τους, για το φθόνο και τη μνησικακία. Με απογοητεύουν κι άλλο αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι αυτοί/-η η Θεσσαλονίκη για την οποία προσπαθώ», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Πέγκας στην ανάρτησή του.

Ο κ. Πέγκας ανέβασε μία φωτογραφία μαζί με την Λίνα Λιάκου και έγραψε:

«Είμαι υπερήφανος και χαρούμενος που είμαι φίλος της Lina Liakou. Ειμαι υπερήφανος που όχι απλά συνεργάστηκα μαζί της αλλά και που όλο αυτά τα χρόνια είχαμε όλη αυτήν την πάντα γόνιμη και εμπνευστική (inspirational, όπως θα λέει τωρα στο Λονδίνο) ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Γνωριστήκαμε το 2012 στη Στρασβούργο σε ένα αξέχαστο για μένα συνεδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφερνε στο ίδιο τραπέζι πολιτικούς και ακτιβιστές. Εγώ ήμουν από την πλευρά των πολιτικών και εκείνη των ακτιβιστών τότε. Με γοήτευσαν οι ιδέες της και ο ενθουσιασμός της, την εντυπωσίασε ο καινοτόμος και ελεύθερος τρόπος που δρούσαμε ως στελέχη της 'Πρωτοβουλίας'. Της μίλησα για τη γενναιοδωρία και την οραματική αντίληψη του Γιάννη Μπουτάρη, την ελεύθερη σκέψη και τη δημιουργική δράση που –ναι- μπορούσε ένα δήμαρχος να σε εμπνεύσει και να επιτρέψει να την εξασκήσεις στην Ελλάδα.

Υπερηφανεύομαι, ότι εγω την ενέπνευσα να έρθει πίσω στη Θεσσαλονίκη και να μπει στην αρένα της τοπικής πολιτικής.

Ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές ως προέδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής ανακάλυψα το πρόγραμμα Resilient Cities και συνέγραψα με τους τότε συνεργάτες μου την πρόταση του δήμου για τη διεκδίκηση της συμμετοχής μας. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς απέναντι σε εκατοντάδες άλλες πόλεις στον κόσμο εγκρίθηκε η πρόταση και κερδίσαμε μια θέση στις εκατό πόλεις.

Τέλος του 2014 ορίστηκα ξανά Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων και παρέδωσα τη Μητροπολιτική και το πρότζεκτ Resilient Cities στη Λίνα Λιάκου. Η Λίνα δούλεψε σκληρά και απογειώσε τη συμμετοχή της Θεσσαλονίκης . Η αναγνώριση της ποιότητας της δουλειάς της ανοιξε μοναδικές προσβάσεις σε διεθνή κέντρα αποφάσεων για τη Θεσσαλονίκη. Στη Νεα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον στεκόμασταν δίπλα δίπλα σε φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, οι Bloomberg Associates, το Hellenic Initiative, το ϊδρυμα Νιάρχος, το Libra Group, το American – Jewish Congress, στην Πρεσβεία της Ελλάδας και εγώ παρουσίαζα τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και εκείνη τη μεγαλύτερη εικόνα, τη δυναμική, το όραμα, τις δυνατότητες που κρύβει μέσα της η πόλη της Θεσσαλονίκης και το ανθρώπινο κεφάλαιο της. Ημουν περήφανος που στεκόμουν δίπλα της.

Λυπάμαι που φεύγει από το δήμο. Χαίρομαι αφάνταστα για την εξέλιξή της.

Νιώθω απέραντη ντροπή για τα σχόλια ανθρώπων που γνωρίζω προσωπικά και που σε κάποιους από αυτούς δίπλα στάθηκα στο παρελθόν. Νιώθω ντροπή για πάρτη τους, για το φθόνο και τη μνησικακία. Με απογοητεύουν κι άλλο αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι αυτοί/-η η Θεσσαλονίκη για την οποία προσπαθώ.

Ευτυχώς, θέλω να πιστεύω, η Λίνα και όχι αυτοί είναι το παράδειγμα και η έμπνευση για τους νέους ανθρώπους της πόλης. Για αυτούς που επιθυμούν να προοδεύσουν αξιοκρατικά και δίκαια. Που θέλουν το καλύτερο, το μεγαλύτερο, το σπουδαιότερο.
Λίνα, θυμάσαι που την τελευταία μερά στην Αμερική ο δήμαρχος Μπουτάρης μονολόγησε ‘μετά από αυτό το ταξίδι, τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια για τη Θεσσαλονίκη’. Και εσυ συνέβαλες σε αυτό.

Φεύγεις, αλλά ξερω ότι δεν γυρνάς την πλάτη σου. Η περιπέτεια συνεχίζεται...»

Δείτε την ανάρτησή του:

Keywords
Τυχαία Θέματα