"Σκληροτράχηλος" υπολογιστής νέας γενιάς για διαστημικές αποστολές

Τη νέα γενιά του διαστημικού υπολογιστή της, που συνδυάζει υψηλές επιδόσεις και υψηλή αντοχή για αποστολές στο αφιλόξενο περιβάλλον του διαστήματος, ανακοίνωσε η BAE Systems.

Ο νέος SBC (Single Board Computer), υπό την ονομασία RAD5545, προορίζεται να παρέχει σε διαστημόπλοια νέας γενιάς την υπολογιστική ισχύ

που απαιτείται για μια σειρά μελλοντικών αποστολών, που μπορεί να ποικίλλουν, αρχίζοντας από μετεωρολογικούς σκοπούς και τηλεπικοινωνίες μέχρι εξερεύνηση άλλων πλανητών και εθνική ασφάλεια. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, πρόκειται για ένα σαφώς βελτιωμένο μοντέλο ως προς το μέγεθος, την ταχύτητα και την αποδοτικότητά του σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον RAD750.

«Ο SBC RAD5545 είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των διαστημικών υπολογιστών. Είναι ο πιο τεχνολογικά εξελιγμένος προηγμένος επεξεργαστής γενικής χρήσης, ανθεκτικός στην ακτινοβολία, για διαστημικές εφαρμογές» είπε ο Ντέιβ Ρέα, στέλεχος (διευθυντής On-board Processing and Advanced Technology) της BAE Systems.

Ένας και μόνο υπολογιστής τέτοιου είδους αντικαθιστά πολλαπλές κάρτες σε διαστημόπλοια προηγούμενων γενεών, συνδυάζοντας – σύμφωνα με την εταιρεία- υψηλές επιδόσεις, μεγάλες ποσότητες μνήμης και άλλα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση της λειτουργίας και την αύξηση των δυνατοτήτων των διαστημοπλοίων, ανοίγοντας τον δρόμο για σειρά νέων αποστολών, οι οποίες μπορεί να προϋποθέτουν λειτουργίες κρυπτογράφησης, παρουσία πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, επεξεργασία εικόνας, αυτόνομη λειτουργία κ.α. - λειτουργίες που, όπως αναφέρει η BAE Systems, ήταν αδύνατες με SBC προηγούμενων γενεών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα