"Ρολ" και "Ρολίτα", τα ρομπότ - παρουσιαστές που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες της 82ης ΔΕΘ! (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον «Ρολ» και την «Ρολίτα», τα ρομπότ - παρουσιαστές της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν οι επισκέπτες της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα δύο ρομπότ που δημιουργήθηκαν με σκοπό να παροτρύνουν ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων να ασχοληθεί με ένα αντικείμενο να ξεναγήσουν, να παρουσιάσουν μία εκδήλωση. Ακόμη, στον χώρο της Ακαδημίας υπάρχει και η μαργαρίτα, η οποία έχει στόχο να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό και έχει βραβευτεί η καλύτερη

εκπαιδεύτρια τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Ο Ρολ

Η αρχή έγινε με τον «Ρολ», ο οποίος φτιάχτηκε το 2014 με σκοπό να συμμετέχει σε μία επίδειξη μόδας.

Η Ρολίτα

Η «Ρολίτα» πρόκειται για το ρομπότ που εντυπωσίασε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στην 82η ΔΕΘ. Το δεύτερο ρομπότ – παρουσιαστής, το οποίο είναι θηλυκό, δημιουργήθηκε πριν από ένα μήνα για τις ανάγκες της Έκθεσης. Φυσικά, η αμφίεση της «Ρολίτας» θυμίζει Κίνα.

«Το καμάρι μας είναι η κοινωνική ρομποτική, η οποία έχει να κάνει με ρομπότ τα οποία μέσα από την αλληλεπίδραση που έχουν μαζί σου, έχουν στόχο να σε «τραβήξουν» κατά κάποιο τρόπο σε αυτό που θέλουμε σε κάθε περίπτωση. Αν για παράδειγμα είναι ένα παιδάκι με αυτισμό να το παρακινήσουμε να συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες έτσι ώστε να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες ή άλλους τέτοιους στόχους, αν είναι κάποιος ηλικιωμένος να τον «τραβήξει» από την μοναξιά και από την θλίψη που έρχεται, αν είναι κάποιος στο νοσοκομείο να του δώσει μία υποστήριξη», ανέφερε στο thestival.gr ο καθηγητής Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Νίκος Φαχαντίδης.

«Τα ρομπότ που έχουμε κατασκευάσει και έχουμε εφαρμόσει κατά περίπτωση είναι η μαργαρίτα για τα παιδιά με αυτισμό, για την εκπαίδευσή τους στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Έχουμε τα δύο ρομπότ- παρουσιαστές, τον «Ρολ» και τη «Ρολίτα», όπου αφορμή για την δημιουργία τους είχε σταθεί σε μια πρώτη πρόσκληση που είχαμε να ετοιμάσουμε ένα ρομπότ για παρουσιαστή σε εκδήλωση που αφορούσε την μόδα», πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φαχαντίδης θα δημιουργηθεί και τρίτο ρομπότ με στόχο να προσελκύσει μαθητές στο χώρο των θετικών επιστημών.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πέτρος Περλαντίδης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «σκοπός τους είναι να παροτρύνουν μία ομάδα ή κάποιο άτομο να ασχοληθούν με ένα αντικείμενο, να παρακολουθήσουν μια εκδήλωση, να κάνουν πιο ενδιαφέρον μία εκδήλωση ή θα μπορούσαμε να συναντήσουμε τα ρομπότ μέσα σε ένα νοσοκομείο που θα παροτρύνουν τους ασθενείς να πάρουν τα φάρμακά τους ή να βρουν το δωμάτιο, το οποίο είναι ασθενής τους ή φίλος τους».

Σημειώνεται ότι η Ακαδημία ξεχώρισε στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και σε λίγο καιρό θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε παγκόσμιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Κόστα Ρίκα.

Ακαδημία Ρομποτικής

Η Ακαδημία Ρομποτικής ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με σκοπό να συνδυάσει τη μάθηση με το παιχνίδι και να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα.

Η Ακαδημία Ρομποτικής χρησιμοποιεί τις προσεγγίσεις της διερεύνησης, της επίλυσης προβλήματος, των Projects και της μάθησης μέσω της ανακάλυψης, μέσα πάντα από τη συνεργασία σε ομάδες.

Αποτελεί ένα πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ξεκίνησε τη νομική της μορφή τον Σεπτέμβριο του 2015, μετά από 15 χρόνια δράσεων σε σχολεία, σε μουσεία, σε χώρους άτυπης εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, έρευνας και συνεργασίας με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δείτε τα video του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα