ΠΑΟΚ, κοίτα τι έκανες το 2017 (μέρος β΄)

Μετά την «ασπρόμαυρη» ανασκόπηση του πρώτου μισού του 2017, το thestival.gr σας υπενθυμίζει με εικόνες και βίντεο τις πιο σημαντικές στιγμές για τον ΠΑΟΚ, στο β΄ μέρος του έτους που φεύγει.

Φτιάξε τα πιο ΠΑΟΚ Χριστούγεννα στα PAOK FC Official

Stores

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ Α΄ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ – ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Έχοντας σταματήσει το α΄ μέρος στο τέλος του Μαΐου που σηματοδότησε και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, θα συνεχίσουμε από τον Ιούνιο, όταν και άρχισε ουσιαστικά ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν, με το καλοκαίρι να μην εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ.

ΕΦΥΓΕ Ο ΙΒΙΤΣ, ΗΡΘΕ Ο ΣΤΑΝΟΓΕΒΙΤΣ

Το καλοκαίρι λοιπόν ξεκίνησε με την αποχώρηση του Βλάνταν Ίβιτς από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, που έφερε τον Δικέφαλο σε αναζήτηση προπονητή. Στις 9 Ιουνίου ανακοινώθηκε επίσημα η λύση της συνεργασίας με τον Σέρβο τεχνικό και μία εβδομάδα μετά το «διαζύγιο», στις 16 Ιουνίου, ανακοινώθηκε επίσημα ο αντικαταστάτης του ο οποίος ήταν και αυτός από την Σερβία. Ο λόγος για τον Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς που ήρθε στην Θεσσαλονίκη με υψηλές προσδοκίες, ως νέος και φιλόδοξος κόουτς για να διαδεχτεί τον συμπατριώτη του προκάτοχό του και να συνεχίσει το έργο του. Ωστόσο, η θητεία του στην Τούμπα δεν κράτησε ούτε δύο μήνες, καθώς απολύθηκε 57 μέρες μετά την πρόσληψή του. Η προετοιμασία των «ασπρόμαυρων» για τη νέα αγωνιστική περίοδο άρχισε στις 22 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα προπονούταν υπό τις οδηγίες του νέου της τεχνικού στη Νέα Μεσημβρία ως τις 2 Ιουλίου, οπότε και αναχώρησε για το Χορστ της Ολλανδίας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της.

Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΡΟΩΡΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΝΟΓΕΒΙΤΣ

Το πρώτο φιλικό παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Στανόγεβιτς διεξήχθη στην Ολλανδία απέναντι στη Γάνδη, με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει την ήττα με 2-0 και να παρουσιάζει προβληματική εικόνα. Ακολούθησε η πρώτη φιλική νίκη με 1-0 επί της Φένλο επί ολλανδικού εδάφους επίσης, ενώ στο τελευταίο φιλικό στην Ολλανδία ήρθε η ήττα με 4-2 από τον Άγιαξ στις 15 Ιουλίου. Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και η πρόβα τζενεράλε πριν τα προκριματικά του Europa League έγινε κόντρα στην Ανόρθωση, στο νικηφόρο φιλικό με 2-0 στην Τούμπα. Ωστόσο, απολογισμός προετοιμασίας και φιλικών δεν ήταν ικανοποιητικός για τον ΠΑΟΚ του Στανόγεβιτς που δεν άφηνε θετικά μηνύματα και πολλές υποσχέσεις με την απόδοσή του. Στις 27 Ιουλίου ήρθε το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν με την Ολιμπίκ στο Ντόνετσκ, όπου ο Δικέφαλος ισοφαρίστηκε στο φινάλε και με το τελικό 1-1, ναι μεν είχε σκορ πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς, αλλά στο «ασπρόμαυρο στρατόπεδο» ήχησε καμπανάκι ανησυχίας. Η πρόκριση επισφραγίστηκε με το 2-0 επί της ουκρανικής ομάδας στην Τούμπα στις 3 Αυγούστου, με δύο γκολάρες από Τσίμιροτ και Μακ, όμως η θέση του Στανόγεβιτς στον πάγκο ήταν επισφαλής με την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα του.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΕΡΣΟΥΝΤ

Ο προβληματισμός στις τάξεις του Δικεφάλου κορυφώθηκε με την φιλική ήττα με 0-1 από τη Λαμία στην Τούμπα στις 9 Αυγούστου, ενόψει των αγώνων με την Έστερσουντ για τα play off του Europa League. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, με τον Σέρβο να αποτελεί παρελθόν και τον Ραζβάν Λουτσέσκου να παίρνει τη θέση του στην τεχνική ηγεσία της ομάδας στις 11 Αυγούστου. Ο Ρουμάνος τεχνικός αποτέλεσε τη λύση της διαδοχής του Στανόγεβιτς και στις 17 Αυγούστου ξεκίνησε με νίκη με σκορ 3-1 στο πρώτο παιχνίδι με την Έστερσουντ για τα play off του Europa League. Ωστόσο, η ρεβάνς στη Σουηδία έφερε την δυσάρεστη έκπληξη για τον ΠΑΟΚ. Με δύο γκολ στο β΄ ημίχρονο, η «σταχτοπούτα» στην Ευρώπη Έστερσουντ νίκησε με 2-0, υποχρεώνοντας τους «ασπρόμαυρους» σε οδυνηρό αποκλεισμό από μία ομάδα που συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Φυσικά το κλίμα στην Τούμπα ήταν πολύ κακό με τον κόσμο να δυσανασχετεί και για τον Λουτσέσκου που είχε έρθει πριν από λίγες μέρες αλλά και για τις αποφάσεις της διοίκησης.

Η ομάδα «φώναζε» για ενίσχυση, με τη σεζόν να ξεκινάει πολύ άσχημα και στο πρωτάθλημα, με την «λευκή» ισοπαλία (0-0) στη Λιβαδειά για την πρεμιέρα της Super League στις 20 Αυγούστου. Ακολούθησε η νίκη με 3-1 επί της Κέρκυρας στην άδεια Τούμπα που έφερε ηρεμία πριν τη διακοπή για τις υποχρεώχεις των εθνικών ομάδων.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΣ ΚΑΙ ΗΧΗΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Τα μεταγραφικά τα αφήσαμε σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Το καλοκαίρι και ειδικά το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, έφερε πλούσια ενίσχυση για τον ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να κάνει ακριβές και δυνατές μεταγραφές, στο πιο… δαπανηρό καλοκαίρι στην ιστορία του συλλόγου. Η αρχή έγινε με την προσθήκη του Λεβέκ, την επιστροφή του Μακ με τη μορφή δανεισμού και την απόκτηση του Ρέι για να θωρακίσει την εστία και την επένδυση στον Λημνιό που είχε κλείσει από νωρίς. Στη συνέχεια αποκτήθηκε και ο Πασχαλάκης ως εναλλακτική λύση για τα γκολπόστ. Ωστόσο, οι μεταγραφικές «βόμβες» έσκασαν στο τέλος. Ο Ελ Καντουρί ήταν το πρώτο «μπαμ», ενώ την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου, στις 31 Αυγούστου, ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την επιστροφή του Βιεϊρίνια, την απόκτηση του Μαουρίσιο, και πήρε τον Σαμπράνο ως δανεικό. Οι συγκεκριμένες κινήσεις έφεραν ενθουσιασμό στις τάξεις του ΠΑΟΚ και αν μη τι άλλο πρόσθεσαν ποιοτικά στοιχεία στο ρόστερ της ομάδας, μεγαλώνοντας τις προσδοκίες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όσον αφορά τις αποχωρήσεις, αναμφίβολα η πιο αξιοσημείωτη ήταν αυτή του Στέφανου Κλάους Αθανασιάδη.

ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΜΠΑ, ΓΚΕΛΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Στις αρχές του Σεπτέμβρη υπήρξε η διακοπή για τα προκριματικά του Μουντιάλ κι έτσι το πρώτο ματς του μήνα έγινε στις 11/9, με τον ΠΑΟΚ να παραχωρεί «λευκή» ισοπαλία στον Απόλλωνα Σμύρνης, μένοντας στο 0-0 στη Ριζούπολη. Αποτέλεσμα που δημιούργησε νέο προβληματισμό. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος συνεχίστηκε καλά με τρεις συνεχόμενες εντός έδρας νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Μάλιστα το ένα ματς έγινε στο Καυτανζόγλειο, με αντίπαλο τον Λεβαδειακό (2-1) για την πρεμιέρα των ομίλων του Κυπέλλου. Το σύντομο σερί όμως σταμάτησε στη Λάρισα, στις 30 του μηνός, με το ισόπαλο 1-1 που διαμορφώθηκε στο φινάλε κι ενώ η ομάδα του Λουτσέσκου είχε χάσει ευκαιρίες για να «καθαρίσει» τη νίκη όσο είχε το προβάδισμα. Η νέα απώλεια βαθμών μακριά από την Τούμπα έφερε αγανάκτηση του κόσμου προς το πρόσωπο του Ρουμάνου τεχνικού, καθώς του χρέωναν πως ο ΠΑΟΚ έχασε ένα «δικό» του ματς απέναντι σε αδύναμο αντίπαλο. Η στήριξη προς τον 48χρονο κόουτς όμως από την διοίκηση και κυρίως την οικογένεια Σαββίδη παρέμεινε ακέραιη.

ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Ακολούθησε νέα διακοπή στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ επανήλθε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις με άνετη νίκη επί της Λαμίας με το ευρύ 4-0 στις 15 Οκτωβρίου. Μεσοβδόμαδα, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, έγινε ανοιχτή προπόνηση στην Τούμπα ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που ακολουθούσε στις 22 Οκτωβρίου. Περίπου 10.000 κόσμος βρέθηκε στις κερκίδες για να δώσει ψυχολογική ώθηση στην ομάδα του. Στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν όμως ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 1-0 στο «Καραϊσκάκη», από μία… καραμπόλα κι ενώ ήταν καλύτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Ακολούθησε η νίκη στην Καλαμαριά με κακή απόδοση για το Κύπελλο, όπου η ομάδα του Λουτσέσκου σφράγισε την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση στους «16» με έντονες αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της. Ο Οκτώβρης έκλεισε με τη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα με δύο εκπληκτικά γκολ του Μαουρίσιο.

Στις 5 Νοεμβρίου διεξήχθη το ντέρμπι «Δικεφάλων» στο ΟΑΚΑ, με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει την ήττα από την ΑΕΚ με 1-0 και πάλι στις λεπτομέρειες, όπως είχε χάσει και το ματς κόντρα στον Ολυμπιακό. Μετά τη νέα διακοπή για τα μπαράζ του Μουντιάλ ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις νίκες επικρατώντας με ανατροπή του Ατρόμητο με σκορ 2-1, όμως η… «κατάρα» των εκτός έδρας αναμετρήσεων για τον Δικέφαλο συνεχίστηκε με το ισόπαλο 2-2 στη Νέα Σμύρνη. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν ολοκλήρωσε τους 7 αγώνες στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα με το απόλυτο νικών (7 στα 7), όμως μακριά από το «σπίτι» του αγνοούσε τη νίκη.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΓΙΑ ΤΟ 2017

Το 2017 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος αποχαιρέτησε το έτος που φεύγει με σερί 5 διαδοχικών νικών, το μεγαλύτερο με τον Λουτσέσκου στο τιμόνι. Μετά το εύκολο 5-0 επί του Αιγινιακού στο Καυτανζόγλειο στο αδιάφορο βαθμολογικά τελευταίο παιχνίδι των ομίλων του Κυπέλλου, ο ΠΑΟΚ «έσπασε» την κατάρα των εκτός έδρας αποτυχιών με το «διπλό» στην Ξάνθη με το εμφατικό 0-3 στις 2 Δεκεμβρίου. Έπειτα, στην πρώτη του αναμέτρηση με κόσμο στην Τούμπα (εξέτισε την ποινή 7 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών με την οποία είχε τιμωρηθεί για τα επειδόδια στον τελικό), μπροστά στις κατάμεστες κερκίδες από τους φιλάθλους του που δημιούργησαν φανταστική ατμόσφαιρα, ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 4-0 θριαμβεύοντας στο ντέρμπι, με ένα τρομερό σόου του Πέλκα που πέτυχε δύο γκολάρες και μετέτρεψε το ματς σε… παράσταση για έναν ρόλο.

Η χρονιά τελείωσε για τον Δικέφαλο με δύο εκτός έδρας νίκες. Αρχικά επί του Πλατανιά με 0-1 στα Περιβόλια των Χανίων με γκολ του Μαλεζά, για την τελευταία αγωνιστική του α΄ γύρου της Super League. Και τέλος, με το 5-1 στα Τρίκαλα που ουσιαστικά «καθάρισε» και την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το 2017 λοιπόν ολοκληρώθηκε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ, που έχει στόχο να συνεχίσει έτσι και στο ξεκίνημα του 2018 και μέσα στο νέο έτος να πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλήματος. Από το έτος που φεύγει πάντως έχει αρκετές στιγμές για να θυμάται, με πιο έντονη και αξέχαστη ανάμνηση την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Keywords
ΠΑΟΚ, europa league, super league, Χριστούγεννα, paok, official, μαΐου, νέα, καλοκαιρι, εφυγε, ιουνίου, λύση, θεσσαλονικη, εικονα, europa, league, σοκ, λαμια, play, γκολ, λιβαδειά, super, μπαμ, αδεια, τουμπα, λαρισα, ολυμπιακος, οακα, ΑΕΚ, ιδανικο, ξανθη, τρικαλα, ελλαδα, παναθηναικος, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, τελος του κοσμου, μουντιαλ 2014, super league, βιντεο, ιβαν σαββιδης, αδεια, εικονες, ηγεσια, ηττα, θητεια, ιβαν, κοντρα, οακα, ολλανδια, σμυρνη, σουηδια, ωθηση, paok, αγωνες, απωλεια, ατμοσφαιρα, γανδη, γκολ, διοικηση, δωσει, εγινε, ευκολο, εβδομαδα, εστια, ετος, ευρωπη, ηρεμια, ιβιτς, εικονα, ημιχρονο, κεφαλαιο, κυπελλο, κλιμα, λιβαδειά, λεπτομερειες, λύση, μαΐου, μακρια, μηνυματα, μηνες, μορφη, νεα σμυρνη, νικη, ξεκινημα, ομαδα, οικογενεια, ουσιαστικα, πεμπτη, ρει, ρολο, σαββιδης, σερβια, σεζον, σερι, συνεχεια, σοκ, σοου, φυσικα, φορα, super, europa, ιουνίου, league, μπροστα, μουντιαλ, official, παιχνιδι, play, τουμπα, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα