Π. Σκουρλέτης: Δεν θεωρώ ότι "ξεμπερδεύουμε" έπειτα από τον Αύγουστο

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν ξεμπερδεύει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κάνοντας λόγο για μια πιο χαλαρή μορφή επιτήρησης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ανέφερε: «Δεν θεωρώ ότι ξεμπερδεύουμε έπειτα από τον Αύγουστο. Είναι σαφές όμως, ότι μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη μορφή επιτήρησης, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο που έως τώρα ασκείται»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόση ελευθερία κινήσεων

μπορεί να εξασφαλίσει η χώρα, από τον Αύγουστο, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε:

«Κοιτάξτε, πιέσεις ασκούνται σε πολλές κυβερνήσεις, αν κι όχι με τον απόλυτο τρόπο που βιώσαμε εμείς. Τελικά είναι κι ένα θέμα δημοκρατίας, στον σύγχρονο καπιταλισμό. Ποιος ελέγχει, τελικά; Οι λαοί ή οι χρηματαγορές; (…). Το σημαντικό μετά τον Αύγουστο είναι το αν η πορεία της οικονομίας, όπως θα έχει εξελιχθεί έως τότε, θα μας δώσει τη διαπραγματευτική δύναμη να ζητήσουμε και να πετύχουμε επανασχεδιασμό των δεσμεύσεων. Διότι, για να το πώς καθαρά, δεν μπορούμε να πάμε με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια πενταετία. Φοβάμαι πως αν συμβεί αυτό, τότε θα υπονομευθούν τα θετικά σημάδια που έχει, ήδη, να επιδείξει η οικονομία μας».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την απεργία, σημείωσε:

«Φυσικά, εάν συγκρίνουμε με αυτό που ίσχυε ως τώρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι ουδέτερο. Ούτε διευκολύνει, ασφαλώς, τον εργατικό συνδικαλισμό, που είναι γνωστό ότι στον ιδιωτικό τομέα προσκρούει σε πολλά εμπόδια. Είναι όμως πολύ πιο ήπιο από αυτό, για το οποίο πίεζε το ΔΝΤ. Από αυτό που ήθελε και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΕΒ, δηλαδή να τεθεί το ΄50%+1’ ως όριο για τη λήψη απόφασης κι όχι μόνο για εξασφάλιση απαρτίας, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο. Εάν υπήρχε μια άλλη συνδικαλιστική πραγματικότητα, εάν η ΓΣΕΕ και τα Συνδικάτα έχαιραν μεγαλύτερης εκτίμησης, τότε οι εργαζόμενοι θα έδιναν εμπράκτως απάντηση. Πώς; Με μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις. Όπως έγινε σε άλλες χώρες, όπου εφαρμόστηκε ο ίδιος περιορισμός. Δυστυχώς, όμως, εδώ η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι διαφορετική».

Keywords
Τυχαία Θέματα