Π. Αβραμόπουλος: Αναγκαία η αναγέννηση της "Πρωτοβουλίας" - Δεν χωρούν ούτε αποκλεισμοί, ούτε εγωισμοί

Την άποψη ότι υπάρχει δρόμος ακόμη για να χτιστεί η γέφυρα των σχέσεων με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εξέφρασε μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας», Παναγιώτης Αβραμόπουλος με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπουτάρη περί εξομάλυνσης των σχέσεων

τους.

Αναφερόμενος στις δύο συναντήσεις που είχε πρόσφατα με τον Γ. Μπουτάρη, με πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης -συναντήσεις οι οποίες έγιναν μετά την ρήξη των τελευταίων μηνών-, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε την πρώτη ως «αναγνωριστική» και τη δεύτερη «πιο ουσιαστική».

«Ο δήμαρχος μου τηλεφώνησε και ζήτησε να βρεθούμε. Ανταποκρίθηκα σε αυτό το τηλεφώνημα. Βρεθήκαμε, κατέθεσα τα θέματα όπως τα πιστεύω κι εγώ ότι είναι, δηλαδή ότι δεν είναι σωστό να ανταλλάσσονται πράγματα (σσ χαρακτηρισμοί) όταν η πόλη είναι γεμάτη από προβλήματα, να υπάρχει ένας καβγάς που δεν οδηγεί πουθενά». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, «αυτό δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την άσκηση του διοικητικού έργου και την πορεία της παράταξης».

Ερωτηθείς αν έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο ίδιος υπογράμμισε πως «Εγώ δεν έχω ζητήματα που σχετίζονται με προσωπικούς λόγους. Δεν αισθάνομαι κάτι άσχημο μέσα μου για κανέναν άνθρωπο που ασκεί διοίκηση», προσθέτοντας πως «το μόνο που έχω μέσα μου είναι η ανάγκη να γίνουν πράγματα που θα αλλάξουν τη Θεσσαλονίκη» και πως «η αποκατάσταση σχέσεων, δηλαδή το να σταματήσει να υπάρχει ένα κλίμα πολέμου, εξαιτίας διαφωνιών ή διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό ελέχθη, αλλά μέχρις εκεί».

Απαντώντας για το αν αυτό σημαίνει πως ο ίδιος διατηρεί τη στάση που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Διατηρώ στο ακέραιο το δικαίωμα που έχω πάντα και έχει κάθε άνθρωπος ο οποίος είναι εκλεγμένος, είναι αιρετός, να βλέπω τα πράγματα, να διατυπώνω τη συμφωνία μου ή τη διαφωνία μου με την ελευθερία που έχω ως άνθρωπος και ως πολιτικό στέλεχος».

Όσον αφορά την πιθανότητα επιστροφής του σε κάποια μορφή εντονότερης εμπλοκής με διοικητικά ζητήματα ή με την παράταξη, σημείωσε πως «Αυτό, τη στιγμή που μιλούμε, δεν υπάρχει ως λογική». Μάλιστα συμπλήρωσε πως στο ερώτημα του δημάρχου αν ο ίδιος θέλει κάτι, υπογράμμισε πως του απάντησε «με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θέλω τίποτα, δεν επιθυμώ θέση ευθύνης, δεν επιθυμώ διοικητική θέση, δεν επιθυμώ ο,τιδήποτε».

Αυτό που επιθυμεί όπως εξήγησε είναι, «η ανάγκη να υπάρξει αναγέννηση της παράταξης, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ασκείται η διοίκηση σήμερα και η εμπλοκή των προσώπων οι οποίοι αποτέλεσαν τη μαγιά, το πυρηνικό κομμάτι της παράταξης και αυτό αφορά και τον Ανδρέα Κουράκη». Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «την αναγκαία συνθήκη για να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά και να ξαναβρούμε το νήμα που έχουμε χάσει», αν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, διαχώρισε τη στάση του απέναντι στον Π. Αβραμόπουλο και τον Α. Κουράκη.

«Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «είναι η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου, -όχι μακρόσυρτου, σοβαρού όμως- για να μπορέσουμε να δούμε τι φταίει σήμερα κι έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και των στόχων που είχαμε θέσει, τι φταίει κι έχουμε αποκοπεί από την παράταξη και τις επιθυμίες και τις σχέσεις μας με τους πολίτες και να δούμε μετά πως θα συγκροτήσουμε μία παράταξη η οποία πρέπει να αναγεννηθεί για να διεκδικήσουμε ξανά, με ελπίδα ότι θα νικήσουμε πάλι, τις εκλογές που θα έρθουν».

«Και στο σημείο αυτό δεν χωρούν ούτε αποκλεισμοί, ούτε εγωισμοί, ούτε πράγματα τα οποία δεν σχετίζονται με την ουσία της πολιτικής», τόνισε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Διαφορετικά όπως είπε, «δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε έτσι. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του».

Όσον αφορά τον απολογισμό των έργων της διοίκησης και τους στόχους που έχει θέσει, με αφορμή και την κριτική που δέχεται η διοίκηση πως πολλά από αυτά είναι ίδια και με προηγούμενες χρονιές, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «Η κοινοτοπία δεν ωφελεί, το να επαναλαμβανόμαστε οδηγεί στο να προσπαθούμε να αποκρύψουμε μία πραγματικότητα. Ο απολογισμός για τα τελευταία 1-2 χρόνια, δεν θα γραφτεί στην ιστορία».

«Θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα για να δούμε τα επόμενα 5 χρόνια τι πρέπει να γίνει στην πόλη», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη να λυθούν κάποια βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, όπως στο κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό, τον δημόσιο χώρο, την κοινωνική πολιτική, τη διαχείριση των σκουπιδιών». Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε πως «ανατρεπτικό θεωρώ το να μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να μην τα έχουμε ξανά μπροστά μας. Αυτά θεωρώ ότι σημαντικά προβλήματα, γι’ αυτό είμαστε εκεί που είμαστε».

Ο κ. Αβραμόπουλος συμφώνησε πως αν συνεχιστεί το κλίμα που υπάρχει στην «Πρωτοβουλία», υπάρχει η πιθανότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές να επιστρέψει μία δεξιά παράταξη, τονίζοντας πως «γι’ αυτό πρέπει να γίνουν βήματα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε ότι ασκείται η διοίκηση σήμερα. Εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ την αλαζονική εκδοχή της άσκησης της εξουσίας. Δε το αποδέχομαι. Και πρέπει να γίνουν πράγματα που να δείξουν ότι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι υπάρχει μία απομείωση της παρέμβασης της παράταξης μας στην κοινωνία και πρέπει να γίνουν βήματα για να το αλλάξουμε αυτό το πράγμα και να βρούμε τις συμμαχίες, εμβαθυζόμενοι ξανά σε αυτήν την κολυμβήθρα, με όλους τους όμορους χώρους πολιτικά, ιδεολογικά, κοινωνικά, αισθητικά για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο ρεύμα, όπως είχαμε κάνει το 2010 και το 2014 προφανώς στο οποίο είχαμε μία επιτυχημένη μέχρι τότε πορεία της παράταξης και της διοίκησης».

«Αν δεν το κάνουμε αυτό, θα υπάρξει πρόβλημα πράγματι», είπε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης καταλήγοντας πως «οι ευθύνες βαραίνουν πάντα αυτόν που άρχει. Αυτός που άρχει πρέπει να αρχίσει και να δίνει το στίγμα προθέσεων αλλά και πράξεων που να συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί μία νέα παράταξη υπό την έννοια ότι ξαναβουτάμε στις αρχές της».

Keywords
Τυχαία Θέματα