Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη αυτό το σαββατοκύριακο

Το Open House Thessaloniki βρίσκεται στην κορυφή των εκδηλώσεων γι' αυτό το σαββατοκύριακο, με ξεναγήσεις σε κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους. Για τους λάτρεις της τέχνης πάλι, στους χώρους της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης φιλοξενείται η 2η Art Thessaloniki Fair, ενώ για όσους μπήκαν από τώρα σε κλίμα Χριστουγέννων, αυτό το διήμερο θα

λειτουργήσει στο δημαρχείο της πόλης Χριστουγεννιάτικη αγορά με πολλά καλούδια. Την ατζέντα του σαββατοκύριακου συμπληρώνουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ξεναγήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά.

Διαβάστε τις προτάσεις του Thestival και κάνετε τη δική σας επιλογή! Να έχετε ένα καλό σαββατοκύριακο!

Art Thessaloniki Fair

Στα περίπτερα 10, 9 & 8 της ΔΕΘHELEXPO, σε έκταση 6000 τ.μ., 30 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τα έργα 300 καλλιτεχνών καθώς και 5 μουσειακές εκθέσεις σε τρεις ημέρες.

Τιμώμενοι καλλιτέχνες, ο Κώστας Τσόκλης από την Ελλάδα και ο Γερμανός Wolf Vostell, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

Θα παρουσιαστούν επίσης:

Οι μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από την συλλογή Ζ.Π., με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.
Οι Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης, με την επιμέλεια του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.
Η Σύγχρονη Διεθνής Χαρακτική από την συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά. – Η έκθεση-αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου, από την συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου, με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη.

Στα πλαίσια του Ελληνο-Κινεζικού project, θα υπάρξει στον χώρο του Open Art Lab, η, από κοινού, έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi, με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.
Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, με την επιμέλεια του Επ. Καθηγητή Γιώργου Λιαμάδη.

Info:

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στα περίπτερα 10, 9 & 8 της ΔΕΘ – HELEXPO
Ωράριο: Σάββατο – Κυριακή: 11.00 – 21.00
Εισιτήρια:Ημερήσια Εισιτήρια Ενήλικες: € 6, Παιδιά: € 3, Φοιτητές: € 3

Open House Thessaloniki

Φωτογραφία: Εριέτα Αττάλη

Ένα ταξίδι στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης αυτό το σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki 2017.

Πρόκειται για ένα διήμερο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται δωρεάν. Φέτος, 100 κτίρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό, και για 6η συνεχόμενη χρονιά, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε δεκάδες κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, χώρους πολιτισμού, ξενοδοχεία κ.α.

Αναλυτικά τα επισκέψιμα κτίρια ΕΔΩ.

Αναλυτικά οι δράσεις ΕΔΩ

Info:

Open House Thessaloniki

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Εξ(ισ)ώσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Οι δυο εικαστικοί Philippe Laferrière και Χρήστος Αλαβέρας παρουσιάζουν στην αίθουσα Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, μια εγκατάσταση που περιλαμβάνει παλιά και νέα έργα από όλη την πορεία τους στην τέχνη καθώς επίσης και επίκαιρα έργα που αφορούν στην κρίση της εστίας, ως γενικότερη έννοια σε μια συνολική ζωγραφική-χωρική εγκατάσταση που θα εξιστορεί και θα σχολιάζει την αιώνια και την τωρινή σχέση ανθρώπου και εστίας.

Οι ζωγραφικές χειρονομίες των δύο διαφορετικών ζωγράφων, μέσα από την αντιπαράθεση δύο διαφορετικών δυναμικών, συνδέονται σε ένα σύνολο που επιδιώκει τη σύνθεση που είναι και η βασική ουσία για το κτίσιμο μιας εστίας που μπορεί να υπάρξει σε απρόβλεπτη κατάσταση και σε αυτό προσδίδει μεγαλύτερη σημασία η ιστορία της χώρας οπού γίνεται αυτή η σύμπραξη, όπως και της χώρας που αντιπροσωπεύει αυτός ο χώρος. Ελλάδα και Γαλλία, δύο τόποι που έχουν δώσει μεγάλα βήματα στην παγκόσμια πνευματική εξέλιξη και επίσης έχουν δοκιμαστεί μέσα από πνευματικές αντιπαραθέσεις.

Τα υλικά και οι διαστάσεις των έργων είναι ποικίλα (κάρβουνα, μολύβια, μελάνια, τέμπερες, υδατογραφίες, ακρυλικά, λάδια, χαρακτικά, βίντεο).

Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ‘Φαντασιακές Εστίες’ που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Info:

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λ. Στρατού 2

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17:30-20:30, Σάββατο 10:30-13:00

Λογοτεχνικός περίπατος “Η λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη”

Περπατάμε στο κέντρο της πόλης συνδέοντας σελίδες και αφηγήσεις με τον αστικό ιστό. Οι ποιητές, οι πεζογράφοι, τα περιοδικά, οι λογοτεχνικές συντροφιές τροφοδοτούν με άγνωστες ιστορίες μια καινοτόμο διαδρομή που προσεγγίζει κριτικά τη λογοτεχνία που γράφτηκε στην Θεσσαλονίκη, τις εκλεκτικές συγγένειες, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις των έργων που άφησαν το αποτύπωμά τους και συνδιαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης.

Με οδηγό την Εύη Καρκίτη περιηγούμαστε σε παλιά βιβλιοπωλεία, στέκια, σπίτια και γραφεία λογοτεχνών, στοές, εισόδους πολυκατοικιών ακόμη και σε φαρμακεία αναζητώντας τα ίχνη των πεζογράφων και των ποιητών που έζησαν στη πόλη και που αποτύπωσαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τις ανησυχίες της εποχής του, πιάνοντας το κουβάρι της αφήγησης από τις αρχές του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας.

Info:

Thessaloniki Walking Τours, Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αγίας Σοφίας
'Ωρα: 17:00
Συμμετοχή: 10 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: [email protected] & 6978186900- 1

You are welcome στο Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “YOU ARE WELCOME“ με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Το ευρωπαϊκό έργο “YOU ARE WELCOME“ (Europe for Citizens, 2017-2019) είναι μία συνεργασία 10 φορέων από 7 χώρες της Ευρώπης –Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ και Τσεχία– το οποίο στοχεύει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στις κοινωνίες των συμμετεχόντων Ευρωπαϊκών χωρών, την καταπολέμηση του στιγματισμού των μεταναστών και προσφύγων, του λεκτικού μίσους και της ξενοφοβίας (https://youarewelcomeproject.wordpress.com/).

Τι περιλαμβάνει η εκδήλωση:

• Έκθεση φωτογραφίας του Ιρανού φωτογράφου και σκηνοθέτη Μορτέζα Τζαφαρί.
• Έκθεση εικονογραφήσεων «Human Right – Human Wrong». Μια πρωτοβουλία AddArt
με στόχο το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αποδοχή της
διαφορετικότητας.
• Μουσική συναυλία από το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες.
• Προβολή του ντοκιμαντέρ “School on the Move“ από την ομάδα Europa Transit.
• Προβολή επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων, πρωτοβουλία της
ΜΚΟ AddArt και του Thessaloniki Animation FestivalTAF.

Info:

Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς (τηλ.: 2310 221266)
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, Ώρα: 17:00 – 21:00

Χάλκινος οφθαλμός

Τα Public και η dot2dot σας προσκαλούν στο νέο Λογοτεχνικό Περίπατο, βασισμένο στο βιβλίο του Παναγιώτη Αγαπητού «Χάλκινος Οφθαλμός: μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου» από τις εκδόσεις Άγρα.

«O Χάλκινος Οφθαλμός: μια βυζαντινή ιστορία μυστηρίου»

Έτος 833 μ.Χ. Μυστηριώδεις φόνοι συνταράσσουν τη βυζαντινή κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Αξιωματούχοι της αυτοκρατορικής αυλής, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, ανώτατα στελέχη του κλήρου, στυλίτες μοναχοί και άνθρωποι του μόχθου, διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο σε μια ιστορία που ανασυνθέτει την εικόνα της πόλης κατά την τελευταία φάση της εικονομαχίας. Ναοί και μοναστήρια, μέγαρα και ταπεινά οικήματα, αγορές και αρχαία ερείπια γίνονται το σκηνικό της δράσης. Μετά από μια περίοδο αβεβαιότητας και σε συνθήκες εύθραυστης σταθερότητας η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει ένα νέο διοικητικό ρόλο. Πτυχές μιας άγνωστης εποχής της πόλης αναδύονται από την αφάνεια, κρυμμένα μυστικά της βυζαντινής κοινωνίας και ίχνη μνημείων που χάθηκαν μέσα στους αιώνες ή διατηρούνται ακόμη έρχονται στο προσκήνιο, αφηγούνται ιστορίες και θυμίζουν σε πολλά σημεία τη σύγχρονη εποχή…

συμμετοχή είναι δωρεάν.

* Mετά το τέλος της διαδρομής θα ακολουθήσει συζήτηση με τη καθηγήτρια Πανεπιστημίου του ΑΠΘ κα Πολύμνια Κατσώνη για το βιβλίο.

Info:

Public Τσιμισκή , Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33 Θεσσαλονίκη

Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Ώρα: 10.00

Μονόλογος – 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο

«Μονόλογος – 1000 χρόνια μουσικής για φλάουτο» είναι ο τίτλος του ρεσιτάλ για φλάουτο με ράμφος και φλάουτο τραβέρσο, που θα δώσει ο Δημήτρης Κούντουρας το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στις 20.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Μέσα από μια πληθώρα διαφορετικών οργάνων της οικογένειας του φλάουτου παρουσιάζεται μια μοναδική μουσική διαδρομή από το έτος 1000 μέχρι τις μέρες μας.

Ο ειδικευμένος σολίστ στην παλαιά μουσική φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας θα ερμηνεύσει έργα μεγάλων συνθετών του Μπαρόκ αλλά και του 20ου αιώνα και θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε γρηγοριανούς ύμνους του Μεσαίωνα. Συνοδεύει ο Νίκος Βαρέλας στα κρουστά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Guillaume de Machaut, Jakob van Eyck, Johann Sebastian Bach, Michel Blavet, Γιώργου Κυριακάκη, Riohey Hirose, Γρηγοριανούς ύμνους και αυτοσχεδιασμούς.

Info:

Αμφιθέατρο Τελλογλείου Ιδρύματος, Αγ. Δημητρίου 159Α

Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 20.00

Είσοδος 10 Ευρώ / 7 Ευρώ.

Χριστουγεννιάτικη αγορά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και προσκαλεί το κοινό της πόλης στην καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Με γιορτινή διάθεση και χαρμόσυνες μουσικές στο κλίμα των ημερών θα κινηθεί ο κόσμος που θα επισκεφτεί το φουαγιέ του Δημαρχείου το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου από τις 11.00 έως τις 18.00, ενώ μπορεί να επιλέξει τοπικά προϊόντα για το εορταστικό τραπέζι που προτείνουν σύλλογοι και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.

Μυστικά μαγειρικής και τεχνικές θα εισάγουν τους επισκέπτες στο μαγικό κόσμο της γευσιγνωσίας. Αρώματα και γεύσεις θα πλημμυρίσουν το χώρο στις παρουσιάσεις χριστουγεννιάτικων συνταγών και θα συμπληρώσουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Info:

Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Β. Γεωργίου 1

Ωράριο: 11.00 έως τις 18.00

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης

Οι Lupus in Fabula σας καλούν στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Θεσσαλονίκης 2017 στο Μπενσουσάν Χαν, έναν ιστορικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις 24 έως τις 26 Νοεμβρίου 2017.

Oλοκαίνουργιο, διαφορετικό, διευρυμένο και ανανεωμένο, το 3ο ΦΑΘ 2017 – μια διοργάνωση που ξεκίνησε φιλοδοξώντας να μυήσει τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- στη μαγεία της αφήγησης ιστοριών για να εξελιχθεί σιγά σιγά σε έναν πολύπτυχο θεσμό και σε ένα πολυαναμενόμενο event – συναντά και φέτος το κοινό του, με πολλές και διαφορετικές δράσεις που τονώνουν το ενδιαφέρον για τη γοητεία της προφορικής παράδοσης, των μύθων και των θρύλων, παλιών αλλά και σύγχρονων.

Λεπτομέρεις για τις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τις υπόλοιπες δράσεις ΕΔΩ.

Info:

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Μπενσουσάν Χαν, Εδέσσης 6, Άνω Λαδάδικα

«Ο καπετάνιος της μπουγάδας» απο τους The Little Foxes

Το παιχνίδι ανάμεσα στα απλωμένα ρούχα είναι η καλύτερη διασκέδαση για έναν ζωηρό μικρούλη. Πόσα καινούρια υλικά, πόσες καινούριες ιδέες! Μπορεί να τσαλαβουτήσει στα νερά, να γίνει «αδιάβροχο», ακόμη και να γίνει καπετάνιος!
Θα μπορέσει το μικρό του καράβι να ταξιδέψει στα κύματα;
Τί θα γίνει όταν λίγο πέσει λίγο απορρυπαντικό μέσα στο νερό;

Πρωτότυπο κείμενο/ σκηνοθεσία: Έμιλυ Καμαρινοπούλου

Ερμηνεία: Βασίλης Κανελλόπουλος

Διάρκεια: 30’ βρεφική θεατρική παράσταση + 40’ δημιουργικό παιχνίδι

Ηλικίες: 9 μηνών -2,5 ετών

Ιnfo:

Θέατρο Αθήναιον
Σάββατο 25 Νοεμβρίου
2, 9, 16, 23, 30 Δεκεμβρίου
13, 20, 27 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 12.00

Τιμές εισιτηρίων:

1 παιδί+1 μαμά=16ευρώ*
2 αδελφάκια+ 1 μαμά= 20ευρώ*
3 αδελφάκια+ 1 μαμά= 28ευρώ*
(*ο μπαμπάς μαζί τους στην ίδια τιμή)
1 μεμονωμένο (ή επιπλέον άτομο)= 8 ευρώ

Μετά το γάμο της Χιονάτης

Έτσι τελειώνει κάθε λαϊκό παραμύθι που… σέβεται τον εαυτό του! Αλλά τι μπορεί να έχει τύχει στη ζωή κάθε ήρωα του λαϊκού παραμυθιού μετά το ΤΕΛΟΣ της ιστορίας ή τολμηρότερα, στη ζωή κάθε ανθρώπου μετά το «ευτυχές» γεγονός; Δηλαδή… τι συνέβη στην Χιονάτη μετά τον πριγκιπικό της γάμο;

Μια κεφάτη, απολαυστική, θελξικάρδια άποψη για το «ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΝΑΤΗΣ» που είναι η νέα μας διαδραστική παράσταση και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους!!! αφού το παραμύθι της Χιονάτης είναι ανοικτό σε πολλαπλές αναγνώσεις, προσεγγίσεις ανθρωπολογικές, ψυχαναλυτικές, κοινωνιολογικές, οραματικές κ.α.

Μικροί και Μεγάλοι καλωσορίζουν ευχάριστα την ξεκαρδιστική «συνέχεια» του γνωστού παραμυθιού σε μια προσπάθεια για αλλαγή κι ανεξαρτησία, ανατροπή και ελευθερία σε μια προσδοκία διαφυγής από την καθημερινότητα.

Ιnfo:

Όλα τα Σάββατα του Νοέμβρη στις 17:00 μ.μ.
Κινηματοθέατρο ΦΑΡΓΚΑΝΗ, Αγ. Παντελεήμος 10, Περιοχή Καμάρα
Γενική Είσοδος: 6 Ευρώ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “ΛΑΜΠΙΟΝΙ”, ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΤΣΗ 3

ΚΟΙΤΑ!

Η Κατερίνα Καραδήμα σκηνοθετεί τη βρεφική παράσταση «Κοίτα!», την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης. Μ' ένα “Κοίτα!”.

Το θέατρο για βρέφη είναι ένα είδος θεάτρου πολύ ιδιαίτερο και όχι διαδεδομένο στην Ελλάδα. Μετά από μια έρευνα 4 χρόνων στις δράσεις και αντιδράσεις ενός μωρού, στο τί είναι το βρεφικό θέατρο και πώς απευθύνεται σε ένα μωρό, η Κατερίνα Καραδήμα έχει ετοιμάσει μία παράσταση - έκπληξη για τους πολύ μικρούς μας φίλους. Απευθύνεται σε βρέφη από 8 μηνών έως παιδιά 4 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την μοναδική θεατρική εμπειρία.

Info:

«ΚΟΙΤΑ!»
Βασιλικό Θέατρο

Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 12.00
Για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 7 ευρώ και ο δεύτερος συνοδός δωρεάν.

Η γάτα και το ψάρι

Με το έργο «Η Γάτα και το Ψάρι» η θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” – η μακροβιότερη θεατρική ομάδα νοσοκομείου – ανανεώνει το ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και τους φίλους των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης (Ελ Βενιζέλου 125), ώρα 8.30μ.μ.

Το έργο «Η Γάτα και το Ψάρι» γράφτηκε ειδικά για τη θεατρική ομάδα Ληνός των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Με αφορμή έναν χώρο-διασταύρωση του Νοσοκομείου μεταξύ σκάλας, διαδρόμων, γραφείων συναντιούνται άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Τους ενώνει ο κοινός τόπος: Είτε γιατί εργάζονται στο νοσοκομείο, είτε γιατί τους οδήγησε η ανάγκη. Ο καθένας έχει μια δυνατή αφήγηση ζωής με αποφάσεις και επιλογές που διατρέχουν σύγκορμο το είναι τους και λαβώνουν τη μνήμη και τη συνείδηση τους. Παρατηρητές σε αυτές τις αφηγήσεις των ανθρώπων με «καρδιές που δεν ξεδίψασαν» είναι ένα Ψάρι και ένας Γάτος. Μια περίεργη φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ωστόσο πώς μπορούν να συνυπάρξουν όταν εξ ορισμού η σχέση τους είναι αυτή του θύτη και του θύματος; Μπορούν οι ρόλοι αυτοί να αντιστραφούν;

Info:

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου

Κλειστό Θέατρο Νεάπολης (Ελ Βενιζέλου 125). Ωρα 8.30μ.μ.

Με δύναμη από την Κηφισιά

Το «Με δύναμη από την Κηφισιά» είναι ένα έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν γυναίκες αλλά δεν απευθύνεται μόνο σε γυναίκες. Τρεις φίλες και η κόρη της μίας εξ αυτών συζητούν συνέχεια για τον έρωτα τόσο έντονα, όσο έντονη είναι τελικά και η απουσία του. Ο Δημήτρης Κεχαΐδης πίστευε ότι, μιλώντας για τον έρωτα, είναι σαν να μιλάς για την ίδια τη ζωή. Η συζήτηση για τον έρωτα, έλεγε, δεν είναι σαν όλες τις άλλες, δεν είναι για να περνάει η ώρα. Ο έρωτας είναι το κίνητρο της ζωής. Αυτό ισχύει και για τις ηρωίδες του έργου, την Αλέκα, τη Μάρω, τη Φωτεινή και την Ηλέκτρα. Ο έρωτας είναι το κίνητρο της ζωής τους. Γι αυτό και είναι πρόσωπα τραγικά ιδωμένα, όπως λέει η Ελένη Χαβιαρά, από μια γωνία … λοξή. Μέσα από τα μάτια και την καθημερινότητα αληθινών, όλο σάρκα και οστά γυναικών ζωντανεύουν επί σκηνής στιγμές από τη ζωή τους. Οι γυναίκες αυτές θα μπορούσαν να είναι οι κόρες μας, οι φιλενάδες μας, οι συναδέλφισσές μας. Σαρκάζουν και σαρκάζονται ανηλεώς ενώπιόν μας.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1995 από τη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Λευθέρη Βογιατζή και μετά την πρώτη παράσταση έμεινε για χρόνια το σλόγκαν ΄΄με δύναμη από …΄΄ προσαρμοσμένο σε κάθε περίσταση και σε κάθε θέμα.

Η Θεατρική Ομάδα του Τμήματος Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, δημιουργήθηκε πρόσφατα από τη συνένωση της Θεατρικής Ομάδας «Καπνομάγαζο» του πρώην Δήμου Σταυρούπολης και του Θεατρικό Εργαστηρίου του πρώην Δήμου Πολίχνης.

Info:

Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Οδός Λαγκαδά 221, T: 2313 302833)

Σαββατοκύριακο 25, 26 Νοεμβρίου- Ώρες παραστάσεων: Παρασκευές και Σάββατα 21.00, Κυριακές 19.00

Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η συνέντευξη

Η Ομάδα Θεάτρου Partisans, παρουσιάζει τη “Συνέντευξη” σε σκηνοθεσία Σοφίας Φυτιάνου.

Πέντε υποψήφιοι για τη θέση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας χορήγησης δανείων στην Τράπεζα Μακεδονίας, συμμετέχουν σε μία ομαδική συνέντευξη. Όσο οι δοκιμασίες που εμπεριέχονται στη συνέντευξη κλιμακώνονται, οι υποψήφιοι καλούνται να φέρουν τον εαυτό τους στα άκρα, προκειμένου να κατακτήσουν την πολυπόθητη θέση. Οι ανατροπές είναι συνεχείς και δεν υπάρχει χώρος για ευγενή άμιλλα σε αυτόν τον αγώνα. Ποιος θα είναι αυτός που θα καταφέρει να επικρατήσει;

Ένα έργο εμπνευσμένο από τη «Μέθοδο Γκρόνχολμ» του Joidi Galceran και από αληθινές τεχνικές επιλογής προσωπικού.

Info:

Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή – Βασιλίσσης Όλγας 35
Επιπλέον παραστάσεις Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων | Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια |10 € κανονικό, 7 € φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, 5 € ομαδικό, Δωρεάν για ΑμεΑ

Σπαγγέτι αλά Γαλλικά

Το «Σπαγγέτι αλά Γαλλικά», επανέρχεται. Η κωμωδία του Βασίλη Τσικάρα που παρουσιάστηκε στο κοινό την περίοδο 2015 – 2016, επιστρέφει ανανεωμένη και έρχεται να διαταράξει την ηρεμία του… Παρισιού.

Ένας δικηγόρος, ο Αλμπέρτ, αναπτύσσει τη θεωρία της «συμπτωματολογίας» και βάζει… φωτιά, στη σχέση ενός ζευγαριού. Ο Ντομινίκ και η Ανέτ έρχονται σε μια ολομέτωπη σύγκρουση επιθυμώντας να διαλύσουν άμεσα το γάμο τους. Τελικά πόσο αθώοι είναι οι τρεις τους; Πόσο σκοτεινό είναι το παρελθόν τους; Όταν θα χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας, τότε θα αρχίσει να ξετυλίγεται και το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Info:

ΚΑΘΕ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15
(ρεπό παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς)

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ, Μοσκώφ 12 με Φράγκων, Θεσσαλονίκη

StringΛΑ

Η «StringΛΑ», η πρώτη θεατρική παραγωγή του Θεάτρου Αυλαία στη σκηνή ενηλίκων, επιστρέφει για να χαρίσει και πάλι γέλιο και κέφι με τις έξυπνες ατάκες του και την έντονη δράση της! Η «StringΛΑ» σε σκηνοθεσία της Λένας Πετροπούλου είναι μια θεατρική παράσταση – συναυλία βασισμένη στο πασίγνωστο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ «Το ημέρωμα της Στρίγγλας» και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

Ζωντανή, μουσική, πρωτότυπη και διασκευασμένη, τραγούδι, πρόζα, με διάθεση χιουμοριστική και αυτοσαρκαστική και μια γενναία σκηνική σύμπραξη μουσικών και ηθοποιών, που τα βάζουν με το καθωσπρέπει και τη σοβαροφάνεια! Σαίξπηρ αλά… their way!

Info:

StringΛα
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, 8 ευρώ (φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες ΣΕΗ – ΕΣΗΕΜΘ)
Θέατρο Αυλαία – Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.

«Στον Πάγο»

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους στην παράσταση «Βρικόλακες» του Henrik Ibsen τη σεζόν 2015-2016, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και το Θέατρο Τ ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το δημοφιλές και βραβευμένο έργο της Βρετανής Bryony Lavery (Μπραϊόνι Λέιβερι) «Στον Πάγο» (“Frozen”), σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Ελένη Δημοπούλου, Δημήτρη Ναζίρη και Σοφία Βούλγαρη.

Το έργο της Μπραϊόνι Λέιβερι έχει ως θέμα του τον πόνο και την εκδίκηση, αλλά και τον πόθο για ζωή. Μέσα από την ιστορία της δολοφονίας ενός δεκάχρονου κοριτσιού από έναν παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνο, η συγγραφέας μιλάει για την απώλεια και την καθήλωση, την επιθυμία της εκδίκησης και τη συγχώρεση, τη διαστροφή και την αρρώστια. Μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου, η Μπραϊόνι Λέιβερι αγγίζει στο έργο της ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για την ποινική δικαιοσύνη: είναι ο δολοφόνος ένας κακός άνθρωπος ή το έγκλημά του είναι μια παθολογία; Παράλληλα, η συγγραφέας διερευνά τη διαδικασία της συγχώρεσης: μπορεί μια μητέρα να συγχωρέσει τον δολοφόνο της κόρης της;

Γραμμένο με τρυφερότητα και ευαισθησία, το «Στον Πάγο» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό και κλιμακούμενη ένταση, που έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων.

Info:

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος | 10€ μειωμένο | 8€ ανέργων
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

"Ρώσικη επανάσταση" στο Βασιλικό Θέατρο

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ρώσικη Επανάσταση» σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο, στο πλαίσιο των Παράλληλων Εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, μια σύγχρονη παράσταση για την «πίστη», μέσα από τα μάτια του ρηξικέλευθου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Ένα έργο που προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου.

Info:

«ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» του Τσέζαρις Γκραουζίνις
Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 ευρώ (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

"Οικογενειακή γιορτή" (Festen) στο φουαγιέ της ΕΜΣ

Η «Oικογενειακή Γιορτή» (Festen) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, η παράσταση που καθήλωσε τη θεατρική Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και οι 5 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out - επιστρέφει δυναμικά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Τον Χέλγκε Χάνσεν ερμηνεύει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και τον Κρίστιαν Χάνσεν ο Χρίστος Στυλιανού.

H παράσταση «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) είναι ακατάλληλη.

Info:

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

Το «Γκιακ» στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

H εξαιρετικά πετυχημένη παράσταση «Γκιακ» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών.

Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, τη «συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής» που έδρεψε δάφνες από κοινό και κριτικούς.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Info:

«Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 21:00, Κυριακή 19.00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

"Ανεμοδαρμένα ύψη" στο Θέατρο της ΕΜΣ

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας του Χήθκλιφ και της Κάθριν, η περσινή επιτυχία θα «ζωντανέψει» και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 26 Οκτωβρίου 2017. Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μία από τις μεγαλύτερες ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, επανέρχονται για να μας καθηλώσουν με την άγρια ποιητική τους δύναμη, την ταραγμένη και σκοτεινή τους ατμόσφαιρα και για να φωτίσουν αριστοτεχνικά τις ρομαντικές αλλά και βίαιες πλευρές του απόλυτου και καταστροφικού έρωτα των ηρώων του.

Ήρωές του είναι τα μέλη δύο οικογενειών, που κατοικούν σε απομονωμένα σπίτια στα χερσοτόπια του Γιόρκσαϊρ. Η Μπροντέ παρουσιάζει την ιστορία της καταστροφής των ηρώων, φέρνοντας στην επιφάνεια τα απελπισμένα και παράφορα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, με τρόπο αντίστοιχο της αρχαίας τραγωδίας.

Info:

«ΤΑ ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ» της Έμιλυ Μπροντέ
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΕΜΣ)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 ευρώ (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

"Η Αυλή των Θαυμάτων" στη Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης.

Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα;

Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.

Info:

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

Η Κυρά της Ρω

Η Λυκόφως παρουσιάζει για επτά παραστάσεις στο θέατρο Εγνατία την Κυρά της Ρω, το νέο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, που παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά, στην Αθήνα στο θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, τον Οκτώβριο του 2017 .

Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος. Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω».Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειά της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια…

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο. Με το δικό της τρόπο…

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΧΛΑΔΙΩΤΗ- ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ:

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη γεννήθηκε το 1890 στο Καστελλόριζο. Από το 1927 με τον άντρα της τον Κώστα, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην ακριτική νησίδα Ρω, δυτικά του Καστελλόριζου, εντελώς μόνοι τους, για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Μετά το θάνατο του συζύγου της το 1940, έζησε στη Ρω με την τυφλή μητέρα της και κατόπιν εντελώς μόνη της. Πρώτη φορά ύψωσε την ελληνική σημαία το 1929 αλλά από την περίοδο της Κατοχής, όπου υπήρξε και μέλος της Αντίστασης, ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου μέχρι και τον θάνατό της. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

Info:

Θέατρο Εγνατία, Π. Ιωακείμ 1

Σάββατο 25/11 : 9.00 & Κυριακή 26/11 : 7.00 ΜΜ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ

Πέρασα...

Με κύριο «σώμα» τον λόγο της Κικής Δημουλά και όχημα την μουσική, η Σοφία Καμαγιάννη χτίζει μια παράσταση η οποία επιχειρεί να αγγίξει πολύπλευρα το θεατή. Έχοντας ακριβό δώρο τη φωνή της ποιήτριας (εκτός από τις απαγγελίες της Κικής Δημουλά, θα ακουστεί σε απρόσμενες ηχογραφήσεις στίχων της που αποτελούν έναν μη συνηθισμένο τρόπο ακρόασης της ποίησης) η παράσταση σε συνδυασμό με ένα μουσικό – ηχητικό κόσμο, προσκαλεί σε ένα κολλάζ αισθήσεων.

Τρία πρόσωπα πρωταγωνιστούν στο έργο, πρόσωπα που εμπεριέχουν το ένα το άλλο, είναι σε διαρκή αλληλεπίδραση και σύνδεση και συναποτελούν το πρόσωπο της κεντρικής ηρωίδας. Πρόσωπα που επικοινωνούν πέρα από τον χρόνο, «απ΄τον μέσα ουρανό μιας μνήμης» αλλά εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο.

Πέρασα…

Η «ανάγκη για χειροπιαστά πράγματα…» αποτυπώνεται, μέσω της πρόζας, σε ένα πρόσωπο, την α’ ηθοποιό, (Γιώτα Φέστα) που βιώνει τη ρεαλιστική πραγματικότητα, με ανοιχτούς πάντα αισθητήρες. Η β’ ηθοποιός (Θεοδοσία Σαββάκη) και ερμηνεύτρια των τραγουδιών κινείται σε ένα πιο φαντασιακό κόσμο όπου το τραγούδι και οι μουσικές μετασχηματίζουν το νόημα του ποιητικού λόγου. Τέλος, η ηχογραφημένη και ηλεκτρονικά επεξεργασμένη φωνή της ποιήτριας ως ένα άλλο κομμάτι του εαυτού της ηρωίδας, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο πιο εξωλογικό, ονειρικό, ασυνείδητο.

Info:

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης)
Ώρα έναρξης : 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος 10 €, Μειωμένο 5€ ( για φοιτητές, ΑΜΕΑ, ανέργους )

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Το Θέατρο Σοφούλη συνεχίζοντας τη συνεργασία με τις θεατρικές ομάδες της πόλης, παρουσιάζει την πειραματική θεατρική ομάδα Ντόμινο στο έργο «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας τσέλιγκας καταφθάνει στην Αρτοτίνα και βλέπει μια κόρη. Του θυμίζει μια παλιά του αγαπημένη. Συγκινημένος της χαρίζει ένα σταυρό… Αυτή ενθουσιασμένη τον δείχνει στη μάνα της κι εκείνη την υποχρεώνει να τον επιστρέψει…
Μια ιστορία επαναλαμβάνεται, την πρώτη φορά σαν τραγωδία, τη δεύτερη σαν φάρσα. Πόσοι γάμοι θα συμβούν σε αυτήν την παράσταση;

Το δραματικό ειδύλλιο του Δημήτριου Κορομηλά, Αγαπητικός της Βοσκοπούλας. Έργο γραμμένο το 1891, λαϊκό, ποιητικό, σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Αποτυπώνει στο σύνολό του τη βουκολική ζωή ανθρώπων που ζουν στην επαρχία με πλούσια ηθογραφικά στοιχεία παρόλο που γράφτηκε από έναν πρωτευουσιάνο συγγραφέα.

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Θεμιστοκλή Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20.00
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (ΑμεΑ, άνω των 65, φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες)

Ρεσιτάλ Πιάνου από την Αλεξία Μουζά στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πιανίστρια με καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια, η Αλεξία Μουζά, επιστρέφει, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, μετά την περυσινή μοναδική της ερμηνεία στο 1ο κονσέρτο του Chopin, με ένα πρόγραμμα όπου ξεχωρίζει η εμβληματική 6η σονάτα του Prokofiev.

Πρόγραμμα

F. Couperin Από τα Pieces de clavecin

M. Ravel Le tombeau de Couperin

διάλειμμα

Δ. Σκύλλας The great transition

S. Prokofiev Σονάτα αρ. 6, σε Λα μείζονα, έργο 82

Info:

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 - 20.30 έως 23.00

Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΔΕΘ)

Εισιτήρια

10 € - κανονικό

5 € - Με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά την είσοδο και εφόσον αυτά είναι σε ισχύ για: φοιτητές (εκτός ΕΑΠ), μαθητές, παιδιά, ανέργους, πολύτεκνους, σπουδαστές ωδείων, κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης, κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κατόχους Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, ΑμεΑ, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).

Ελεύθερη είσοδος με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας σε σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ, φοιτητές του τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σπουδαστές του ΚΩΘ.

33ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 33ο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Πολιτιστικής Λέσχης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης υποδέχεται και φέτος τους φίλους της χορωδιακής μουσικής στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ. στις 25 και 26 Νοεμβρίου.

Το χορωδιακό φεστιβάλ που είναι πλέον θεσμός, υποδέχεται φέτος 21 χορωδίες από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία σε μια 2ήμερη πανδαισία ήχων και μελωδιών.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 19.00, θα συνεχιστεί την Κυριακή, 11.00-14.00 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00-22.00.

Διαβάστε το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η όπερα «Τόσκα» του Giacomo Puccini στο Μέγαρο Μουσικής

Μία από τις πιο θρυλικές όπερες που έχουν γραφτεί ποτέ, η Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας και την Γερμανική εταιρία Opera Classica Europa.

Βασισμένη στο θεατρικό έργο του Victorien Sardou La Tosca, ένα έργο που αποτελούσε μία από τις μεγάλες επιτυχίες της σπουδαίας ηθοποιού Sarah Bernhardt, η Τόσκα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Μαρίας Κάλας, με αποκορύφωμα την μαγνητοσκοπημένη παράσταση στην Βασιλική Όπερα, Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο, 1964 σε σκηνοθεσία Τζεφιρέλλι να αποτελεί σταθμό στην ιστορία του έργου.

Η Τόσκα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “θρίλερ”, απεικονίζοντας στη σκηνή έντονες σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας. Είναι όπερα που διακατέχεται έντονα από τα χαρακτηριστικά του Βερισμού, αλλά και τις τεχνικές leitmotif του Richard Wagner, με τη μουσική ιδιοφυΐα του Πουτσίνι στα καλύτερα της, δημιουργώντας ίσως την πιο έντονη αγωνιώδη μουσική ατμόσφαιρα στο οπερετικό ρεπερτόριο.

Την σκηνοθεσία/φωτισμούς υπογράφει ο Φίλιππος Μοδινός, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Λεπίδα και τα κοστούμια είναι της Opera Classica Europa.

Info:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)
Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στις 20.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗ

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, ανεμοδαρμενα υψη, ιακωβος καμπανελλης, house, art, ΔΕΘ, helexpo, ελλαδα, wolf, ΑΠΘ, project, συμμετοχή, info, εισιτήρια, νέα, γαλλια, φαρμακεια, ωρα, europe, ουγγαρια, ΠΓΔΜ, https, wordpress, europa, animation, festival, taf, τηλ, public, sebastian, θεατρο, βενιζελος, μνήμη, τραπεζες, δραση, αμεα, σεη, κοζανη, κυριακη, αθηνα, εμσ, κθβε, σταρ, δεσποινα, μαΐου, chopin, ισχύ, ΕΑΠ, ιεκ, σεκ, σχολεια, σδε, οτε, κυπρος, skull, opera, κινηση στους δρομους, γερμανος, δωρο χριστουγεννων, Κορμός Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τζον μοδινος, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, ηλεκτρα γαλανου, μεταναστευση στην αυστραλια, σταυρος δημας, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, ξανα, κοινωνια, ελενη, χωρες της ευρωπης, μνήμη, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, χωρες, αμεα, αυστραλια, αυτοκινητο, αυλαια, βουλγαρια, γατα, γυναικα, γωνια, δανια, δωρεαν, εξυπνες ατακες, επικαιρα, ζωγραφικη, ηθοποιος, ηλεκτρα, θεμα, θριλερ, ιχνη, κθβε, κοντρα, λονδινο, λυκοφως, μητερα, μουσικη, μωρο, νησι, ντοκιμαντερ, ξενοδοχεια, οφθαλμος, περιοδικα, πλαισιο, προγραμμα, ρουχα, σινεμα, σλογκαν, σταρ, σχολες, σωκρατης, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, φιλια, χρωματα, ψωμι, ωρα, opera, public, wordpress, αγορα, αθηναιον, αλεξια, αλλατινη, αμιλλα, ανθρωπος, αρμονια, αρχαια, απωλεια, αρρωστια, αρχιτεκτονικη, αρωματα, ασια, ατζεντα, ατμοσφαιρα, αφηγηση, αφορμη, βιβλιο, βιβλιοπωλεια, βρισκεται, γαλλικο ινστιτουτο, γειτονια, γελιο, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γλεντι, γοητεια, γουιλιαμ, γραφεια, δεσποινα, δυναμη, δικη, δινη, δειχνει, δοθει, δωσει, διημερο, δωρο, ευη, εγνατια, ευκαιρια, ευκολα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, εκθεση, εκθεσεις, ελευθερια, ελλειψη, ελπιδα, εμμανουηλ, εμιλυ, εμσ, ενεργεια, εννοια, εργα, εξελιξη, εξομολογηση, επτα, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρια, ετων, ετος, τεχνη, ζωη, ζωης, ιδια, ειδος, ηλικια, ηρεμια, ισχυει, χιονατη, θυμιζει, θεωρια, εικονα, ιωαννου, ιωακειμ, ιστορικο, εκδοσεις, κειμενο, κητη, κλιμα, κοστουμια, κρατικο, κτιρια, κωμωδια, λογια, λογοτεχνια, λογο, μαγεια, μαΐου, μαμα, ματια, μεγαρο μουσικης, μικρο, μοναξια, μονη λαζαριστων, μυστικα, νερο, νοημα, νηπια, ομαδα, παντα, οικογενεια, οπερα, οστα, ουσια, οχημα, παιδι, παιδια, παρουσιαση, πεμπτη, πιστη, πορτες, πρωι, κτηνοτροφια, ραμφος, ραντεβου, ρεσιταλ, ρολοι, ρολο, σαιξπηρ, σαββατο, σεζον, σεη, σελιδες, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνες, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, σπιτια, στα ακρα, συλλογοι, ταυτοτητα, τι ειναι, τμημα, τιτλος, υλοποιηση, ισχύ, φετα, φεστιβαλ, φλαουτο, φλεμινγκ, φοντο, φτερα, φωνη, φορα, χερι, χηρα, χρηστος, χριστος, χαρα, ωρες, αγορες, αιωνες, animation, art, αυλη, βηματα, chopin, δαφνες, δημητρης, εκδικηση, europa, festival, φουαγιε, γευσεις, γιορτη, house, helexpo, ιακωβος, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, project, κακος, κλειστο, κομματι, κορες, καρδιες, κωστας, κυριακη, μοιαζει, νοσοκομειο, ομαδες, ορχηστρα, ο χριστος, παιχνιδι, ποιητες, ψαρι, sebastian, σημαια, σκηνη, σκηνικα, σπυροπουλος, σονατα, taf, ταξιδι, τραπεζα, υδραυλικος, υλικα, wolf, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα