Όλα όσα μπορείτε να κάνετε αυτό το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη!

Επιλογές για όλα τα γούστα περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου στη Θεσσαλονίκη. Θεατρικά σχήματα ανεβάζουν ενδιαφέρουσες παραστάσεις σε μικρές και μεγάλες σκηνές της πόλης, μουσικοί έρχονται για να γεμίσουν μελωδίες τα βράδια του διημέρου, ενώ αθλητικές εκδηλώσεις, stand up comedy, παραστάσεις για παιδιά και ξεναγήσεις σε γωνιές της Θεσσαλονίκης,

συμπληρώνουν τη μακρά λίστα.

Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν ο 6ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου αλλά και το Walk for Freedom, η σιωπηλή διαμαρτυρία ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.

Οι επιλογές είναι πολλές κι ενδιαφέρουσες! Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

Το Κουμπί γιορτάζει τρία χρόνια λειτουργίας

Το Κουμπί coffee & crafts γιορτάζει τα τρία χρόνια λειτουργίας του με ένα πλούσιο μηνιαίο πρόγραμμα, μια έκθεση έργων και πολλές εκπλήξεις και προσφορές.

Ειδικά για τη μέρα των γενεθλίων, Σάββατο 14 Οκτωβρίου περιμένει όλους τους φίλους του από το πρωί για να κεραστούν ευωδιαστό τσάι και να δοκιμάσουν λαχταριστά γλυκά.

Να θαυμάσουν τα έργα που φιλοτέχνησαν φίλοι και καλλιτέχνες με αφορμή τα 3 χρόνια Κουμπί και να ψηφίσουν το αγαπημένο τους (η έκθεση και η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα). Τα έργα θα πωλούνται σε συμβολική τιμή και όλα τα έσοδα θα δωρηθούν στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.

Info:

Κουμπί coffee & crafts, Πελοποννήσου 2

Τηλ.: 231 600 8219

"Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο" στο Ράδιο Σίτυ

Η παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για δύο σαββατοκύριακα 7-8 Οκτωβρίου και 14-15 Οκτωβρίου την παράσταση «Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο» στο Ράδιο Σίτυ.

Ο γνωστός ήρωας των παιδιών, ο Σον το σκανδαλιάρικο πρόβατο, για πρώτη φορά έρχεται από την οθόνη στη θεατρική σκηνή και μαζί με όλη την παρέα του χαρίζει στους μικρούς μας φίλους μια ξεκαρδιστική περιπέτεια στο αγρόκτημα του κυρίου Μπο.

Info:

Σάββατο 14/10 ώρα 18.00
Κυριακή 15/10 ώρα 18.00

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ, Λεωφ. Β. Όλγας και Παρασκευοπούλου
Τιμή εισιτηρίων: 8 ευρώ Προπώληση & 10 ευρώ Ταμείο
Επικοινωνία: 6945 586 347

Θησέας και Αριάδνη

Η παράσταση αφηγείται την ιστορία του μυθικού ήρωα Θησέα, γιου του βασιλιά Αιγέα και ιδρυτή της Αθήνας. Ο Θησέας, μετά από άθλους που κόβουν την ανάσα, ταξιδεύει στην Κρήτη και, με τη βοήθεια των Θεών και της όμορφης Αριάδνης, κατατροπώνει τον Μινώταυρο. Η πλοκή καθηλώνει: στην περιπέτεια συμμετέχει όλη η ελληνική μυθολογία – ήρωες, θνητοί, υπέροχα αλλά και φοβερά υπερφυσικά όντα και ασφαλώς οι Ολύμπιοι Θεοί. Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μίση, πάθη, αλλά και φιλίες και έρωτες και πάνω απ’ όλα αγάπη. Στο δρόμο του Θησέα λαχαίνουν μάχες, φουρτούνες, γοργόνες –οι περιπέτειες για τους αληθινούς ήρωες δεν τελειώνουν ποτέ.

Επί σκηνής παρελαύνουν παλάτια, θάλασσες, φρούρια, πλοία, λαβύρινθοι, γοργόνες, ταύροι – ταυροκαθάψια – θεοί που αναδύονται από τα έγκατα της γης, ή πέφτουν από τον ουρανό, ήρωες, θνητοί, φωτεινά αλλά και σκοτεινά υπερφυσικά όντα! Από άθλο σε άθλο κι από πόλη σε πόλη υφαίνονται πλεκτάνες, μάχες, μίση, πάθη, φιλίες, έρωτες μα πάνω απ’ όλα λάμπει η αγάπη!

Το κείμενο υπογράφει ο καταξιωμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της βραβευμένης χορογράφου Σοφίας Σπυράτου. Τα επιβλητικά σκηνικά και τα κοστούμια σχεδίασε ο πάντα ευφάνταστος Μανόλης Παντελιδάκης, ο οποίος δημιούργησε έναν εντυπωσιακό εικαστικό κόσμο, που προσδίδει στο θέαμα ξεχωριστή, αλησμόνητη αυθεντικότητα, ενώ η μουσική που βασίζεται σε παραδοσιακά ελληνικά μοτιβα, έχει ακούσματα τζαζ και έθνικ.

Η παράσταση είναι ιδανική για κάθε ηλικία!

Ιnfo:

Παραστάσεις: Σάββατο 17.00 & Κυριακή 11.30 πμ (καθημερινές για σχολεία)

Θέατρο Κολοσσαίον (Βασ.Όλγας 150, τηλ. 2310 834 996)

"Η Σολομώντεια Λύση" στο Θέατρο Αυλαία

Μετά την περσινή της επιτυχία, η παράσταση για παιδιά «Η Σολομώντεια Λύση» συνεχίζεται και παρουσιάζεται σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου.

Bασισμένο στο κινέζικο έργο του 13ου μ.Χ.αιώνα, «Ο κύκλος με τη κιμωλία» απ' όπου εμπνεύστηκε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα παγκοσμίως έργα, που το θέμα του μας είναι γνωστό και από την Παλαιά Διαθήκη, παρουσιάζεται φέτος στο Θέατρο Σοφούλη, διασκευασμένο για παιδιά από τον Γιάννη Καλατζόπουλο.

Υπόθεση: Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές εγκαταλείπει το μωρό της που διώκεται κι αυτό. Η υπηρέτριά της αποφασίζει να το σώσει και το μεγαλώνει με πολλές δυσκολίες. Ανάμεσα σ' εκείνη και στο παιδί αναπτύσσεται μια σχέση αληθινής αγάπης. Όταν μετά από καιρό το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιουσίας, εμφανίζεται η βασίλισσα και το διεκδικεί. Ο ιδιόρρυθμος δικαστής Αζτάκ θα δώσει μια λύση παρόμοια μ' εκείνη του σοφού Σολομώντα : Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο «μητέρες» να το τραβήξουν, πιάνοντάς το από το ένα χέρι η καθεμιά! Με αυτόν τον τρόπο θα αποδειχθεί ποια το αγαπάει πραγματικά και άρα δικαιούται να το έχει υπό την κηδεμονία της.

«Η Σολομώντεια Λύση» είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μία ξεχωριστή, διδακτική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, για παιδιά κάθε ηλικίας. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, σε ένα υπέροχο σκηνικό, με πλούσια κοστούμια, μουσική, τραγούδι και χορό, θα μας προτείνει, σ? αυτή τη δύσκολη εποχή, την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια και τη δικαιοσύνη. Τα μόνα αντίδοτα στη βία, τον ατομικισμό και τη λατρεία του κέρδους.

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, Πλατεία ΧΑΝΘ (Πλευρά Τσιμισκή)

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 17.00

Εισιτήρια: 10 ευρώ κανονικό 8 ευρώ μειωμένο (παιδικό, πολυτέκνων, φοιτητικό, άνω των 65).

Δωρεάν σιάτσου στη ΧΑΝΘ

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στο σιάτσου και στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου μαζί με την Ακαδημία Σιάτσου προσκαλούν τους Θεσσαλονικείς σε μία βιωματική γνωριμία με την θεραπευτική τέχνη του.

Το Σιάτσου είναι μια μέθοδος που στοχεύει στη διασφάλιση και τη βελτίωση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας, ενεργοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση το εγγενές σε κάθε οργανισμό θεραπευτικό δυναμικό, ενώ σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματά του παίζει το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας;

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία άνετη φορεσιά και τη διάθεση να δεχτείτε εντελώς δωρεάν μία εικοσάλεπτη συνεδρία σιάτσου από τους απόφοιτους και συνεργάτες της ομώνυμης Ακαδημίας αλλά και τα πιστοποιημένα μέλη της ΕΛ.Ε.ΣΙ.

Info:

Σάββατο 14 Οκτωβρίου, στη ΧΑΝΘ, από τις 11:00 έως 14:00.

Walk for freedom

H Α21 διοργανώνει το Walk For Freedom 2017 στη Θεσσαλονίκη!

Στις 14 Οκτωβρίου 2017 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Walk For Freedom, μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνηση και ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Στείλε και συ το μήνυμα ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι προς πώληση!

ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου θα συναντηθούμε στο ΛΙΜΑΝΙ τις Θεσσαλονίκης, στην κεντρική είσοδο. Το Walk θα ξεκινήσει στις 18:00μμ, αλλά ζητάμε από όλους τους συμμετέχοντες να έχουν έρθει στις 17:15. Από τo Λιμάνι, θα περπατήσουμε σε μία γραμμή, ο ένας πίσω από τον άλλο, κατά μήκος της παραλίας, μέχρι τον Λευκό Πύργο.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ:

Παρακαλούμε ντυθείτε στα μαύρα. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε να κουβαλάτε σακίδιο πλάτης, έτσι ώστε οι περαστικοί να μπορούν να δουν το μπλουζάκι της Α21. Σε περίπτωση που έχει κρύο, κατά προτίμηση φορέστε μαύρη μακρυμάνικη μπλούζα μέσα από το μπλουζάκι της Α21. Αν δεν προλάβατε τις παραγγελίες, μπορείτε να συμμετέχετε φορώντας ένα απλό μαύρο μπλουζάκι.

Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης

Οι κατάρες απλών πολιτών για τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης όταν π.χ. βλέπουν ένα δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση, θα μπορούσαν να αλλάξουν την ροή τής πολιτικής μιας χώρας; Θα καρφώνατε ένα καρφί ως εκεί που επιτρέπει το ύψος σας σε έναν σταυρό; Θα μπαίνατε στο διαμέρισμα ενός αγνώστου ή σε ένα δωμάτιο φοιτητή για να ακούσετε την ιστορία τους; Κι αν θέλετε να δραπετεύσετε από μια βαρετή οικογενειακή ή κοινωνική μάζωξη, έχετε ποτέ σκεφτεί μεθόδους «απόδρασης»;

Αν μπήκατε στον πειρασμό να δώσετε έστω και μία θετική απάντηση, τότε έχετε κάθε λόγο να παρακολουθήσετε το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, μέρος του κεντρικού προγράμματος της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στην πόλη από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου 2017, αναδεικνύοντας ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την τέχνη μέσα από μια εμπειρική και συμμετοχική πρακτική.

Καλλιτέχνες και ομάδες από έξι χώρες είναι παρόντες μέσα από τη δουλειά τους στο φεστιβάλ κι ακολουθώντας το σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης που θέτει στον πυρήνα της την έννοια του ‘σπιτιού’, θα διερευνήσουν πώς οι καθιερωμένες έννοιες και αξίες έχουν τροποποιηθεί, καθώς βίαια έχουν προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα μεταβαλλόμενων συνθηκών ζωής, οραμάτων και προσδοκιών, προτείνοντας νέες θεωρήσεις οικειότητας και συνύπαρξης. Ειδικό αφιέρωμα στην Ana Mendieta την εικαστικό που διεκδικεί εμβληματική θέση στη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, φιλοξενείται ήδη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, έως τις 14 Ιανουαρίου 2018.

Παρασκευή Φρασιόλα
‘The Escaping Artist’
14 Οκτωβρίου / 10:00-18:00, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι)

Πόσες φορές λαχταρήσατε να δραπετεύσετε από μια οικογενειακή συνάντηση ή ένα meeting, να είχατε φύγει π.χ. με ένα μαγικό χαλί; Πόσες φορές ευχηθήκατε να μην είσαστε παρόντες σε κάποιες περιστάσεις; Η Παρασκευή Φρασιόλα, με την εικαστική της δράση, επιχειρεί να εφαρμόσει ποικίλες στρατηγικές και πρακτικές απολαυστικής απόδρασης, χρήσιμες και κατατοπιστικές σε όλους μας, για κάθε περίσταση στην οποία η απόδραση φαντάζει ως η μόνη λύση σωτηρίας.

Filippo Berta
‘Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν ημών/ In our Image and Likeness’
15 Οκτωβρίου / 20:00, UBERNTOYZ (Δαναΐδων & Σφέτσιου)

O γνωστός για τις συμμετοχικές του περφόρμανς Filippo Berta προσφέρει μια ομαδική θρησκευτική και οικογενειακή κίνηση ως το τελικό εικαστικό έργο στο οποίο η συλλογικότητα και η συνεκτικότητα της θρησκείας ξεφεύγει από τα στενά όρια των θεσμών και πραγματοποιείται σε ουδέτερο χώρο, ο οποίος μετατρέπεται σε οικείο. Και προσκαλεί τους θεατές να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη με κύριο άξονα του έναν Εσταυρωμένο, καρφιά και σφυριά. Από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου θα εκτίθεται στον χώρο η βιντεοεγκατάσταση που θα έχει προκύψει από την παραπάνω περφόρμανς. (Τρίτη-Κυριακή: 13:00-21:00). Με την στήριξη της γκαλερί Massimo De Luca, Μέστρε, Βενετία.

MμF7: Όταν η Ελλάδα εξάγει πολιτισμό

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου δεκαπέντε πόλεις θα έχουν την ευκαιρία να εκμηδενίσουν για λίγο τα χιλιόμετρα και τις διαφορές τους για να απολαύσουν μαζί φρέσκο ελληνικό “μικρό” κινηματογράφο.

Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους φέτος στην έβδομη πλέον χρονιά του, προβάλλει δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους την ίδια ημέρα και ώρα σε έντεκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας και τέσσερις του εξωτερικού προς αναζήτηση της «αγαπημένης» ταινίας του κοινού.

Συνταγή επιτυχίας κ πόλο έλξης του φεστιβάλ αποτελούν σαφώς οι απευθείας συνδέσεις κι η ταυτόχρονη ψηφοφορία του κοινού, οι οποίες εκτός από το να προσφέρουν ψυχαγωγία, στήνουν ζωντανά έναν άμεσο κινηματογραφικό διάλογο μεταξύ του ετερόκλητου κοινού του.

Το Micro μ επιπλέον της αιγίδας του υπουργείου Πολιτισμού, υπό την οποία τελείται για δεύτερη συνεχή χρονιά και της στήριξης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φέτος εγκαινιάζει δυο ακόμη σημαντικές συνεργασίες: η μία είναι με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου και θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση της Αθήνας και η δεύτερη με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που θεσμικά στηρίζει τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό και θα φιλοξενήσει το Micro μ στα Παραρτήματά του, στην Αλεξάνδρεια, το Βερολίνο, και την Οδησσό.

Οι διοργανωτές, πιστοί στο στόχο τους να προσφέρουν στην τέχνη, επιστρέφουν στους δημιουργούς την αγάπη του κοινού για τον κινηματογράφο μετατρέποντας την, σε έμπρακτη στήριξη. Τα βραβεία αφορούν τις επόμενες ταινίες των νικητών κι είναι προσφορά των εταιριών RGB studios, BLK και VideoPress αξίας 3,000 ευρώ.

Info:

Θεσσαλονίκη Cine Βακούρα Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη

Ημέρα: Σάββατο 14 Οκτωβρίου
Ώρα: 19:00 ώρα Ελλάδος
Γενική Είσοδος 7 € / Προπώληση 6€ viva.gr

Ουράνιον Λόγον-Από το Πάθος στην Εξιλέωση

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, παρουσιάζει την παράσταση με τίτλο Ουράνιον Λόγον-Από το Πάθος στην Εξιλέωση, μία μουσικοθεατρική περιπατητική παράσταση η οποία θα παρουσιαστεί στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, την Παρασκευή 13, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στις 20.30.

Πρόκειται για μία καλλιτεχνική συνάντηση της Αλίκης Δουρμάζερ, σκηνοθέτη του Present Being Ensemble σωματικού θεάτρου, του κιθαρίστα Θανάση Γκαμαράζη και του κρουστού Κώστα Αναστασιάδη που σχεδιάστηκε ειδικά για τους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου. Εμπνεόμενοι από τα εκθέματα και την ατμόσφαιρα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνάντηση με το ποιητικό έργο ‘Ωδαί’ του Ανδρέα Κάλβου, την ‘Ασκητική’ του Καζαντζάκη και τον ‘Δύστηνο Άγγελο’ του Χ. Μίλλερ, συνθέτουν μία μουσικοθεατρική διαδρομή με άξονες τη Γέννηση - Φώτιση - Θάνατο - Αναγέννηση στην ατομική και στη συλλογική πορεία του ανθρώπου.

Μία site – specific θεατρική performance αποτελούμενη από κινησιολογική δράση, ζωντανή μουσική, τραγούδια a capella και ερμηνευμένο λόγο που μας οδηγεί σε ένα θεατρικό ταξίδι μέσα από τις φάσεις της μεταμόρφωσης του πνεύματος του ανθρώπου στην προσπάθεια ανέλιξής του προς την Εξιλέωση.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 6944298946 (κα Λαμπροπούλου, 18.00-20.00)

6ος Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος

O 6ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης θα δώσει για άλλη μια χρονιά ξεχωριστό χρώμα στο κέντρο της πόλης, αποτελώντας μοναδική εμπειρία ζωής για χιλιάδες δρομείς, που αναμένεται να δημιουργήσουν και φέτος εντυπωσιακή ατμόσφαιρα και νέο ρεκόρ συμμετοχών! Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, με τη δύση του ήλιου, οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης θα πλημμυρίσουν από κόσμο κάθε ηλικίας, που θα στείλει μήνυμα άθλησης, χαράς και ζωής με την συμμετοχή του στη μεγαλύτερη νυχτερινή εκδήλωση της χώρας!

Παράλληλα, οι φίλαθλοι θα απολαύσουν το υψηλό επίπεδο θεάματος και ανταγωνισμού των πολλών σπουδαίων Ελλήνων και ξένων δρομέων, που θα τιμήσουν τη διοργάνωση με την παρουσία τους.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 18:45) με αφετηρία επί της οδού Ναυάρχου Κουντουριώτου (αρχή παραλιακής Λεωφόρου Νίκης) και τερματισμό στον Λευκό Πύργο, καθώς και τον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (ώρα έναρξης 21:15), με αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και τερματισμό επίσης στον Λευκό Πύργο.

Info:

Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 18:30
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ναυάρχου Κουντουριώτου 10-12

Ιστορίες για τον Φραγκομαχαλά

Μια θρυλική οικογένεια, ένας αρχιτέκτονας που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην πόλη, ένα ρολόι που δείχνει πάντα 23:07. Παρέα με παιδιά 8- 12 ετών ο Κωστής Ζαφειράκης μοιράζεται ιστορίες από την πιο αγαπημένη γωνιά του κέντρου, τον Φραγκομαχαλά. Κατά τη διάρκεια της δίωρης διαδρομής γεύονται εδέσματα που τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μαθαίνουν την ιστορία πίσω από αυτά, συναντούν ανθρώπους της περιοχής, επισκέπτονται κτήρια χωρίς τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε την Θεσσαλονίκη και ανακαλύπτουν αφηγήσεις και θρύλους που έχουν συνδεθεί μαζί τους.

Info:

Thessaloniki Walking Tours

Σάββατο 14 Οκτωβρίου

Σημείο Συνάντησης: κάτω απο το ρολόι της στοάς Μαλακοπής, Ώρα: 11.00
Προυπόθεση: τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται
Συμμετοχή: 8 ευρώ (οι συνοδοί συμμετέχουν χωρίς χρέωση).
Πληροφορίες και κρατήσεις: [email protected] 6978186900-1

Γαλλική εβδομάδα γεύσεων

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Εβδομάδας των γεύσεων», που φέτος εορτάζει την 28η επέτειό της, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και οι συνεργάτες του διοργανώνουν και σας προσκαλούν σε πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους, με θέμα τη γευστική απόλαυση και την ισορροπημένη διατροφή.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ- ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ «ΜΑΡΜΙΤΑ»
Μητροπόλεως 53 – 7 ος όρ., Τηλ. 2310278027

Μαγειρεύω «α λα γαλλικά» στο σπίτι, είναι εφικτό!

Το εργαστήρι μαγειρικής «Μαρμίτα» μας προτείνει τρία μαθήματα χαμηλού κόστους, για να μας αποδείξει ότι η γαλλική κουζίνα είναι προσιτή. Η σεφ και δημιουργός της «Μαρμίτας», Σμαράγδα Μακρή, θα μυήσει σε πιάτα και σπεσιαλιτέ « à lafrançaise » μικρούς και μεγάλους!

Σάββατο 15 Οκτωβρίου, 17:00-18:30, εργαστήριο για παιδιά από 8 έως 14 ετών

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει γευστική δοκιμή και παρέχει βεβαίωση παρακολούθησης.

«Αόρατος Κόσμος» στην Πολιτεία Θεάτρου

Η Πολιτεία Θεάτρου παρουσιάζει την ξεκαρδιστική κωμωδία «Αόρατος Κόσμος» –σε μετάφραση και διασκευή Μαρίας Μπαλτατζή- η οποία είναι εμπνευσμένη από το Βlithe Spirit (Πονηρό Πνεύμα) του κορυφαίου Άγγλου κωμωδιογράφου Νόελ Πηρς Κάουαρντ (1899-1973).
Ο μυθιστοριογράφος και χήρος Τομ Κοντομάιν, παντρεμένος με τη Ρουθ, καλεί για πνευματιστική συγκέντρωση στο σπίτι του την Μαντάμ Αρκάτι, ένα εκκεντρικό μέντιουμ, με σκοπό να συγκεντρώσει υλικό για το επόμενο βιβλίο του. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, και εξαιτίας αυτής της συγκέντρωσης, εμφανίζεται και εγκαθίσταται στο σπίτι του ζευγαριού το ενοχλητικό και παιχνιδιάρικα πειρακτικό φάντασμα της πρώτης του γυναίκας, της Ελβίρας.

Η Ελβίρα κάνει ότι μπορεί για να χαλάσει το γάμο του Τομ με τη Ρουθ, η οποία δεν μπορεί ούτε να δει, ούτε να ακούσει την Ελβίρα. Θεωρεί, λοιπόν, ότι ο Τομ έχει παραισθήσεις. Βήμα-βήμα η ζωή της Ρουθ γίνεται αφόρητη λόγω της συνεχούς παρουσίας και ανάμιξης της Ελβίρας στη σχέση της με τον Τομ. Και η Μαντάμ Αρκάτι, καλείται να καταφέρει να στείλει πίσω, στον άλλο κόσμο, το φάντασμα της Ελβίρας. Και τότε, συμβαίνει κάτι το απρόσμενο… κάτι το συνταρακτικό… που προκαλεί με τη σειρά του κάτι το απίστευτα απίθανο, συγκλονιστικό και… Η συνέχεια στη Σκηνή της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ!

Info:

Πολιτεία Θεάτρου, Ολύμπου 88 (Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά)-Θεσσαλονίκη

Κάθε Σάββατο από 7 Οκτωβρίου έως και 16 Δεκεμβρίου (11 παραστάσεις)

Παράσταση: 21.00 Διάρκεια: 120΄ (με 2 διαλείμματα)

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (με ποτό) Φοιτ/κό-Ανέργων: 7 ευρώ

«Ο κουμπωμένος» στο Θέατρο Άρατος

Το Θέατρο Άρατος παρουσιάζει την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος».

Ο Γιώργος (αρχιτέκτονας & εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα), η γυναίκα του Μαρία και η κόρη τους, ένα απίστευτο αγοροκόριτσο, υποδέχονται στο σπίτι τους τον επιστήθιο φίλο Κυριάκο, καθηγητή Θεολογίας. Ο Κυριάκος κατεβαίνει από το χωριό όπου διδάσκει, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Έτσι γεννάται η ιδέα να παντρέψουν τον Κυριάκο με την Βέτα, την ξαδέρφη που μένει δίπλα. Απλά θα πρέπει να του την «σερβίρουν» όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά όπως αυτός θα ήθελε να είναι. Έτσι το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και πηγαίνει καλά, μέχρι όμως τη στιγμή που εμφανίζεται ξαφνικά ο… θείος από το χωριό!

Info:

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ, Μοσκώφ 12 με Φράγκων

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή,
από Παρασκευή 13 Οκτωβρίου μέχρι και Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο)

Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6977 767 015 & 6944 962 881

"Οικογενειακή γιορτή" (Festen) στο φουαγιέ της ΕΜΣ

Η «Oικογενειακή Γιορτή» (Festen) σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, η παράσταση που καθήλωσε τη θεατρική Θεσσαλονίκη, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα - στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και οι 5 παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out - επιστρέφει δυναμικά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.

Μια οικογενειακή γιορτή γίνεται αφορμή να διαταραχτεί η επίπλαστη αρμονία που για χρόνια επικρατούσε μέσα στο σπίτι της οικογένειας Χάνσεν. Τιμώμενο πρόσωπο είναι ο πατέρας, ο Χέλγκε, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του και στενούς φίλους. Τα καλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας αποκαλύπτονται, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να συγκλονίζουν κανέναν. Η γιορτή συνεχίζεται κανονικά – το γλέντι δε σταματάει. O καλοκουρδισμένος μεγαλοαστικός μηχανισμός αντιστέκεται.

Τον Χέλγκε Χάνσεν ερμηνεύει ο Βασίλης Σπυρόπουλος και τον Κρίστιαν Χάνσεν ο Χρίστος Στυλιανού.

H παράσταση «Οικογενειακή Γιορτή» (Festen) είναι ακατάλληλη.

Info:

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

Ο άνδρας με την πουά γραβάτα

Tο έργο διαδραματίζεται μέσα στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν την ώρα που αυτοκτονεί. Τι μπορεί να έχει στο μυαλό του κάποιος που εν τέλει παίρνει την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του;

Με τη βοήθεια της φαντασίας του δημιουργεί έναν κόσμο δικό του, οικείο, επινοώντας ακόμη και πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν, για να ξεχάσει το τι έκανε ή ίσως για να βοηθήσει τον εαυτό του να αποφασίσει ότι το τέλος του ήρθε επειδή το αποφάσισε ο ίδιος.

Όλα αυτά μας παρουσιάζονται με έναν κωμικοτραγικό τρόπο, μια γλυκόπικρη ωδή στις χαρές και τα βάσανα του Ιάκωβου. Ή μήπως του καθένα;

Ψάχνοντας την απόλυτη ευτυχία μέχρι και τα τελευταία 40 μέτρα της σύγκρουσης του, ο Ιάκωβος Λέδερμαν αναθεωρεί και πράττει.

Τι συμβαίνει αλήθεια στο μυαλό αυτού που αυτοκτονεί;

Τι συμβαίνει στο μυαλό αυτού που πέφτει στο κενό;

Τι να σκέφτεται, άραγε, ο Ιάκωβος Λέδερμαν;

Info:

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Θεμιστοκλή Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή – Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.30

Τιμή εισιτηρίου : 12 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητές, άνεργοι): 8 ευρώ, Ατέλειες – ΑμεΑ: 5 ευρώ

Θεατρικό Φθινόπωρο στο Δήμο Θέρμης

Θεατρικό Φθινόπωρο στο Δήμο Θέρμης, μια θεατρική συνάντηση με παραστάσεις - παραγωγές των ομάδων θεάτρου της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ καθώς και τη συμμετοχή θεατρικών παραστάσεων από νέες ομάδες της Θεσσαλονίκης.
Στοχεύει στην καθιέρωση σε ετήσια βάση ενός θεσμού, που θα συμβάλλει στη θεατρική παιδεία με απώτερο σκοπό, να δώσει την ευκαιρία σε θεατρικούς δημιουργούς, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Σάββατο 14 & Κυριακή 15

«Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεντώ
Θεατρική Ομάδα Κ.Π. Σουρωτής

Λίγα λόγια:

Η κωμωδία "Ράφτης Κυριών" είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ζωρζ Φεντώ. Ίντριγκες και αλήθειες που καταλήγουν σε κατά συνθήκη ψέματα. Ένας γιατρός της υψηλής κοινωνίας, μια αποτυχημένη απόπειρα απιστίας, μια πεθερά κι ένα ραφτάδικο είναι μερικά από τα στοιχεία που με μεγάλη μαεστρία ο συγγραφέας συνθέτει τη συζυγική αυτή φάρσα που οδηγεί σε αλλεπάλληλες κωμικές καταστάσεις! Ο Ζεράρ Μουλινό, είναι γιατρός και παντρε¬μένος με την Υβόν. Έχει μια εξωσυζυγική σχέση με τη Σουζάν. Νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο, με σκοπό να γίνει η ερωτική τους φωλίτσα. Η Σουζάν είναι παντρεμένη με τον Ανατόλ. Ο Ανατόλ απατά τη σύζυ¬γό του με τη Ροζ, η οποία είναι γυναίκα του Φελίξ, ο οποίος είναι φίλος του Μουλινό. Η πεθερά του γιατρού, το αντιβιοτικό των νιόπαντρων ζευγαριών, κυρία Εγκρεβίλ, και η κόρη της Υβόν προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Παίζουν:

Ζωή Σαμαρά, Βιργινία Τσομπανίδου, Οδυσσέας Χριστοφορίδης, Γιώργος Μυτίνης, Στέφανος Κόντος, Αναστασία Τσολάκη, Γιάννης Χριστοφορίδης, Κωνσταντίνα Συγκούνα.

Info:

Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, Ώρα έναρξης παραστάσεων 20:00

Εξορκισμός

«Είθε ο Άγιος Σταυρός να είναι το Φως μου.
Ας μη με καθοδηγεί ο δράκοντας
Ύπαγε οπίσω Σατανά
Μην με ωθείς στον πειρασμό ποτέ με μάταια πράγματα
Αυτό που μου προσφέρεις είναι το κακό
Πιες εσύ το δηλητήριο».

Διαταραχή προσωπικότητας; Θεϊκή παρέμβαση; Διανοητική ασθένεια; Ψυχική διαταραχή; Δαιμονική κατοχή; Ψυχοπαθολογία; Σχιζοφρένεια;
Κανείς ποτέ δεν θα μάθει…

Αν πιστεύεις, θα τρομάξεις
Αν δεν πιστεύεις θα αναρωτηθείς.

Info:

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
Μπενσουσάν Χαν Εδέσσης 6 (‘Ανω Λαδάδικα)
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας ο αριθμός των θεατών δεν ξεπερνά τα 30 άτομα.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6936536383
Γενική είσοδος: 10 ευρώ- Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 18 ετών

"Το Τέλος του Παιχνιδιού"

Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις τον περασμένο Μάιο, το εμβληματικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Θεάτρου Τ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Δημήτρη Ναζίρη και Έφη Σταμούλη στους κεντρικούς ρόλους.

Στο έργο ο Χαμ, αφέντης και εξουσιαστής, ζει το δικό του τέλος του κόσμου με μόνη συντροφιά τον υπηρέτη του Κλοβ και τους δύο γέρους γονείς του, Ναγκ και Νελ. Τυφλός και καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα, ο Χαμ βασανίζει τον Κλοβ, ο οποίος δεν μπορεί να καθίσει. Ο Κλοβ, παρότι μισεί τον Χαμ, διστάζει ή φοβάται να τον εγκαταλείψει.

Οι γονείς του Χαμ, Ναγκ και Νελ, είναι παράλυτοι και κατοικούν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες, από όπου βγάζουν κατά διαστήματα το κεφάλι τους, ως ένδειξη ότι είναι ακόμα ζωντανοί. Η σχέση του Χαμ μαζί τους, μια σχέση που χαρακτηρίζεται από κυνισμό και βαναυσότητα.

Όπως και στο «Περιμένοντας τον Γκοντό», έτσι και στο «Τέλος του Παιχνιδιού», οι ήρωες του Μπέκετ αναμένουν. Στο πρώτο αναμένουν την ελπίδα. Στο δεύτερο αναμένουν τον θάνατο, το οριστικό τέλος. Τελειώνει, όμως, το παιχνίδι; Τελειώνει ή συνεχίζεται αενάως;

Γραμμένο το 1956, λίγα χρόνια μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, το «Τέλος του Παιχνιδιού» καταγράφει τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πορεία της κατάπτωσης του ανθρώπου, με το χαρακτηριστικό, ανελέητο χιούμορ του Μπέκετ που εκφράζεται καθαρά μέσα από τα λόγια της Νελ: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από τη δυστυχία».

Ιnfo:

Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 19:00 και Δευτέρα στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων: 12€ & 8€ (φοιτητικό & ανέργων)
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

"Η Αυλή των Θαυμάτων" στη Μονή Λαζαριστών

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).

Μετά από 14 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ο Κώστας Τσιάνος, επιστρέφει στο ΚΘΒΕ για να σκηνοθετήσει το έργο σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

«Η Αυλή των θαυμάτων βασίζεται στην έλλειψη σταθερότητας και σιγουριάς, που χαρακτηρίζει τη ζωή του Έλληνα. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν κι η συνηθισμένη λαχτάρα του Ρωμιού είναι να στεριώσει κάπου, να σιγουρέψει κάτι», σημειώνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην πρώτη ιστορική παρουσίαση του έργου το 1957, από τo Θέατρο Τέχνης.

Ένα έργο που παραμένει, 60 χρόνια μετά, διαχρονικό ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ με νέα τραγούδια σε μουσική σύνθεση του Διονύση Τσακνή και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέλη της δεκαετίας του 1950. Σε μια αυλή, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, διασταυρώνονται ένας γέρος πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία που φορτωμένος τα στρώματά του σκαρφαλώνει στο ταρατσάκι του, η γυναίκα του που με μια φέτα ψωμί στο χέρι καλεί τον χαμένο εγγονό της, μια χήρα, ένας ονειροπόλος, ένα αντρόγυνο που άλλοτε χαϊδολογιέται και άλλοτε μαλλιοτραβιέται ενώ σχεδιάζει να φύγει στην Αυστραλία, μια συνοικιακή καλλονή που ελπίζει να γίνει σταρ του σινεμά, ένας «μοιραίος» υδραυλικός. Σε αυτόν τον μικρό χώρο κατοικεί ολόκληρη η Ελλάδα. Λίγο πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα, μια ερώτηση αναδύεται: τι βιώνουμε, τελικά, ένα μίζερο αδιέξοδο ή ένα θαύμα;

Στο ρόλο της Αννετώς η Σοφία Καλεμκερίδου και του Ιορδάνη ο Δημήτρης Κολοβός.

Info:

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:

Κανονικό εισιτήριο: 13 € (Θέσεις πλατείας)
Κανονικό εισιτήριο: 10 € (Θέσεις εξώστη)
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 € (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 € (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

"Τα τελευταία φεγγάρια" του Φούριο Μπορντόν

Δέκα χρόνια μετά την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική του επιτυχία με τον «Μαρξ στο Σόχο» του Χάουαρντ Ζιν, ο Άγγελος Αντωνόπουλος επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» στην Θεσσαλονίκη με «Τα τελευταία φεγγάρια» του Φούριο Μπορντόν, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Το βραβευμένο, σκληρό και ταυτόχρονα αστείο και τρυφερό έργο του Φούριο Μπορντόν «Τα τελευταία φεγγάρια» , που ανεβαίνει για τρίτη χρονιά , ξεκινάει το ταξίδι του από την Θεσσαλονίκη για τέσσερις παραστάσεις για να καταλήξει στην Αθήνα, στο Θέατρο Άλμα από τις 23 Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται για ένα μικρό αριστούργημα που ανακηρύχθηκε «Θεατρικό κείμενο της χρονιάς» στην Ιταλία το 1993 και που αποτέλεσε το «ρέκβιεμ» του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι, καθώς σάρωσε τα βραβεία την περίοδο 1994-5.

Ένας ηλικιωμένος καθηγητής ετοιμάζει την βαλίτσα του. Πρόκειται πολύ σύντομα να εγκαταλείψει το σπίτι του γιού του, που τον φιλοξενεί, γιατί τα εγγόνια του μεγαλώνουν και δεν υπάρχει πλέον χώρος γι αυτόν. Θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε έναν οίκο ευγηρίας.

Είναι η ώρα του αποχωρισμού και του τελικού απολογισμού. Ο ήρωας μας φορτωμένος με το βάρος όσων ειπώθηκαν, και κυρίως όσων δεν ειπώθηκαν, άλλοτε πικρός και είρων και άλλοτε στοργικός και τρυφερός, μοιράζεται τα αληθινά του συναισθήματα μόνο με το φάντασμα της γυναίκας του, που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια και πέρασε νέα στην λήθη.

Info:

Παραστάσεις: Σάββατο 14.10 ώρα 21.00 και Κυριακή 15.10 ώρα 20.00
Τιμές εισιτηρίων 15,10
Προπώληση εισιτηρίων στο www.viva.gr
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ¨Μελίνα Μερκούρη¨ , Μεταμορφώσεως 7-9 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, τηλέφωνο 2310458591.

Η ώρα του Διαβόλου

Η ανατρεπτική ομάδα της Dada – Art, ο εκκεντρικός σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος και η εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. (θέατρα Μακεδονίας), μεταφέρουν για δεύτερη σεζόν στο θέατρο Αριστοτέλειον, το τολμηρό κείμενο του Πεσσόα, σε μία παράσταση γεμάτη εντάσεις και ανατροπές.

Ο Γιώργος Χρανιώτης ως Διάβολος και η Ευγενία Σαμαρά (που αναλαμβάνει στο νέο ανέβασμα το ρόλο της Μαρίας), «ορκίζονται» στον έρωτα, στο πάθος και στην αμφισβήτηση κάθε νόμου. Στη δεύτερη αυτή σεζόν της παράστασης, οι συντελεστές δίνουν μία νέα δυναμική στο έργο. Ανανεωμένη σκηνοθεσία, νέα visuals και φωτισμοί, πάντα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ομάδας.

Το 1989 έρχεται στο φως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κείμενα του σπουδαίου Πορτογάλου λογοτέχνη Φερνάντο Πεσσόα. Αποδίδεται στα νεανικά του χρόνια και πραγματεύεται ένα από τα αγαπημένα του θέματα: Τη σχέση του διαβόλου με τον κόσμο. Τί συμβολίζει αυτός ο παράξενος άντρας σε αυτήν την «ώρα» της συνάντησής του με τη Μαρία; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια; Και ποια πραγματικά είναι αυτή η αλήθεια; Αν υπάρχει Θεός και Διάβολος είναι πράγματι εχθροί ή συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον; Πώς ένα τέτοιο ιδιαίτερο ζευγάρι, ο Διάβολος και η Μαρία του, αγγίζουν ιερά και ανίερα θέματα προτού πλησιάσουν ο ένας τον άλλον;

Info:

Θέατρο Αριστοτέλειον – Εθνικής Αμύνης 2
Παραστάσεις: Τετάρτη – Κυριακή στις 21:30 (μόνο για 10 παραστάσεις)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)

Η ιστορία του ελληνικού έθνους – αλλιώς

Ο Σίλας Σεραφείμ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για την καινούρια του παράσταση, «Η Ιστορία του ελληνικού Έθνους – Αλλιώς» από 6 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον.

Η ιστορία είναι χρήσιμη, επειδή βλέποντας κανείς το παρελθόν, μπορεί να διαβάσει το μέλλον. Μόνη προϋπόθεση, η αλήθεια των γεγονότων.

Γνωρίζετε:

-Ότι η ιστορία του ελληνικού έθνους, ξεκινάει με τη δημιουργία του κόσμου;
-Ότι στην Αρχαία Ελλάδα, κάπνιζαν μπάφους;
-Πως ο Μεγαλέξανδρος, δεν ήταν Μακεδόνας;
-Ότι η πρώτη πορνοστάρ στον κόσμο, ήταν μια αυτοκράτειρα του Βυζαντίου;
-Η επανάσταση του 1821, δεν είχε σκοπό την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους;
-Τη σχέση του Πολύδωρα και του Ζουράρι με το 1901 και το 1903;
-Από ποιον πραγματικά ειπώθηκε το ΟΧΙ το 1940, στους Ιταλούς και τους Γερμανούς;
-Πότε ο στρατός, αντικατέστησε τα άρβυλα με αθλητικά παπούτσια του τένις;
-Ότι ο χειρότερος εχθρός του Έλληνα ειν’ ο εαυτός του;
-Πως το μόνο που μαθαίνουμε απ’ την Ιστορία, είναι ότι επαναλαμβάνεται;
-Ότι ο Τσίπρας, δεν έχει κάνει τίποτα που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, επανειλημμένως;

Είπε ο Μαρξ με το διάσημο ρητό του:

«Όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα».

Σας διαβεβαιώνω προσωπικά, ότι επαναλαμβάνεται και σαν stand-up comedy.

Info:

Θέατρο Αθήναιον – Βασιλίσσης Όλγας 35
Τηλέφωνο| 2310 832 060
Ημέρες και ώρες παραστάσεων | Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30
Παραστάσεις: Σαβ. 14/10 στη μικρή σκηνή
Παρ. 20/10 – Σαβ. 21/10 & Παρ. 27/10 – Σαβ. 28/10 στην κεντρική σκηνή
Εισιτήρια |10 ευρώ

52Δ - «Αλέξανδρος Ιόλας» στο ΜΜΣΤ

Στο πλαίσιο των Δημητρίων, θα παρουσιαστεί ο «Αλέξανδρος Ιόλας» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, έργο βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη. Μετά τις sold out παραστάσεις στη Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το θεατρικό έργο «ALEXANDROS IOLAS» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, φιλοξενείται στον εμβληματικό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 52ων Δημητρίων, τιμώντας τα 30 χρόνια από το θάνατο του Ιόλα.

Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Αλέξανδρος Ιόλας», η θεατρική παράσταση «ALEXANDROS IOLAS», σε μια επετειακή εκδοχή της, καθώς έρχεται 30 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου μαικήνα της τέχνης, θα επιχειρήσει να ταξιδέψει τους θεατές στη σουρεαλιστική ζωή του ανθρώπου που έζησε σαν ήρωας παραμυθιού και έφυγε σαν ήρωας αρχαίας τραγωδίας.

Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική επιμέλεια του έργου, ενώ πρωταγωνιστεί στον ρόλο του Αλέξανδρου Ιόλα. Η παράσταση διαπερνά όλη τη ζωή, από τα παιδικά χρόνια στην Αλεξάνδρεια μέχρι τις τελευταίες δραματικές στιγμές ενός ανθρώπου που γνώρισε τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής του, γεύτηκε ακόρεστα τέχνη και αγάπη, ωστόσο έσβησε μόνος: «Ακόμα και τα αγάλματα έχουν φύγει».

Ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης υπογραμμίζει: «Η αγάπη για την τέχνη μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Το πάθος της δημιουργίας. Αυτό πίστευε ο Ιόλας και αυτό επιχειρεί να κάνει αυτή η παράσταση. Ο Χριστόφορος Αντωνιάδης ερμηνεύει με πάθος, φλέγεται εσωτερικά, βιώνει με αλήθεια την κάθε στιγμή και καταφέρνει να κάνει τα πρόσωπα των θεατών να κλάψουν, να γελάσουν, να ονειρευτούν. Γιατί ίσως τελικά αυτό είναι το θέατρο. Να ζεις τα πάθη άλλων ανθρώπων χωρίς να χρειάζεται να πληρώσεις το τίμημα…»

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Κανελάκη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Ειρήνη Τσιαούση (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Λάχεσις) , Νατάσσα Κωνσταντινίδου (Θεοδώρα Ρούσβελτ)

Info:

«Αλέξανδρος Ιόλας» του Χριστόφορου Αντωνιάδη
Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ. στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
Τιμή 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο.

The Met: Live in HD : «Ο Μαγικός Αυλός» στο Μέγαρο Μουσικής

Μετά από μία πολύ επιτυχημένη σεζόν, ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, παρουσιάζει για 7η συνεχόμενη χρονιά, το βραβευμένο πρόγραμμα “The Met: Live in HD” της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, φέρνοντας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας όπερας σε ζωντανή μετάδοση. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

The Met: Live in HD: «Ο Μαγικός Αυλός» του WOLFGANG AMADEUS MOZART
Όπερα σε δύο πράξεις σε λιμπρέτο του Emanuel Schikaneder
Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους- [Η προβολή διαρκεί περίπου 2 ώρες]

Ορχήστρα της ΜΕΤ- Μουσική Διεύθυνση James Levine

Ο επίτιμος μαέστρος της Met, James Levine διευθύνει την παραγωγή της βραβευμένης με Tony Award, Julie Taymor στο αριστούργημα του, «Ο Μαγικός Αυλός».
Η Golda Schultz, κάνει το ντεμπούτο της στη Met ως Παμίνα, με την Kathryn Lewek στο ρόλο της Β

Keywords
θεσσαλονικη, μπορειτε, τελος του κοσμου, Μιχάλης Κακογιάννης, το φως, ιακωβος καμπανελλης, χάουαρντ ζιν, θεατρο, freedom, coffee, προσφορες, ψηφοφορία, κεθεα, ιθακη, info, γιου, αθηνα, κρητη, τηλ, λύση, μπρεχτ, αυλαια, χανθ, εταιρεία, νέα, ana, δραση, ημών, image, ελλαδα, προβάλλει, studios, cine, viva, ensemble, site, performance, συμμετοχή, σεφ, βεβαίωση, μετάφραση, τομ, εμσ, κυριακη, ωδή, αμεα, ροζ, σαμαρας, φως, νελ, κθβε, σταρ, μαρξ, art, θεα, στρατος, τσιπρας, live, αντεννα, metropolitan, opera, κυπρος, amadeus, mozart, james, award, κινηση στους δρομους, ΔΕΘ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, ψωμι συνταγη, σχολεια, υπουργειο δικαιοσυνης, madwalk, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, χρανιωτης, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, αποτελεσματα, μετάφραση, ωδή, χωρες, το θεμα, αθλητικα, αθλητικα παπουτσια, αμεα, αντεννα, αυστραλια, αυτοκινητο, αυλαια, βενετια, βερολινο, βημα, γλυκα, γυναικα, γωνια, γωνιες, διατροφη, δουλεια, δωρεαν, εβδομη, εμπορικη, θεμα, θησεας, ιθακη, ιταλια, κεθεα, κθβε, ληθη, μητερα, μουσικη, μωρο, νελ, πλαισιο, προγραμμα, ραδιο, σεφ, σινεμα, σταρ, σωκρατης, ταινιες, τηλεοραση, τηλεφωνο, τραγουδια, υψος, φεστιβαλ αθηνων, φως, ψεματα, ψωμι, ωρα, james, opera, αγαπη, αθηναιον, αναγεννηση, αξονες, απιστευτο, απιστευτα, απλα, αρμονια, αρχαια, αρβυλα, ασια, ατμοσφαιρα, αφορμη, βεβαίωση, βετα, βιλα, βιργινια, βιβλιο, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, γαλλικο ινστιτουτο, γεγονοτα, γειτονια, γελιο, γινει, γινεται, γιου, γιωργος χρανιωτης, γλεντι, γνωριμια, γονεις, γοργονες, γρηγορης, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, δειχνει, δωσει, δυναμικο, εαυτος, ευγενια σαμαρα, ευγενια, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ευτυχια, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, ελλειψη, ελξης, ελπιδα, εβδομαδα, εμσ, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εννοια, εργα, εξι, εξιλεωση, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετων, εφυγε, εχθρος, εχθροι, τεχνη, ζαφειρακης, ζωη, ζωης, ιδεα, ιδια, ηρωες, θεα, θεος, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, εικονα, οικο, ισορροπημενη διατροφη, κακογιαννης, κειμενο, κινηση, κουζινα, κυκλος, κυρια, κοστουμια, κρατικο, κωμωδια, λύση, λογια, λογο, μαυρο, μαεστρος, μαρξ, ματια, μυθολογια, μηκος, μικρο, μονη λαζαριστων, μπρεχτ, μαρια, μυαλο, μυστικα, μονα, προβάλλει, ομαδα, παντα, οδυσσεας, οθονη, ομιλος, οικογενεια, οκτωβριος, ορια, παιδικα, παιδι, παιδια, παθος, παλαια διαθηκη, παπουτσια, παρουσιαση, πεθερα, πεμπτη, πεσσοα, πιατα, πλοια, ροζ, ροη, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρεκορ, ρολοι, ρολο, σαββατο, σεζον, συνεχεια, συντομα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σκηνες, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, σχεδιο, σχηματα, τιμη, τυφλος, τηλ, τσαι, το φως, τρια, τριτη, τομ, φετα, φεστιβαλ, φθινοπωρο, φλεμινγκ, φωλιτσα, φορα, χερι, χανθ, χάουαρντ ζιν, χηρα, χηρος, χιουμορ, χριστινα, χριστος, χρωμα, ψηφοφορία, οντα, ωρες, award, amadeus, ana, art, αρχαια ελλαδα, αυλη, cine, coffee, δημητρης, δωματιο, εφαρμογη, ελληνικα, ensemble, ερωτες, φιλοι, freedom, φουαγιε, γιορτη, ηρωας, ιακωβος, ιδιαιτερο, image, κειμενα, κληρονομος, κωνσταντινα, κωστας, κυριακη, λευκο, μεθοδος, μια φορα, mozart, metropolitan, ομαδες, ουδετερο, ο χριστος, ποιητης, θειος, ρητο, studios, σφυρια, site, σκηνη, σκηνικα, σπυροπουλος, ταξιδι, θαλασσες, υδραυλικος, θεματα, θεοι, υγειας, θησεα, υλικο, υπεροχο, viva, ζευγαρι, performance
Τυχαία Θέματα