Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Πάμε βόλτα στη Ζίτσα! (ΦΩΤΟ)

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας κρατάει εντός σπιτιού, ωστόσο, τα οινοποιεία-μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» μας καλούν σε ένα νοερό ταξίδι σε αμπελώνες, ώστε να γεμίσουμε όμορφες εικόνες και μέρη που μπορούμε να επισκεφτούμε μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα.

"Βολτάρουμε" στα αμπελοτόπια του βορρά, από τον Όλυμπο στην Πίνδο και από εκεί σε όλη τη Μακεδονία, για να καταλήξουμε έως τη Μαρώνεια στη Θράκη.

Αυτή την εβδομάδα, ο φακός πέφτει στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Zoinos Winery, στη Ζίτσα:

Η Ζίτσα βρίσκεται στην περιοχή της Ηπείρου, στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, 27 χλμ

βορειοδυτικά της πόλης, σε υψόμετρο 700 μ. με προσανατολισμό στις ακτές του Ιονίου. Το κλίμα είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, αποτέλεσμα των αέρηδων του Ιονίου που ανεβαίνουν μέσα από τα φαράγγια του Καλαμά και του Άραχθου προς το κέντρο των ορεινών όγκων. Οι βροχές έρχονται όλο τον χρόνο άφθονες εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού που είναι ξηροί.

Έτσι το έδαφος είναι κατάλληλο για την ποιοτική και σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις καλλιέργεια της Ντεμπίνας, την ποικιλία βασίλισσα της Ηπείρου, μαζί με τις δύο άλλες γηγενείς ποικιλίες το Βλάχικο και το Μπεκάρι, καθώς και αρκετές διεθνείς ποικιλίες.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας πήρε για τα κρασιά της το χαρακτηρισμό ΠΟΠ από το 1972 και περιλαμβάνει έξι κοινότητες (Ζίτσα, Πρωτόπαππας, Καρύτσα, Ληγοψιά, Κληματιά, Γαβρισιοί) με συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1700 στρέμματα.

Όλη αυτή η αμπελουργική δύναμη αντιπροσωπεύεται από τον τοπικό οινοποιητικό συνεταιρισμό Zitsa Wines - Zoinos Winery ο οποίος ευημερεί, με πρόεδρο σήμερα τον Ευάγγελο Αργύρη και μία αξιοζήλευτη ομάδα συνεργατών, μαζί με την εξαίρετη οινολόγο Ελένη Σίντου.

Τα αμπελοοινικά προϊόντα της Zoinos Winery με τη βασίλισσα Ντεμπίνα να κυριαρχεί, μας προσφέρονται σε μία εντυπωσιακή και ολοκληρωμένη γκάμα, από αφρώδεις και ημιαφρώδεις οίνους, ξηρούς λευκούς, ροζέ, ερυθρούς ακόμη και orange, μέχρι αποστάγματα, κλασικά και παλαιωμένα.

Το οινοποιείο και το μουσείο της Zoinos Winery στη Ζίτσα είναι επισκέψιμο, καθώς και το πωλητήριο στο Σταυράκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα