Οι υποψήφιοι για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο Thestival

Στις κάλπες προσέρχονται για ένα διήμερο οι δικηγόροι και στη Θεσσαλονίκη. Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Οι συνολικά 5.834 δικηγόροι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δώδεκα υποψήφιους προέδρους, με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να είναι προγραμματισμένος μία βδομάδα μετά, στις 3

και 4 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους υποψήφιων.

Η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους (1/1/18) και θα λήξει στο τέλος του 2021.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από 25 μέλη και οι υποψήφιοι πρόεδροι για να εκλεγούν σε αυτό θα πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι κάλπες που θα στηθούν ξενοδοχείο "Καψής" θα είναι δύο, μία για τους υποψήφιους προέδρους και μία για τους υποψήφιους συμβούλους.

Το Thestival.gr κάλεσε τους υποψήφιους προέδρους να καταθέσουν τις προτεραιότητες τους για τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σας τις παρουσιάζει:

Αλεξόπουλος Αθανάσιος – Τρύφωνας (Δικηγορική Συνεργασία – Ανεξάρτητοι)

Οι προσεχείς εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων, βρίσκουν τον κλάδο στη δύνη βίαιου αποπληθωρισμού και έντονης απαξίωσης του ρόλου του δικηγόρου στην κοινωνία και στην απονομή της δικαιοσύνης. Συνακόλουθα, τείνουν να συγκινούν όλο και λιγότερους συναδέλφους μας, περνούν δε σχεδόν απαρατήρητες από την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Οι Δικηγόροι Θεσσαλονίκης γυρίζουμε σελίδα σε αυτή την κατάσταση και διεκδικούμε την αποκατάσταση του κύρους του δικηγόρου ως δημόσιου λειτουργού και κεντρικού παράγοντα στην απονομή της δικαιοσύνης, μια δικαιοσύνη ανοιχτή στην κοινωνία και το δικηγόρο θεσμικό προστάτη του πολίτη και των Αρχών του Κράτους Δικαίου, ένα Σύλλογο παρεμβατικό σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά κυρίαρχα διεκδικητικό για τα προβλήματα του κλάδου και της καθημερινότητας τους. Άμεσα νοικοκυρεύουμε το Σύλλογο μας μέσα από μία διαδικασία πλήρους αναμόρφωσης, με περιστολή των δαπανών του και απόλυτη οικονομική διαφάνεια και επιδιώκουμε την ουσιαστική συμμετοχή των μελών του στα όργανα και τις αποφάσεις του.

Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και μέσω “έξυπνων εφαρμογών” κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη. Στεκόμαστε,παράλληλα, δίπλα στο νέο και ασκούμενο δικηγόρο και υποστηρίζουμε τους γονείς δικηγόρους με τη δημιουργία παιδικού-βρεφονηπιακού σταθμού. Ο σύλλογος μας, τέλος, μέσω της αναβάθμισης του θεσμού του συμβούλου υπηρεσίας δηλώνει παρών και παρεμβαίνει για όλα τα θέματα της καθημερινότητας, ανακτώντας το ρόλο του δίπλα στο δικηγόρο. Την ερχόμενη Δευτέρα εκλέγουμε αυτούς που μπορούν να υπερβαίνουν το συνδικαλισμό της μικροδιαχείρισης καιπροσκαλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουνμαζί μας σε αυτό τον αγώνα, προκειμένου το όραμά μας για το Δικηγόρο και τη Δικαιοσύνη, να γίνει πράξη.

Αντωνιάδης Νικόλαος (Σύγχρονη Δικηγορία)

Βασικές προτεραιότητες της παράταξής μας «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ» σε τοπικό επίπεδο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του Δικηγόρου στην άσκηση του επαγγέλματός του προς όφελος των πολιτών. Είναι απαράδεκτο τα γραφεία του Δικαστικού Μεγάρου να μην εξυπηρετούν τους Δικηγόρους και κατ’επέκταση τους πολίτες καθ’όλο το ωράριο λειτουργίας τους. Επίσης σε καμία σχεδόν δημόσια υπηρεσία της πόλης μας δεν εξυπηρετούνται οι Δικηγόροι για υποθέσεις πελατών τους μία ώρα επιπλέον του ωραρίου ενώ αυτό έχει θεσμοθετηθεί με υπουργική απόφαση εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια. Ο κάθε Δικηγόρος δεν έχει πρόσβαση σε όλες τις δημοσιευμένες αποφάσεις παρά μονάχα σε αυτές που παραστάθηκε και για να παραλάβει οποιοδήποτε έγγραφο χρειάζεται εξουσιοδότηση ενώ ο Κώδικας Δικηγόρων αναφέρει ρητώς ότι όταν ο Δικηγόρος δηλώνει πληρεξούσιος δεν απαιτείται καμιά άλλη απόδειξη. Επίσης, προτεραιότητά μας σε τοπικό επίπεδο είναι η περικοπή των δαπανών του Συλλόγου ούτως ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των νέων Δικηγόρων , για την δωρεάν παροχή της «ΝΟΜΟΣ» και τη συνεχή επιμόρφωση των μελών μας. Σε πανελλαδικό επίπεδο προτεραιότητές μας είναι η εξομείωση των Δικηγόρων με τις άλλες κοινωνικές ομάδες στη φορολόγηση και η ίδρυση δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου -Πανελλήνιος Δικηγορικός Σύλλογος)- Φιλοσοφία της παράταξής μας είναι η συνεχής ενημέρωση της κοινωνίας για το θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου και η παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτειακά θέματα, ούτως ώστε να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας-Δικηγόρου. Αποτελούμε κομμάτι της κοινωνίας και ο κλάδος μας τη σημερινή εποχή μαστίζεται το ίδιο με όλους τους άλλους πολίτες με την υπερφορολόγηση και την καταπάτηση των αυτονόητων δικαιωμάτων του. Ο Δικηγόρος είναι ο μόνος φυσικός αρωγός του κάθε πολίτη και υπερασπιστής των δικαίων του.

Δοξάκης Ευστράτιος (Χωρίς συνδυασμό)

Τα βασικά και άμεσα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν είναι τα εξής :

- Η συζήτηση κάθε υπόθεσης θα γίνεται σε συγκεκριμένη ώρα και χώρο κατά το πρότυπο των προσωρινών διαταγών και κατά το πρότυπο όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι αποδεκτό να προσέρχονται οι παράγοντες της δίκης στο Δικαστήριο 8:30 π.μ. και να μην γνωρίζουν πότε θα εκδικασθεί η υπόθεση και πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους. Το ως άνω μέτρο θα εφαρμοστεί μετά από συνεννόηση με τους Δικαστές και την Γραμματεία των Δικαστηρίων, έτσι ώστε να λάβει τέλος η ταλαιπωρία Δικηγόρων, διαδίκων και μαρτύρων.

- Προκειμένου τα μέλη του Συλλόγου να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα μεταδίδονται ηλεκτρονικά μέσω SKYPE ή άλλης διαδικτυακής πλατφόρμας, θα δημοσιεύονται τα πρακτικά και οι αποφάσεις στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, ενώ επίσης θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα κάθε μήνα η αναλυτική οικονομική κατάσταση του Συλλόγου και οι συναλλαγές του καθώς επίσης και ο ετήσιος ισολογισμός του.

- Η επιστημονική ομάδα του Συλλόγου θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους Δικηγόρους τις αλλαγές που συντελούνται στη νομοθεσία με χρήσιμα links, ώστε η επαφή των Δικηγόρων με της νέες δικαιικές εξελίξεις να είναι συνεχής. O Δικηγορικός Σύλλογος, ενόψει της επικείμενης υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, θα αναλάβει την βασική εκπαίδευση της Διαμεσολάβησης καθώς και την εκπαίδευση του Δικηγόρου ως νομικού παραστάτη στην Διαμεσολάβηση με τους υπάρχοντες διαμεσολαβητές και εκπαιδευτές και δεν θα ζητείται πλέον η συνδρομή αλλοδαπού φορέα (ή ημεδαπού), η οποία συνδρομή επιβαρύνει υπέρμετρα το υπάρχον κόστος εκπαίδευσης.

- Για τον καθορισμό της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δικηγορικού Συλλόγου θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4354/2015). Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εξοικονόμηση περί των 500.000 ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι η ετήσια μισθοδοτική δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου το έτος 2016, που καθοριζόταν με ελεύθερη συμφωνία με τους υπαλλήλους, ανήλθε περίπου στο 1.100.000 ευρώ για 27 υπαλλήλους (μικτές μηνιαίες αποδοχές κατά μέσο όρο περί τα 3.000 ευρώ).

- Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα λαμβάνουν χρήματα από το Σύλλογο είτε με την μορφή αποζημίωσης, είτε με την μορφή οδοιπορικών, είτε με την μορφή δαπάνης, είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή. Αυτό θα έχει ως συνέπεια εξοικονόμηση περί των 200.000 ευρώ ετησίως τουλάχιστον (ενδεχομένως η δαπάνη που θα εξοικονομηθεί να είναι μεγαλύτερη).

Με την λήψη των ως άνω μέτρων θα ισοσκελιστεί ο ισολογισμός, διότι ενώ ο Σύλλογος το 2016 είχε έσοδα 1.613.957,67 ευρώ, που προέρχονται από τις υποχρεωτικές εισφορές των Δικηγόρων μέσω των τετραπλοτύπων και την συνδρομή ανανέωσης εγγραφής τους, ωστόσο οι δαπάνες του ανήλθαν σε 2.226.782,41 ευρώ. Με την παραπάνω εξοικονόμηση δαπανών (εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και κατάργηση των αποζημιώσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) ο Σύλλογος θα σταθεροποιηθεί (αυτό θα συμβεί στο πρώτο οικονομικό έτος) οπότε θα αρχίσουν να καταργούνται οι υποχρεωτικές εισφορές των Δικηγόρων προς τον Δικηγορικό Σύλλογο, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων με την ΝΟΜΟΣ με στόχο η πρόσβαση των Δικηγόρων σε αυτήν να καλυφθεί από την εξοικονόμηση των δαπανών, ενώ μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομούνται θα διατίθενται για σκοπούς αλληλεγγύης, που θα εξειδικεύονται μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με την σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης (η σύμφωνη γνώμη θα δίδεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία).

Κλεισιάρης Ζήσης (Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων)

Στις φετινές εκλογές, η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ζητάει την ψήφο του δικη¬γόρου του καθημερινού μόχθου, ώστε να συνεχίσει, με ακόμα μεγαλύτερες δυνάμεις, να είναι μαζί του και δίπλα του, στον πολυμέτωπο αγώνα που δίνει τόσο για την επιβίωσή του όσο και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, ως παράταξη που έχει σταθερή ιδεολογική, αλλά όχι μονοκομματική, βάση και αναφορά, απευθύνεται σε κάθε δικηγόρο που απαι¬τεί α) καλύτερες συνθήκες δικηγορίας, β) εύκολη και φθηνή πρόσβαση στη δικαιοσύνη για κάθε πολίτη, γ) δικαστές που θα είναι έντιμοι, ανεξάρτητοι, απροκατάληπτοι, επιμελείς, δί¬καιοι και μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, δ) ελάχιστα αφορολόγητα εισοδήματα για τους δικη¬γόρους και όλους τους συμπολίτες μας, ε) κατάργηση του νομοθετικού και οικονομικού περιβάλλο¬ντος που μας αφανίζει προς όφελος των λίγων που προσμένουν τον αφανισμό μας, στ) την ύπαρξη κράτους που θα εξασφαλίζει για όλους όλα τα συνταγματικά εγγυημένα ατομικά και κοινωνικά δι¬καιώματα, ζ) την καταπολέμηση του φασισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και των συνθηκών της επιβολής του.

Το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος της μαχόμενης δικηγορίας απέρριψε το νέο ΚΠολΔ με ποσοστό πάνω από 93% στο δικηγορικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου 2014 και στήριξε με 60% την πρόταση για αποχή διαρκείας.

Έδωσε τη μάχη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015 απέναντι στην ηγεσία του ΔΣΘ που τάχθηκε πραξικοπηματικά στο πλευρό της τρόικας.

Κινητοποιήθηκε μαζικά ενάντια στο ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρώντας σε αποχή τους πρώτους έξι μήνες του 2016, οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις και δίνοντας τη μάχη μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να περιφρουρηθεί ο ανυποχώρητος αγώνας μας από την ηγεσία του ΔΣΘ που ήθελε κινητοποιήσεις για την τιμή των όπλων.

Πρωταγωνίστησε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες, το κράτος και τα funds.

Σήμερα, είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ να συσπειρωθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις και τα ασθενέστερα στρώματα της δικηγορίας στη βάση του αναγκαίου προγράμματος ρήξης και ανατροπής. Πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και το ΚΕΑΟ. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ (εναλλακτικά να αυξηθεί η απαλλαγή στις 25.000€), το τέλος επιτηδεύματος και οι έκτακτες εισφορές. Να θεσπισθεί αφορολόγητο στις 12.000€ με κατάργηση των τεκμηρίων. Να απαγορευθούν οι κατασχέσεις για οφειλές σε Ταμεία και Δημόσιο κάτω από 30.000€. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους. Ανεισφορολόγητο για όσους έχουν μηδενικά και πολύ χαμηλά εισοδήματα. Να καταργηθεί ο ΚΠολΔ που έφερε μεγάλα προνόμια στις Τράπεζες. Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν στη δικηγορία μέσα από διαπραγματεύσεις με το υπουργείο και την τρόικα. Στην επταετία των Μνημονίων αποδείχτηκε επανειλημμένα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κλαδικές εξαιρέσεις. Η ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας μπορεί να γίνει μέσα από το συντονισμό μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η Εναλλακτική Πρωτοβουλία, που φέτος κλείνει τα 18 της χρόνια, είναι στρατευμένη σ’ αυτήν την προσπάθεια. Καλούμε τους συναδέλφους που προσανατολίζονται σε αυτό το αναγκαίο περιεχόμενο, να μας στηρίξουν στις εκλογές, με το μάτι στραμμένο στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Κουτσοχήνας Ευστάθιος (Η Δικηγορία Μπροστά)

Η ταχύτητα μεταβολής της επαγγελματικής μας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας έχει διαμορφώσει ένα σύνθετο και δυσχερές πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματός μας.

Συνεχής και αδόκιμη μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου για το σύνολο σχεδόν των ζωτικών αντικειμένων, απώλεια δεκάδων ωρών για την εκπλήρωση γραφειοκρατικών και δαπανηρών ενεργειών, χρονίζοντα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης με άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητα της επιθυμητής συνδρομής στον πολίτη.

Επιπλέον, υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στη βάση μιας υποτιμητικής προσέγγισης του επαγγελματία δικηγόρου

Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη λογική της απλής διαχείρισης εκ μέρους μιας κλειστής ομάδας. Απαιτείται μια νέα προσέγγιση στη λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου προς όφελος όχι μόνο των μελών του, αλλά, μέσω αυτών, και των ίδιων των πολιτών.

Απαιτείται ένας Σύλλογος διαφανής και σύγχρονος στη λειτουργία του, χωρίς εξαρτήσεις, ανοικτός στα μέλη του, που θα αξιοποιεί προς όφελος του συνόλου κάθε Δικηγόρο, και ιδίως νέο, που επιθυμεί να προσφέρει. Ο ουσιαστικός επαναπροσδιορισμός και η διεύρυνση των αντικειμένων των Επιτροπών του Συλλόγου, η συστηματική θεσμική παρουσία του στις διαβουλεύσεις των νομοθετικών μεταβολών, ο εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης του, η σύνδεση του δικηγορικού σώματος με την κοινωνία και τους επαγγελματίες, είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες του προγράμματος μας.

Πιστεύουμε στη στήριξη των συναδέλφων όχι μόνο στο πρόσωπο μας, ως υποψηφίων Προέδρου και συμβούλων, αλλά κυρίως στη στήριξη της ίδιας της απόφασης για επανεκκίνηση του θεσμικού οργάνου μας.

Μαυρίδης Στυλιανός (ACTUS – ΑΚΤΟΥΣ)

Στις παρούσες αρχαιρεσίες, που είναι ίσως οι κρισιμότερες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, εάν μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους οι συνάδελφοί μας, και αναλάβουμε την ευθύνη διοίκησης του ΔΣΘ,

Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα στον Δικηγόρο με δυναμικές παρεμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση. Θα είμαστε παρόντες στην καθημερινότητά του για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των συναδέλφων απέναντι στον οποιανδήποτε. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί και αόρατοι στις ανησυχίες και αγωνίες των συναδέλφων μας.

Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των δικηγόρων σε κάθε θεσμό απονομής δικαιοσύνης, σε κάθε δημόσιας ενέργειας δικαιοπραξία καθώς και στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Να προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τη δικηγορική ύλη, να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα πχ για την αμοιβή των ασκουμένων, να διεκδικήσουμε τη λειτουργία τμημάτων των ανωτάτων Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη με αρμοδιότητα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δεσμευόμαστε να διοικήσουμε με συνέπεια και να επαναφέρουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο τον θεσμικό και λειτουργικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίζει. Να συνεδριάζουμε τακτικά και όχι ελάχιστες φορές μέσα σε ένα εξάμηνο, όπως συμβαίνει τώρα. Να επιβάλουμε τις πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στους συστηματικά απόντες Συμβούλους μέχρις και της αποπομπής τους από το Συμβούλιο.

Δεσμευόμαστε να αποκτήσει ξανά φωνή ο Σύλλογός μας στα κοινά, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με την Πολιτεία σε κάθε εξοντωτικό μέτρο εξαθλίωσης της δικηγορίας και όχι να στεκόμαστε σιωπηλοί και αμέτοχοι.

Η Επιλογή είναι ξεκάθαρη:

ΑΝΑΝΕΩΣΗ και ΑΛΛΑΓΗ στη Διοίκηση του Συλλόγου, έτσι ώστε να γίνει πράξη η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ του και η αφύπνισή του από τον θεσμικό λήθαργο στον οποίο έχει περιπέσει.

Διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθούμε παθητικά τη μοίρα μας και να εμπιστευθούμε, για μια ακόμη φορά την τύχη μας, σ’ εκείνους ή εκείνες, που μας οδήγησαν εδώ με τα γνωστά αποτυχημένα προγράμματά τους και την καταστροφική συνδικαλιστική πρακτική τους, αλλά και στους μόνιμα απόντες από δρώμενα του Συλλόγου.

Με θάρρος, παρρησία, ειλικρίνεια και ώριμη συνδικαλιστική συνείδηση ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να μας εμπιστευτείτε τη Διοίκηση του Συλλόγου, για να δώσουμε νέα δυναμική πνοή στο Σύλλογο.

Είμαστε εδώ , και σας χρειαζόμαστε όλους, για να κάνουμε πράξη την αντεπίθεση της Δικηγορίας. Για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και τις δουλειές μας.

Ο Σύλλογος δεν χρειάζεται δημόσιες σχέσεις αλλά δουλειά.

Μελανεφίδου Σοφία (Σόνια) (Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων)

H Aγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων δεν έλειψε από κανέναν αγώνα εν μέσω μιας σκληρής πραγματικότητας που άφησε βαθιά αντεργατικά - αντιλαϊκά αποτυπώματα στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως και στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, στην απονομή της δικαιοσύνης και στο δικηγορικό επάγγελμα.

Πήρε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους χαμηλά αμειβόμενους δικηγόρους, συσπείρωσε συναδέλφους σε κινητοποιήσεις, αποχές, διαδηλώσεις, απεργίες, άνοιξε δρόμους στην πάλη του κινήματος για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.

Διεκδικεί, ανάμεσα σε άλλα δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια περίθαλψη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, πάγωμα των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία– τράπεζες – δημόσιο για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, κατάργηση του ΚΕΑΟ και των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης για μισθωτούς και φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μισθωτών δικηγόρων με ελάχιστο μηνιαίο μισθό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, χορήγηση επιδομάτων και δώρων, 7ωρο–5ήμερο–35ωρο, αλλά και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, επίδομα ανεργίας και στους άνεργους δικηγόρους, ουσιαστική προστασία της μητρότητας που έχει καταστεί πρακτικά ασυμβίβαστη με την άσκηση δικηγορίας, κατάργηση της άσκησης και ένταξή της σε ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών, με κατοχύρωση ελάχιστου μισθού μέχρι την κατάργησή της, και προσπαθεί να καταπιάνεται με όλα τα ζητήματα που αφορούν τόσο τη λαϊκή οικογένεια, όσο και τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, μισθωτούς, «δήθεν συνεργάτες» και ασκούμενους.

Κάθε συνάδελφος που πλήττεται, προβληματίζεται και αγανακτεί πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη δύο γραμμών στους δικηγορικούς συλλόγους. Αυτή, του πραγματικού αγώνα, δίπλα στην υπόλοιπη κοινωνία, που δεν συμβιβάζεται και δεν εξαγοράζεται και εκείνη της υποταγής στο ζοφερό ρεαλισμό της παραίτησης από τις ανάγκες μας.

Μπακέλλας Χρήστος (Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων)

Τα τελευταία χρόνια-κάτω από τη «σκιά» των Μνημονίων-γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.Τα τελευταία χρόνια-κάτω από τη «σκιά» των Μνημονίων-γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης επίθεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων ενάντια σε κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα του Ελληνικού λαού με παράλληλη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η παρατεταμένη επιβολή και εφαρμογή μιας οιονεί κατάστασης εξαίρεσης σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο που γίνεται προσπάθεια να εκληφθεί ως κανονικότητα, υποβαθμίζει τόσο τα δικαιώματα των πολιτών, όσο και τον δικό μας ρόλο ως υπερασπιστή και εγγυητή τους. Θεωρούμε ότι οι δικηγόροι δεν αποτελούμε κάποια ξεχωριστή επαγγελματική ομάδα που ζει και εργάζεται πέρα και πάνω από την κοινωνία στη λογική ενός ιδιότυπου επαγγελματικού-κοινωνικού απομονωτισμού, αλλά οργανικό στοιχείο της. Υποστήκαμε και υφιστάμεθα κατά συνέπεια και εμείς ως κλάδος τις κοινωνικές-οικονομικές συνέπειες των πολιτικών των τελευταίων 8 ετών που προκάλεσαν δραματική υποβάθμιση του επιπέδου ζωής της πλειονότητας των πολιτών και βίαια απίσχανση των δικαιωμάτων τους.

Η δικαιοσύνη και οι δικηγόροι είναι από τα πρώτα θύματα των εφαρμοζόμενων πολιτικών.Νέοι δικηγόροι και ασκούμενοι, έμμισθοι συνεργάτες σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, μαχόμενοι δικηγόροι, που εργάζονται μόνοι ή σε καθεστώς συστέγασης βρίσκονται άμεσα στο στόχαστρο της επίθεσης αυτής.Η Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων, είναι μια παράταξη που συγκροτήσαμε δικηγόροι που ζούμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα και τη συνεπακόλουθη υποβάθμιση του επαγγέλματός μας.

Στην ταυτότητα της παράταξής μας αποτυπώνεται η διαχρονικά συνεπής και αδιαπραγμάτευτη στάση των μελών, παλαιότερων και νεότερων, που τη συναπαρτίζουν.

Παναγοπούλου Γιάννα (Γιαννούλα) (Ανοιχτοί Ορίζοντες)

Η φιλοσοφία μας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: ένας Δικηγορικός Σύλλογος στην πρώτη γραμμή της Δικηγορίας, της Δικαιοσύνης, της κοινωνίας, θεσμικός συνομιλητής, ένας Δικηγόρος με κύρος και αξιοπρέπεια, με παρόν και μέλλον, μια Δικηγορία με Ανοιχτούς Ορίζοντες. Η φιλοσοφία μας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: ένας Δικηγορικός Σύλλογος στην πρώτη γραμμή της Δικηγορίας, της Δικαιοσύνης, της κοινωνίας, θεσμικός συνομιλητής, ένας Δικηγόρος με κύρος και αξιοπρέπεια, με παρόν και μέλλον, μια Δικηγορία με Ανοιχτούς Ορίζοντες.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας ακόμα χαμένης τετραετίας. Ο Σύλλογός μας είναι σε κωματώδη κατάσταση, πρέπει επειγόντως να τον ανατάξουμε, να τον βγάλουμε από την απραξία, την ανυποληψία και την εσωστρέφεια, να τον μετατρέψουμε σε εργαλείο στην υπηρεσία του ενεργού Δικηγόρου, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες της καθημερινότητάς του. Να τον επανατοποθετήσουμε στους ενεργούς και παρόντες φορείς της πόλης. Στις προτεραιότητες του γνήσια υπερκομματικού Συνδυασμού μας είναι: Διαφάνεια σε όλη τη λειτουργία του ΔΣΘ –οικονομική εξυγίανση, μείωση δαπανών, μείωση μισθολογικού κόστους.

Διανομή ετησίως ισολογισμού, απολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του ΔΣΘ σε όλα τα μέλη ώστε να γνωρίζουν τα πάντα για την οικονομική διαχείριση και πού πάει και το τελευταίο ευρώ. Ζωντανή αναμετάδοση των συνεδριάσεων του ΔΣ καθώς και ανάρτηση των πρακτικών αυτού στην ιστοσελίδα μας. Διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους δικηγόρους καθώς και για το εκλογικό σύστημα με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Διαρκής ενημέρωση και διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων αξιοποιώντας τους διδάκτορές μας. Γενικευμένη εφαρμογή της διάταξης του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρο 34 παρ. 2) σχετικά με την ακώλυτη είσοδο των δικηγόρων παντού, γενίκευση της χρήσης της ηλεκτρονικής κατάθεση του δικογράφου και αποδεικτικών μέσων σε όλες τις διαδικασίες και τα δικαστήρια. Στις προτεραιότητές μας είναι η διεκδίκηση μη επιβολής ΦΠΑ στις δαπάνες, η απόσχιση του επικουρικού από το ΕΤΕΑΕΠ, κατάργηση του 7%, η κατάργηση της έκδηλα αντισυνταγματικής εισφοράς 7% για τη συμμετοχή στους κλάδους υγείας, η αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, η κατάργηση των άρθρων 237 και 238 ΚΠολΔ, η θέσπιση ενιαίας Διαδικασίας, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης με παρεμβάσεις που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Για τους νέους συναδέλφους μας θα προχωρήσουμε άμεσα στην εκκαθάριση της αμοιβής στο πλαίσιο της νομικής βοήθειας σε 3-5 μήνες αντί σε ενάμιση χρόνο, στην άμεση διεκδίκηση της αύξησης του ορίου απαλλαγής ΦΠΑ από τις 10.000€ στις 25.000€, στην ενίσχυση της θεσμικής παρουσίας και γνώμης της Επιτροπής Νέων Δικηγόρων του ΔΣΘ στο ΔΣ, στην απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς στο ΔΣΘ τα τρία πρώτα χρόνια, σε συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Συλλόγου και εντολέων που απασχολούν μαζικά δικηγόρους (τράπεζες, ασφαλιστικές), και στην άσκηση δικαστικών προσφυγών εναντίον όσων από αυτούς επιβάλουν αυθαίρετα επαχθείς όρους συνεργασίας.

Χωρίς κομματικές εξαρτήσεις ή άλλου είδους δεσμεύσεις (από έμμισθες εντολές) από κανέναν, Μπορούμε ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της δικηγορίας, της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, όλων των δικηγόρων. Καλώ του συναδέλφους μου να συμμετέχουν στις εκλογές και να κάνουν την απογοήτευση και οργή τους ψήφο λογικής.

Ράπτης Χρήστος (Δικηγορική Πρωτοπορία)

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών άσκησης της Δικηγορίας. Προς τούτο θα επιδιώξουμε:

- Την άμεση καταβολή της των οφειλόμενων από παροχή νομικής βοήθειας και αυτεπαγγέλτως διορισθέντων σε ποινικές υποθέσεις καθώς επίσης και διερμηνείες.

- Τον εξορθολογισμό των οικονομικών του Δικηγορικού Συλλόγου και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του.

- Την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Διαμεσολάβησης στους χώρους του Συλλόγου

- Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής έρευνας σε Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία.

- Τη σύσταση Επιτροπής Δικαιοσύνης για τον έλεγχο απαξιωτικών συμπεριφορών σε βάρος συναδέλφων από δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

- Την άρση των χρονικών ή άλλων περιορισμών κατά την άσκηση της δικηγορίας μέσα και έξω από τις αίθουσες

- Τη διαρκή επιμόρφωση των δικηγόρων, την αξιοποίηση προγραμμάτων για τη Νομική Βοήθεια και τη Διαμεσολάβηση, την οργάνωση σεμιναρίων για την σύγχρονη τεχνολογία.

- Επιβραβεύσεις για νέους δικηγόρους.

- Τη λειτουργία παιδικού σταθμού και χώρου φύλαξης, για τα παιδιά των μελών μας

- Την ενίσχυση, των μητέρων δικηγόρων που έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα

- Τη λειτουργία ιατρείου στο Δικαστικό Μέγαρο.

- Την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τριετία μετά τον τοκετό.

Επιπλέον θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις:

- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και άλλων επιβαρύνσεων (εισφορά υπέρ ανεργίας κλπ).

- Τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών

- Την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, από το φορολογητέο εισόδημα.

- Την εξαίρεση μεταβίβασης στο ΚΕΑΟ εισφορών που αφορούν σε χρονικό διάστημα 2 ετών ή μικρότερο.

- Τη μείωση τελών και παράβολων για προσφυγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη.

Προσωπικά θεωρώ ως πρωτοπόρα δύναμη τους σχεδόν 6.000 δικηγόρους της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο αποτελεί να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και τις παρατάξεις, επιδιώκοντας αγαστή συνεργασία όλων των μελών του μελλοντικού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Οι υπηρεσίες του Συλλόγου επιβάλλεται να είναι σύγχρονα λειτουργικές, προς όφελος όλων των δικηγόρων. Ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα επιδιώξω ο Σύλλογός μας να επιτύχει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων των συναδέλφων, αλλά και να συμβάλλει στην αποκατάσταση του λειτουργήματός μας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε.

Σαμαράς Πέτρος (Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων)

Μετά από είκοσι και πλέον έτη μαχόμενης δικηγορίας και δύο περίπου θητείες ως σύμβουλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποφάσισα να κατέλθω ως υποψήφιος Πρόεδρος στις εκλογές του ΔΣΘ, επικεφαλής της παράταξης Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων.

Ποιοι είμαστε: Μια ομάδα ενεργών και μαχόμενων δικηγόρων της πόλης μας από ευρύ ηλικιακό φάσμα και με πλούσια επαγγελματική και επιστημονική δράση, οι οποίοι βιώνουμε την ίδια δύσκολη καθημερινότητα με τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων, αγωνιζόμενοι για την αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματός μας.

ΔΕΝ έχουμε κομματικά χρίσματα, ΟΥΤΕ κομματικές εξαρτήσεις, ΔΕΝ θεωρούμε τους εαυτούς μας θαυματοποιούς, ΔΕΝ αποσκοπούμε να υφαρπάξουμε την ψήφο των συναδέλφων για να τους ξεχάσουμε μετάΟΥΤΕ επιθυμούμε καρέκλες και αξιώματα με κάθε κόστος

Βασικοί άξονες των θέσεών μας :

-Βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας.

-Δημιουργία Επιτροπής Αναφορών του Συλλόγου.

-Διαφάνεια στη λειτουργία του Συλλόγου.

-Ολες οι αποφάσεις του Διοικητικών Συμβουλίων του ΔΣΘ,τα πρακτικά συζητήσεων και το παρουσιολόγιο, εφόσον δεν αφορούν προσωπικά δεδομένα συναδέλφων, θα αναρτώνται στο επίσημο site του Συλλόγου.

-Περιορισμός των δαπανών και εξόδων του Συλλόγου που δεν συνδέονται ευθέως με την άσκηση και προαγωγή του δικηγορικού λειτουργήματος.

-Άμεση εκπόνηση νέου οργανισμού λειτουργίας Δικηγορικού Συλλόγου.

-Εντατικοποίηση της λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

-Θεσμικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του ρόλου του δικηγόρου.

-Αλληλεγγύη των μελών.

-Συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με Ολομέλεια.

-Εξωστρέφεια του Συλλόγου.

-Συνεργασία με άλλους επιστημονικούς συλλόγους και φορείς.

-Αξιοποίηση της δυναμικής και του αριθμού των μελών του Δ.Σ.Θ.

Πιστεύουμε ότι, παρά τις προσπάθεις απαξίωσης του λειτουργήματός μας, ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ εξακολουθεί να αποτελεί συλλειτουργό της δικαιοσύνης και γι’ αυτό πρέπει να χαίρει σεβασμού και οφείλει να ανακτήσει και πάλι το κύρος και την αξιοπρέπειά του. Δεν θα λαΐκίσουμε, δεν θα υποσχεθούμε τίποτα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, γιατί πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

Είμαστε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Τσομίδης Ευστάθιος (Ανεξάρτητη Παράταξη Δικηγόρων Θεσσαλονίκης)

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιούνται ,σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του ΔΣ. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται, μετά την καταστροφική περυσινή επί ένα έτος, αποχή μας,που οδήγησε πολλούς συναδέλφους, στην έξοδο από το λειτούργημα. Η υπερφοορολόγηση (ΦΠΑ 24%,τέλος επιτηδεύματος,προκαταβολή φόρου και ΕΦΚΑ) είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, άξιας και διεκδικητικής, αλλά και της λαίλαπας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, μηδέ της παρούσης εξαιρουμένης.

Εμείς που ιδρύσαμε την "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", παραμερίζουμε αυτά που μας χωρίζουν, και επικεντρωνόμαστε σε ότι μας ενώνει,και δεν είναι άλλο από τα κοινά προβλήματα. Ετσι καλούμε τους συναδέλφους μας,να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιό μας, με στόχο:

Να μειώσουμε τον ΦΠΑ στο 13%,όπως σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρωπαική Ενωση.Να καταργήσουμε την ληστρική επιβάρυνση, άρα και των εντολέων μας, από τις επιβαρύνσεις των POS, που επέβαλαν ετσιθελικά οι Τράπεζες,και ανέχθηκε η κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη κοινοτικού κανονισμού για το θέμα.Να εξασφαλίσουμε, δωρεάν παραχώρηση επαγγελματικών χώρων, σε όσους συναδέλφους δεν έχουν επαγγελματική στέγη και χρησιμοποιούν το σπίτι τους, ώστε να πραγματοποιούν αξιοπρεπώς τα επαγγελματικά τους ραντεβού.Να επιβάλλουμε την νομιμότητα στα οικονομικά του ΔΣΘ, και την ορθολογική λειτουργία του, προς όφελος των Δικηγόρων και των πολιτών.Να εξασφαλίσουμε δωρεάν ηλεκτρονικό υπολογιστή και δωρεάν συνδρομή στους μέχρι 3 χρόνια Δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, ώστε να τους βοηθήσουμε στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα.Να αποκαταστήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο στην απονομή της δικαιοσύνης, όχι μόνον με τους Δικαστές, αλλά και με τους άλλους φορείς (Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικαστικούς Επιμελητές, Συμβολαιογράφους, και Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους)

Οι Δικηγόροι της πόλης μας, στις προσεχείς εκλογές, δεν καλούνται απλά να εκλέξουν τους εκπροσώπους, καλούνται να αποκαταστήσουν την διαταραγμένη σχέση τους με την κοινωνία της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης και όλους τους φορείς της, προασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ιδίων και των πολιτών.

Keywords
θεσσαλονικη, θεσεις, ενιαιο μισθολογιο, εκλογες, συμμετοχή, νομοσ, skype, ζητείται, μισθολογιο, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, δημοψηφισμα 2015, δσθ, διαδηλωσεις, τραπεζες, funds, ΦΠΑ, τροικα, νέα, ελλαδα, ειλικρίνεια, απεργιες, επιδοματα, επιδομα, οιονεί, ΕΤΕΑΕΠ, αυθαιρετα, σαμαρας, δραση, site, εφκα, ενωση, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, συριζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, αυξηση φπα, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, γραφειο υπολογιστη, ξανα, κοινωνια, ζητείται, ηλεκτρονική, το θεμα, αφορολογητο, γνωμη, δουλεια, δσθ, δωρεαν, εξουσιοδοτηση, εργασια, ηγεσια, θαρρος, θεμα, θητεια, νομοσ, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τυχη, υλη, ωρα, skype, αγωνες, εξαιρεσεις, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, αξονες, αποζημιωση, απλα, απωλεια, ασφαλιστικο, αφαιρεση, βδομαδα, βοηθεια, βορεια, γινει, γινεται, γονεις, γραφεια, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δωδεκα, δρωμενα, διημερο, εγγραφο, ευρω, ειλικρίνεια, εκκαθαριση, εκπαιδευση, ενημερωση, εξι, εξωστρεφεια, επιδομα ανεργιας, εποχη, επρεπε, ετη, ετων, ετος, ευθυνη, ευρωπαικη ενωση, τεχνολογια, ζησης, ζωη, ζωης, ζοφερη, ζοφερο, ιδια, ιδιο, ιδρυση, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, ληψη, ληθαργο, μακρια, ματι, μηνες, μοιρα, μειωση, μορφη, νομοι, νομικη, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οιονεί, οικογενεια, οραμα, οφελος, παιδια, πλειστηριασμοι, πνοη, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ραντεβου, ρευμα, ρολο, συζητηση, συμβαινει τωρα, συμμετοχή, σοφια, σπιτι, συγχρονο, ταυτοτητα, ταλαιπωρια, τιμη, τρια, φωνη, φορα, χρηστος, αφυπνιση, αγωνας, βηματα, δικαιωματα, δουλειες, εφαρμογη, ενωση, ερχομαστε, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κομματι, κυριακη, μπροστα, νομικου, ομαδες, οργανα, οργη, site, funds, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα