Οι μάγκες της ΛΕΑ: Οι προσπεράσεις, οι παραβάσεις και τα πρόστιμα στους οδηγούς στον δρόμο προς Χαλκιδική!

Ήταν 30 Ιουνίου του 2017 όταν ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανίων στο ύψος της Καλλικράτειας, στο ρεύμα προς Χαλκιδική. Το αυτοκίνητο πήρε φωτιά και ο οδηγός απανθρακώθηκε.

Το σημείο προσπάθησε να προσεγγίσει άμεσα όχημα της πυροσβεστικής, ωστόσο έφτασε με καθυστέρηση. Ο λόγος; Ήταν Παρασκευή και ο δρόμος προς Χαλκιδική, ως συνήθως, ήταν μποτιλιαρισμένος,

ενώ οι γνωστοί εξυπνάκηδες είχαν μπλοκάρει και την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Η Πυροσβεστική δεν θα μπορούσε να σώσει τον άνδρα σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο η παράνομη κατάληψη της Λ.Ε.Α. από οχήματα έχει καθυστερήσει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και οχήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Άνδρες και γυναίκες της Τροχαίας, με πενιχρά μέσα, καθημερινά προσπαθούν να ελέγξουν τον τεράστιο όγκο οχημάτων που μεταβαίνει από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σε ορισμένα σημεία τα καταφέρνουν, ωστόσο η κατάσταση πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτη με τη διαδικασία να δυσκολεύει περισσότερο στο κομμάτι της Χαλκιδικής, όπου οι δυνάμεις της Τροχαίας είναι λιγότερες.

Να σημειωθεί πως η βεβαίωση παράβασης για κίνηση στη ΛΕΑ είναι δύσκολη, γιατί συνήθως δεν υπάρχει επαρκής χώρος στάθμευσης στην εθνική οδό για το όχημα του παραβάτη και το περιπολικό όχημα. Ακόμα και αν σταθμεύσουν για λίγα λεπτά όσο διαρκέσει η βεβαίωση της κλήσης, η κατάσταση ίσως δυσκολέψει περισσότερο.

Σύμφωνα με ανθρώπους της Τροχαίας οι οδηγοί που παραβιάζουν τη ΛΕΑ είναι κυρίως Έλληνες, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις ξένων τουριστών που την παραβιάζουν.

Οι παραβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανίων, στο κομμάτι που ανήκει στην δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, περίπου μέχρι την Καρδία, έχουν καταγραφεί από τριήμερο της Πρωτομαγιάς μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη 92 παραβάσεις που αφορούν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Μεγαλύτερος φόρτος παρουσιάζεται όπως είναι αναμενόμενο την Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα, οπότε και οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς φεύγουν από την πόλη με κατεύθυνση προς τα πόδια της Χαλκιδικής.

Προβλήματα παρουσιάζονται και κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη από τη Χαλκιδική, με τα περισσότερα οχήματα να χαμηλώνουν ταχύτητες στην Καρδιά μέχρι και το εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

"Όταν δεν τηρούμε τη ΛΕΑ αυτό μπορεί να κοστίσει και τη ζωή ενός συνανθρώπου μας. Είναι εκείνο το μέρος του δρόμου που προορίζεται για την κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να τηρούμε τη ΛΕΑ όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος, όπως στην Μουδανίων του καλοκαιρινούς μήνες, γιατί όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας στην κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Οι οδηγοί να κάνουν υπομονή και να σέβονται τη ΛΕΑ γιατί μπορεί να βρεθούν και οι ίδιοι στη θέση του ανθρώπου που έχει ανάγκη", τόνισε μιλώντας στο thestival.gr, η υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου.

Ο κίνδυνος στον οποίο τίθενται οι οδηγοί που βλέπουν ξαφνικά αμάξια να σφηνώνονται στα δεξιά τους και να προσπαθούν να προσπεράσουν όσους κινούνται κανονικά στη λωρίδα τους , μεγάλος. Οι συμπεριφορές αυτές εξοργίζουν τόσο πολύ τους συνετούς οδηγούς που όταν εμφανίζεται η τροχαία, οι αντιδράσεις είναι ενθουσιώδεις!

«Την τελευταία φορά που η υπηρεσία μας βρέθηκε για ελέγχους στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Μουδανίων, οδηγοί που περνούσαν και έβλεπαν τους τροχονόμους να βεβαιώνουν παραβάσεις για κατάληψη της ΛΕΑ, τους χειροκροτούσαν» ανέφερε η κα Παπαγεωργοπούλου.

Οι παραβάσεις στη Χαλκιδική

Στο κομμάτι της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, το οποίο ανήκει στην δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, είναι περίπου 11 χιλιόμετρα, από το ύψος Λακκώματος μέχρι και ύψος της Καλλικράτειας.

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ΛΕΑ, αλλά μια μικρή βοηθητική λωρίδα η οποία χαρακτηρίζεται έρισμα.

"Μετά από εκείνο το σημείο δυστυχώς δεν υπάρχει ΛΕΑ. Εμείς προσπαθούμε και σχεδόν καθημερινά βεβαιώνουμε πρόστιμο για παράβαση της ΛΕΑ", αναφέρουν στο thestival.gr, πηγές της Αστυνομίας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της επιστροφής οδηγοί παραβιάζουν τη ΛΕΑ λόγω του μεγάλου όγκου των οχημάτων, ωστόσο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αστυνομευτεί η λωρίδα καθώς είναι στενή.

Όπως και στη Θεσσαλονίκη έτσι και στη Χαλκιδική για να μπορέσουν να αποτρέψουν τους οδηγούς από την παράβαση της λωρίδας, αστυνομεύουν όπου είναι δυνατό και υπάρχει ανοιχτό σημείο.

Από την πλευρά της Χαλκιδικής ο μεγαλύτερος φόρτος παρουσιάζεται κυρίως την Κυριακή, όταν οι περισσότεροι λουόμενοι επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, το μεγαλύτερο προβλήματα παρουσιάζεται στο πρώτο πόδι του νομού.

Προβλήματα παρουσιάζονται και στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, κυρίως στην περιοχή της Νικήτης, ενώ στον δρόμο που οδηγεί στο δεύτερο πόδι δεν υπάρχει Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα με την παραβίαση της ΛΕΑ, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, Ταξίαρχος Θεολόγος Τζουμαϊλής, τόνισε στο thestival.gr, πως τα προβλήματα διογκώνονται λόγω της στενότητας του δρόμου.

«Είναι στις βασικές υποχρεώσεις του οδηγού και αυτονόητο να τηρείται. Το εύρος δεν είναι κατάλληλο όμως στο οδικό δίκτυο, προκειμένου να πούμε ότι απομονώνουμε τη ΛΕΑ η την αστυνομεύουμε αρκετά . Είναι λεπτά τα όρια μεταξύ της ΛΕΑ και του υπόλοιπου δικτύου. Εξ΄ανάγκης ενδεχομένως κάποιοι να την παραβιάσουν και να δημιουργήσουν θέματα στα οχήματα άμεσης ανάγκης. Είναι λεπτό το ζήτημα. Με την οδοποιία που έχουμε στο οδικό μας δίκτυο, της οποίας χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η στενότητα, έχουμε δυσδιάκριτα όρια μεταξύ της ΛΕΑ και της υπόλοιπης λωρίδας. Γι αυτό πολλές φορές ένα απλό ατύχημα υλικών ζημιών καθυστερεί την υπόλοιπη κυκλοφορία, μέχρι να προλάβουμε να το βγάλουμε έξω» σημείωσε ο κ. Τζουμαϊλής.

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο για παράβαση στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανίων, εμπίπτει στο άρθρο 16 παράγραφος 2, καθώς δεν πρόκειται για ΛΕΑ όπως αναφέρεται στον ΚΟΚ, διότι δεν είναι χαρακτηρισμένη ως αυτοκινητόδρομος όπως για παράδειγμα η Εγνατία.

Είναι 80 ευρώ, αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας και άδειας ικανότητας οδήγησης για 10 ημέρες. Η παράβαση σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο, όπως η Εγνατία τιμωρείται με πρόστιμο που αφορά το άρθρο 29 παράγραφος 9 και είναι 200 ευρώ αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας και άδειας ικανότητας οδήγησης για 20 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα