Ν. Κοτζιάς: Ωφέλιμη η επίσκεψη Ερντογάν - Να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων

Στην κριτική που ασκείται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Κοτζιάς, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε πως «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διπλωματίας που ασκείται κριτική για μια επίσκεψη πριν ξεκινήσει. Δηλαδή, αυτή δεν είναι πολιτική κριτική, είναι προφητεία – ανεμολόγιο».

Σύμφωνα

με τον κ. Κοτζιά η επίσκεψη έγινε διότι «να κρατάμε πάντα τα κανάλια των συζητήσεων». Εξηγώντας τη θέση αυτή είπε: «Στην Κορέα που βρέθηκα μια εβδομάδα πριν, όταν τους ρώτησα «ποιο είναι το κύριο πρόβλημά σας;», δε μου απάντησαν «οι βαλλιστικοί πύραυλοι». Μου απάντησαν ότι «δεν έχουμε καθόλου κανάλια επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα κι αν συμβεί ένα ατύχημα ή λάθος, δε θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις συνέπειες».

Πρόσθεσε επίσης πως η επίσκεψη «έγινε επίσης για να δώσουμε επιτέλους μια ώθηση, ώστε να ξεκινήσουν πάλι και τα κοινά μεγάλα οικονομικά και μεταφορικά έργα που ετοιμάζουμε, η συνεργασία πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, η συνάντηση των δύο Κυβερνήσεων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σε τρεις μήνες από σήμερα, να δούμε ξανά πώς θα συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Κουβεντιάσαμε επίσης για το Κυπριακό. Είναι ένας γείτονάς μας με τον οποίο πρέπει να κουβεντιάζουμε. Έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση είχε πάρει απόφαση πριν ξεκινήσει η επίσκεψη να τη θεωρήσει αποτυχημένη. Και έχει και μια νοοτροπία, την οποία ονομάζω νέο-απομονωτισμού και αδράνειας. Δηλαδή, να καθόμαστε στο σπίτι μας. Αυτή μπορεί να είναι βολική νοοτροπία με το γείτονά σου στην πολυκατοικία αν δε θέλεις να του μιλάς. Στις διακρατικές σχέσεις δεν ισχύει».

Κλείνοντας ο υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως «η επίσκεψη ήταν ωφέλιμη για τη χώρα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής για την επίσκεψη

To απόγευμα της Πέμπτης ορίστηκε η ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα γίνει ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με βάση το άρθρο 36 παράγραφος 5 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο «οι διαρκείς επιτρoπές συγκαλoύνται πάντoτε σε συνεδρίαση όταν τo ζητήσει η Kυβέρνηση». «Οι υπουργοί οφείλουν να ενημερώνουν με δική τους πρωτοβουλία τη διαρκή επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς τους τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε Σύνοδο, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 41Α».

Keywords
Τυχαία Θέματα