Μ.Βορίδης: Υπάρχει στρατευμένη στάση υπέρ της υπερασπίσεως των τρομοκρατών από τον υπουργό Δικαιοσύνης;

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης πως η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα δεν χορηγήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από την αρμόδια επιτροπή, της οποίας προΐσταται αντιεισαγγελέας Εφετών, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

«Ο κ. Κοντονής αποκρύπτει την αλήθεια, την οποία γνωρίζει», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και συνέχισε: «Δεν είναι απόφαση καμιάς Δικαιοσύνης, είναι μία απόφαση διοικητικής επιτροπής, της επιτροπή αδειών, στην οποία απλώς

συμμετέχει ένας δικαστικός λειτουργός. Αυτό το συμβούλιο είναι διοικητική επιτροπή, δεν είναι δικαστήριο, επομένως δεν συζητάμε για απόφαση της Δικαιοσύνης. Τα δύο από τα τρία μέλη αυτού του συμβουλίου υπάγονται διοικητικά στον κ. Κοντονή, στον υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι ο διευθυντής των φυλακών και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία είναι υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, άρα μη μας λένε τώρα για την ανεξαρτησία της επιτροπής» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί μεταμέλειας, ή μη, του ηγετικού στελέχους της 17Ν για τα εγκλήματα που καταδικάστηκε ότι διέπραξε ο κ. Βορίδης, διευκρίνισε πως «δεν είναι για να διαπιστώσουμε το πολιτικό φρόνημα του κ. Κουφοντίνα, αλλά για να δούμε εάν ένας σκληρός τρομοκράτης, αν τον βγάλουμε από τη φυλακή ενδέχεται να πάει να κάνει μία καινούρια τρομοκρατική ενέργεια».

«Μέσα στην έννοια της καλής χρήσεως της αδείας, που πρέπει να αξιολογήσει η επιτροπή, είναι το εξής: Θα κάνει νέες αξιόποινες πράξεις ο κατάδικος, εάν τον βγάλουμε έξω; Αυτό πρέπει να αξιολογηθεί. Υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει και να μην επιστρέψει στη φυλακή, να δραπετεύσει; [...] Τι μαρτυρά το πώς θα τα αποφασίσουμε αυτά τα δύο; Πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση για τον χαρακτήρα του κρατούμενου, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται, τα εγκλήματά του, τη βαρύτητά τους, τι φανερώνουν για τον χαρακτήρα του» πρόσθεσε.

Στο πολιτικό σκέλος της συζήτησης ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι ο κ. Κοντονής στο θέμα της Ηριάννας -όπου το πενταμελές εφετείο Αναστολών απέρριψε την αίτηση αναστολής έκτισης ποινής της καταδικασθείσας για «συμμετοχή τους Πυρήνες της Φωτιάς»- σχολίασε αρνητικά την απόφαση, ενώ στο θέμα της χορήγησης άδειας στον Κουφοντίνα ζητεί να αφεθεί η επιτροπή να κάνει τη δουλειά της.

«Δεν υπάρχει μία στρατευμένη στάση υπέρ της υπερασπίσεως των τρομοκρατών από τον υπουργό Δικαιοσύνης;» διερωτήθηκε και διευκρίνισε: «Όταν έχουμε τρομοκράτη καταδικασμένο, εναντίον του οποίου κρίνει το εφετείο και μάλιστα συγκεκριμένα πέντε δικαστές στη μία περίπτωση, πέντε στην τρίτη, τρεις στην πρώτη -σύνολο 13 εφέτες έχουν κρίνει την απόφαση αυτή- ο κ. Κοντονής σχολιάζει τις αποφάσεις και μάλιστα λέει ότι ελπίζει σε μία σύνθεση, που θα κρίνει διαφορετικά για την καταδικασμένη για τρομοκρατία. Όταν, όμως, τον μεγαλύτερο κατά συρροή δολοφόνο τρομοκράτη μια διοικητική επιτροπή του κ. Κοντονή τον βγάζει έξω, εκεί ο κ. Κοντονής δε θέλει να σχολιάζουμε την απόφαση αυτή».

Keywords
Τυχαία Θέματα