Μικρότερης διάρκειας δημοτικά συμβούλια, με παρουσία των συμβούλων της διοικούσας παράταξης ζήτησε ο Μπουτάρης

Η καταψήφιση των "Δημητρίων" , η διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων Θεσσαλονίκης και η παρουσία των δημοτικών συμβούλων της "Πρωτοβουλίας" σε αυτά, συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της διοικούσαν παράταξης, που συγκάλεσε την Παρασκευή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Αρχικά συζητήθηκε το "καυτό" θέμα των "Δημητρίων", με την αρμόδια αντιδήμαρχο πολιτισμού,

Έλλη Χρυσίδου, να ενημερώνει τη Δημοτική Ομάδα για τα συμβάντα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Δείτε ΕΔΩ).

Η κ. Χρυσίδου ξήγησε ότι η εισήγησή της αφορούσε το πρόγραμμα των «Δημητρίων» και τις μισθώσεις των χώρων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Ο προϋπολογισμός και η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή είχαν ήδη εγκριθεί σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, τόνισε ότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού και των αμοιβών υπήρχαν στην εισήγηση και ήταν αναλυτικά καταγεγραμμένα. Επίσης, στο τέλος κάθε διοργάνωσης γίνεται λεπτομερής απολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο και ποτέ μέχρι τώρα δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα.

"Η Καλλιτεχνική Επιτροπή είναι αυτή που επιλέγει τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ και όχι η αντιδήμαρχος, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν επί προηγούμενων διοικήσεων, όταν τα «Δημήτρια» ήταν ένα ασπόνδυλο συνονθύλευμα εκδηλώσεων με ογκώδεις δαπάνες, όπου κυριαρχούσαν οι ατζέντηδες και οι κάθε είδους «διαμεσολαβητές».

Η πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή που ζητήθηκε από την αντιπολίτευση, είναι γνωστό σε όλους ότι δεν είναι δυνατή με τον παρόντα κανονισμό του φεστιβάλ και απαιτείταιη τροποποίησή του.

Τα «Δημήτρια», σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, παρουσιάζουν κάθε χρόνο εικόνα σταθερής βελτίωσης ως προς τον αριθμό των επισκεπτών αλλά και ως προς την εκτός Ελλάδας απήχησή τους με σειρά πολύ γνωστών φεστιβάλ (Αβινιόν κ.ά.) να προτείνουν συνεργασία με τα «Δημήτρια»", τόνισε η κ. Χρυσίδου.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας :"Το συμπέρασμα στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν ότι η καταψήφιση της εισήγησης ήταν καθαρά πολιτική-αντιπολιτευτική ενέργεια και συνέβη όταν η αντιπολίτευση διαπίστωσε ότι ο συσχετισμός το επέτρεπε λόγω απουσίας δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Με τέτοιου είδους τακτικές δεν πλήττεται η διοίκηση Μπουτάρη αλλά ο σημαντικότερος πολιτισμικός θεσμός της πόλης, οι πολίτες που τον έχουν αγκαλιάσει και οι άνθρωποι της δημιουργίας και της τέχνης που τον υπηρετούν. Τα «Δημήτρια» θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και να βελτιώνονται και το θέμα θα επανέλθει στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί και το έσχατο χρονικό όριο προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διοργάνωση του φεστιβάλ. Εκεί, ο καθένας θα πάρει δημοσίως τις ευθύνες του, όπως ήδη προς τιμήν της έκανε η «Ανοιχτή Πόλη», μια παράταξη, που σε πλήθος άλλων σημαντικών θεμάτων έχει πολύ διαφορετικές απόψεις από την «Πρωτοβουλία». Τα «Δημήτρια» δεν ανήκουν σε μια παράταξη αλλά στην πόλη που τα γέννησε, τα αγάπησε και τα στηρίζει εδώ και 52 χρόνια".

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε στην εισήγησή του ότι στις συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου η αντιπολίτευση –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- κάνει τη δουλειά της.

" Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας» οφείλουν να συμμετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του σώματος και να παραμένουν μέχρι το τέλος τους. Αυτό προκύπτει από το καθήκον τους ως αιρετών αλλά και από την τακτική όσων ασκούν αντιπολίτευση, ιδίως τους τελευταίους 4-5 μήνες, να αξιοποιούν τις απουσίες και να ζητούν συχνά ονομαστικές ψηφοφορίες, αίτημα που είναι μεν εντός του κανονισμού αλλά δεν ακολουθούνταν ως πρακτική τα προηγούμενα χρόνια", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Για τη λειτουργία της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας» τόνισε ότι είναι ο χώρος όπου διεξάγεται ελεύθερα και δημοκρατικά η συζήτηση για όλα τα θέματα διοικητικά και πολιτικά που προκύπτουν και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει σύντομα συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία της Δημοτικής Ομάδας.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την πρόταση να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων ώστε να συντομευτεί η διάρκεια των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να θιγεί η ελεύθερη συζήτηση και έκφραση απόψεων.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη της ανανέωσης της «Πρωτοβουλίας» με ενέργειες μεταξύ των οποίων και η ενίσχυση των δεσμών της παράταξης με τη νεολαία, με νέους, άξιους και ενεργούς ανθρώπους που θα κληθούν να συμπορευτούν με την «Πρωτοβουλία» και να συμβάλουν στη συνέχιση της προσπάθειας της αλλαγής της πόλης στην επόμενη περίοδο αλλά και μετά το 2019.

Η συζήτηση που ακολούθησε κατέληξε στα εξής σύμφωνα με την ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας":

- Για το θέμα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος Κ. Γούλα ανέφερε ότι ήδη έχει ανακοινώσει συνάντηση με την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπήαμέσως μετά το καλοκαίρι προκειμένου να συζητηθούν με τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και να ληφθούν κοινές αποφάσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο των συνεδριάσεων με γνώμονα τη διασφάλιση της πολυφωνίας.

- Για το θέμα της ανανέωσης της παράταξης αποφασίστηκε να συσταθεί ολιγομελής επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί σύντομα τις απαιτούμενες δράσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα