Μέτρα για την προστασία της γαλακτοπαραγωγής τώρα!

*Του Φάνη Παπά

Φτάνει πια η ολιγωρία αυτής της κυβέρνησης και η αδιαφορία της για την ελληνική κτηνοτροφία. Επιτέλους, οφείλουν να κάνουν κάτι για τις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενου γάλακτος, που έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Το πρόβλημα, που αναδείξαμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα από την πρώτη στιγμή της θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεχίζει να μην αντιμετωπίζεται, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Πριν από δυόμισι χρόνια, με τον πλέον εμφατικό τρόπο προειδοποιούσαμε ότι το

φρέσκο νωπό ελληνικό γάλα και η κτηνοτροφική μας παραγωγή υφίσταται τεράστιο πλήγμα και εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες θα κινδυνεύσει η ελληνική κτηνοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Επί δυόμισι χρόνια όμως η κυβέρνηση παραμένει απαθής. Το μέσο κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους μας είναι στα ύψη, την ώρα που η τιμή του γάλακτος, το οποίο εισάγεται από το εξωτερικό, διατηρείται πολύ πιο χαμηλά. Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους μας σε εξευτελιστικά χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής, ενώ ορισμένες σταμάτησαν να αγοράζουν την παραγωγή.

Η κατάργηση της ποσόστωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι τιμές αγοράς γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό και η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη. Παρότι προειδοποιήσαμε όσοι ασχολούμαστε με το ζήτημα εγκαίρως.

Οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος στη χώρα μας αποτελειώνουν την ελληνική κτηνοτροφία, που απροστάτευτη αδυνατεί να επιβιώσει και να αντιμετωπίσει και το κύμα των «ελληνοποιήσεων» γάλακτος, που καταγγέλλεται πλέον από τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας.

Θυμίζω την «εγκληματική» ΚΥΑ αυτής της κυβέρνησης (το 2016), που επιτρέπει τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στο γιαούρτι, η οποία έδωσε τη χαριστική βολή στους 80.000 Έλληνες κτηνοτρόφους, διότι ως τότε το ελληνικό γιαούρτι παραγόταν αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, προκειμένου να προστατεύεται η ελληνική γαλακτοπαραγωγή και βέβαια το διεθνές brand name του ελληνικού γιαουρτιού.

Οι εισαγωγές (παράνομες και νόμιμες) αυξήθηκαν κατακόρυφα, βάσει των επίσημων στοιχείων και το εγχώριο γάλα πετάχτηκε στα… αζήτητα. Τόσο ήταν το ενδιαφέρον για την ελληνική κτηνοτροφία, για την πρωτογενή παραγωγή…

Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει για να σώσει ό,τι σώζεται από την ελληνική κτηνοτροφία. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε έναν κατεξοχήν δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, από την οποία άλλωστε περιμένουμε να ανακάμψει η χώρα από την πολυετή κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Με πονάει και σε προσωπικό επίπεδο αυτή η ιστορία, διότι επαγγελματικά ασχολούμαι με την κτηνοτροφία και βιοπορίζομαι από αυτή, επενδύοντας σε ένα από τα πιο δημιουργικά, τα πιο εργατικά κομμάτια της κοινωνίας μας και υποφέρω να βλέπω επιχειρήσεις, μονάδες, επαγγελματίες να καταστρέφονται, έχοντας ανταποκριθεί σε απίστευτα μεγάλες δοκιμασίες δεκαετιών. Υποφέρω να βλέπω οικογένειες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και να εγκαταλείπουν γόνιμο ζωικό κεφάλαιο και πριν από λίγα χρόνια ακμάζουσες επιχειρήσεις, να φτάνουν στο σημείο να αποτρέπουν τα παιδιά τους από την κτηνοτροφία, επειδή η Πολιτεία δεν κάνει το καθήκον της απέναντι στον Έλληνα κτηνοτρόφο.

*Ο Φάνης Παπάς είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Keywords
Τυχαία Θέματα