Κυπριακό: Σήμερα η Διάσκεψη στην Ελβετία αλλά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες

Χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες πραγματοποιείται σήμερα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας η διάσκεψη για το Κυπριακό. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 11:15 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι πλευρές διατηρούν τις διακηρυγμένες θέσεις τους στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Η επιτυχία της Διάσκεψης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία, η οποία επιμένει στα εγγυητικά δικαιώματα και την παρουσία στρατευμάτων μετά τη λύση

του Κυπριακού. Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δεχθεί ούτε εγγυήσεις, ούτε ξένα στρατεύματα, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Ενδεχομένως η Τουρκία δια του κ. Τσαβούσογλου να εισηγηθεί τον περιορισμό των εγγυήσεων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και για συγκεκριμένους λόγους, κάτι όμως που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά αλλά ούτε και η ΕΕ. Αυτό που θα μπορούσε να δεχθεί η ελληνική πλευρά, υπό προϋποθέσεις είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κάποιων μηνών.

Από τη συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, θα εξαρτηθεί και η πορεία των συνομιλιών και για τα άλλα θέματα όπως είναι το εδαφικό, η διακυβέρνηση κλπ.

Ένα στοιχείο που επηρεάζει τις συνομιλίες είναι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προγραμματίσει για τα μέσα Ιουλίου γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, με την Τουρκία να απειλεί με μέτρα τα οποία δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει.

Η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι το ενεργειακό πρόγραμμα δεν πρόκειται να ανατραπεί, όπως και αν εξελιχθεί η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα