Πρόεδρος ΕΥΑΘ: Στις 17:00 τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων στο νερό - Ασφαλές το νερό που φτάνει στα νοικοκυριά

Μέχρι τις 17:00 σήμερα το απόγευμα αναμένονται τα αποτελέσματα των υγιεινολογικών ελέγχων για το νερό, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές για να τροφοδοτήσει και πάλι τη Θεσσαλονίκη. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, τότε θα πρέπει οι καταναλωτές να περιμένουν τρεις ώρες επιπλέον, δηλαδή έως τις 20:00, για τα επόμενα αποτελέσματα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης.

Μιλώντας στο thestival.gr,

επισήμανε πως «αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι θετικά και το πιστοποιεί αυτό το εργαστήριο μας το νερό θα δοθεί στην κατανάλωση. Το κέντρο θα πάρει πάρα πολύ γρήγορα νερό, ενώ κάποιες περιοχές, που τροφοδοτούνται μετά το κέντρο, όπως η 40 Εκκλησιές, η Τούμπα κλπ. έχουν μεν νερό από τον Αλιάκμονα, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και το νερό του Δενδροποτάμου και αργότερα προς το βράδυ θα αποκατασταθεί η ισορροπία».

Αναφερόμενος στο πώς προέκυψε το προβλήματα με τη θολότητα, που άφησε χωρίς νερό το κέντρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κρεστενίτης υπογράμμισε πως «λόγω της βροχόπτωσης, που έγινε χθες το μεσημέρι, πλημμύρισε όλος ο περιβάλλοντας χώρος του αντλιοστασίου του Δενδροποτάμου. Ως αποτέλεσμα το νερό του αντλιοστασίου εμφάνισε αυξημένη θολότητα και ταυτόχρονα διακόπηκε η παροχή υδροδότησης προς την πόλη».

Χαρακτηριστικό είναι πως την ώρα της έντασης του φαινομένου η στάθμη του νερού στην περιοχή, όπου είναι το αντλιοστάσιο ήταν 50 και πλέον εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Εκείνο, που καθυστερεί την επανατροφοδότηση της πόλης με νερό, είναι οι υγιεινολογικοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι εξαιρετικά αργοί. «Απαιτούν πάνω από 20 ώρες διεργασίες, για να είναι κανείς πλήρως εξασφαλισμένος ότι το νερό πληροί τους κανόνες υγιεινής, που επιβάλλονται για το πόσιμο νερό», εξήγησε, μιλώντας στο thestival.gr, ο κ. Κρεστενίτης.

«Το νερό, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δίκτυο της πόλης, προέρχεται από την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού του Αλιάκμονα, είναι απόλυτα ασφαλές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και είναι πιστοποιημένο με βάση τις μετρήσεις, που κάνουνε τα χημικά εργαστήρια και της εγκατάστασης και του δικτύου της εταιρείας», σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Διακοπή και την περασμένη Δευτέρα, λόγω θολότητας

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι καινούργιο, καθώς την περασμένη Δευτέρα το κέντρο της Θεσσαλονίκης έμεινε για πολλές ώρες χωρίς νερό, εξαιτίας της υψηλής θολότητας.

Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης, το πρόβλημα αυτό «οφειλόταν στις έντονες βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου και δεν τίθεται καμία σύγκριση με τη χθεσινή. Οφειλόταν στο ότι κάποιες από τις γεωτρήσεις, που συνεισφέρουν νερό στο δίκτυο της πόλης και πέφτουν στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, είχαν αυξημένη θολότητα και μόνο».

Αξίζει να επισημανθεί πως το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μερικές δεκαετίες πριν. «Αν φτιάχναμε σήμερα ένα τέτοιο αντλιοστάσιο θα ήταν σε διαφορετική θέση και με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς εκεί που είναι και ο τρόπος που έχει φτιαχτεί και η παλαιότητά του, επέτρεψε να συμβεί αυτό», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, μιλώντας στο thestival.gr.

Το ρέμα του Δενδροποτάμου δεν σχετίζεται

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κρεστενίτης, το ρέμα του Δενδροποτάμου δεν επικοινωνεί με το αντλιοστάσιο.

«Ο αγωγός υπερχείλισης, που υπάρχει από το αντλιοστάσιο στο ρέμα και είναι και αυτός, που χρησιμοποιείται τώρα για να πετάμε το νερό γιατί δεν πηγαίνει στην κατανάλωση, έχει τα απαραίτητα εξαρτήματα έτσι ώστε οποιαδήποτε στάθμη και να έχει το ρέμα Δενδροποτάμου να μην μπαίνει στο δίκτυο της ύδρευσης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα