Καταργείται έπαρση σημαίας και εθνικός ύμνος στα Δημοτικά

Μετά τις αντιδράσεις, που ξεσήκωσε το θέμα της αριστείας και των σημαιοφόρων με κλήρωση, το υπουργείο Παιδείας έρχεται να ανάψει νέες φωτιές, καθώς καταργεί από τα δημοτικά σχολεία το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη Γαλανόλευκη.

Έτσι, οι μαθητές το πρωί δεν θα λένε τον εθνικό ύμνο, ούτε έπαρση της σημαίας

θα γίνεται καθώς αυτή θα μένει μόνιμα αναρτημένη στον ιστό, όπως σε όλα τα δημόσια κτίρια.

Στο άρθρο 13 παράγραφος 5 β του ΠΔ 201/98 (υπουργός Παιδείας ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης) προβλεπόταν πως «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον σύλλογο των διδασκόντων. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται: (1) την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας), (2) στις εθνικές επετείους και στις τοπικές εορτές, (3) όταν κρίνεται σκόπιμο από τον σύλλογο των διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές».

Με το Προεδρικό Διάταγμα του υπ. Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 7 μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Κινδύνεψε και η προσευχή

Ως προς την πρωινή προσευχή στο προαύλιο του σχολείου, από τη νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας «κινδύνευσε» και αυτή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο τελικά αποφεύχθηκε, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 18 «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν».

Τέλος και στη διαγωγή

Το υπουργείο Παιδείας βάζει τέλος και στη διαγωγή των μαθητών, καθώς στο νομοσχέδιο του υπουργείου που ψηφίστηκε το πρωί της Πέμπτης αναφέρεται ότι «κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των µαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών, ιδίως στα απολυτήρια, καθώς και τα αποδεικτικά απόλυσης, τα αποδεικτικά και πιστοποιητικά σπουδών», ενώ για μαθητές που φοίτησαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τα πιστοποιητικά αυτά θα εκδίδονται εφεξής χωρίς την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα