Ιανουάριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 ολοκληρώθηκε η έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει στη Ροτόντα αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα

πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας και παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 4φυλλο δίγλωσσο φυλλάδιο, μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης: ένας κόσμος καμωμένος από γυαλί και πέτρα», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας ψηφιδωτά διατηρούνται σε μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις αποθήκες και την έκθεση του Μουσείου. Ξεκινώντας από τη Ροτόντα, περνώντας από το Μουσείο και καταλήγοντας στο εργαστήριο συντήρησης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και διατήρησής τους και να καταρτιστούν ως προς τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση της έκθεσης «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».

Διάρκεια προγράμματος: έως τον Μάιο του 2020

Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση: 2310204868 (εσωτ. 107).

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 12:00 η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί ξενάγηση στο Βυζαντινό Λουτρό, στο πλαίσιο της δράσης «Η βιβλιοθήκη του ΚΙΘ στα μνημεία της πόλης» Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Θ. Ράπτη, Δρ. Αρχαιολόγο – Βυζαντινολόγο της ΕΦΑΠΟΘ.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

… παρουσίασε τις εκθέσεις «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» (Ροτόντα) και «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» (Μουσείο Αρχαίας Αγοράς).

… πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Ιχνηλατώντας την Πυλαία των βυζαντινών χρόνων». Η διάλεξη διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των Απανταχού Γηγενών Επιστημόνων Γυναικών Πυλαίας – Αρχαίας Στρέψας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πυλαίας «Πέτρινο» με ομιλήτριες τις κ.κ. Πέλλη Μάστορα και Σταυρούλα Τζεβρένη, Αρχαιολόγους του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (8/12).

… πραγματοποίησε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο της δράσης «Η βιβλιοθήκη του ΚΙΘ στα μνημεία της πόλης», την οποία πραγματοποιεί η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (14/12).

…. κάλεσε τους μαθητές σχολείων να γνωρίσουν την ιστορία της γειτονιάς τους και να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής τους. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές του 34ου Δημοτικού σχολείου στόλισαν το δέντρο στη Ροτόντα (18/12), εκείνοι του 36ου Δημοτικού Σχολείου στην Αρχαία Αγορά (19/12) και οι μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου στόλισαν το δέντρο στο Επταπύργιο (20/12).

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 8:00-15:00 (Οι πύργοι, ο περίδρομος και η αίθουσα εκθέσεων: κλειστοί), Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: 8:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη: 10:00-13:00, Τις υπόλοιπες ημέρες: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: Τετάρτη & Παρασκευή: 9:00-14:00, Τις υπόλοιπες ημέρες: κλειστά

Keywords
Τυχαία Θέματα